Přes 40 % obchodníků chybně označilo nebalené potraviny

V rámci cílené celorepublikové kontrolní akce inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) prověřili ve sto padesáti šesti prodejnách potravin dodržování požadavků na označování nebalených potravin dle příslušných národních a evropských předpisů.

V šedesáti pěti prodejnách inspektoři zjistili porušení těchto předpisů, což představuje čtyřicet dva procent kontrolovaných provozoven. Jednalo se zejména o absenci následujících údajů, které dle požadavků musí obchodník viditelně umístit do těsné blízkosti nabízené nebalené potraviny např. na ceduli nebo regálový štítek:

  • jméno výrobce potraviny a adresa sídla (56 nevyhovujících zjištění),
  • informace o látkách nebo produktech vyvolávajících alergie (45 nevyhovujících zjištění),
  • informace o datu použitelnosti nebo minimální trvanlivosti (23 nevyhovujících zjištění),
  • zákonný název nebalené potraviny (19 nevyhovujících zjištění).

Dále ve dvaceti sedmi případech provozovatel nebyl schopen poskytnout informace o složení potraviny nebo o množství tzv. zdůrazněné složky v názvu potraviny (např. množství tvarohu ve výrobku označeném jako „tvarohová buchta“).

SZPI zahájí s prodejci, u kterých kontrola zjistila nevyhovující označení nebalených potravin, správní řízení o uložení pokuty. Inspekce zároveň upozorňuje spotřebitele, že i u nebalených potravin mají na uvedené informace nárok. Vzhledem ke zcela neuspokojivé situaci se kontrole těchto povinností bude SZPI i nadále intenzivně věnovat.

 

Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Praha, 3. srpna 2015