Představenstvo společnosti Philip Morris ČR a.s. oznamuje finanční výsledky za celý rok 2020 a návrh na rozdělení zisku společnosti

Představenstvo společnosti Philip Morris ČR a.s. ve snaze i nadále chránit zdraví svých akcionářů, zaměstnanců a dalších spolupracovníků a také s ohledem na skutečnost, že další vývoj pandemie onemocnění COVID-19 a přijatých opatření nelze s jistotou předvídat, rozhodlo, že valnou hromadu schvalující mimo jiné i hospodářské výsledky společnosti za rok 2020 nesvolá a zasedání valné hromady za osobní účasti akcionářů se konat nebude.

Představenstvo se tak rozhodlo uspořádat i v tomto roce hlasování akcionářů mimo zasedání valné hromady (tzv. per rollam), tj. prostřednictvím hlasovacích formulářů.

Rozhodným dnem pro účast na hlasování a také rozhodným dnem pro výplatu podílu na zisku (dividendy) je 8. duben 2021. Hlasovat tak budou moci a právo na podíl na zisku (dividendu) budou mít akcionáři vlastnící akcie společnosti ke dni 8. dubna 2021.

Philip Morris ČR a.s. rozešle akcionářům oznámení představenstva o rozhodování per rollam, včetně závazných návrhů rozhodnutí, pokyny k hlasování per rollam i samotné hlasovací formuláře poštou dne 15. dubna 2021. Hlasování hlasovacími formuláři bude probíhat od 15. dubna 2021 do 21. května 2021. Předběžné výsledky hlasování akcionářů budou zveřejněny 30. dubna 2021 a konečné výsledky hlasování 28. května 2021.

Návrh na rozdělení zisku

Představenstvo společnosti Philip Morris ČR a.s. navrhuje výplatu hrubé dividendy ve výši 1 260 Kč.  Návrh na výplatu dividendy byl přezkoumán a schválen dozorčí radou společnosti a bude předložen akcionářům ke schválení.

Obchodní a finanční údaje za rok 2020:

„V minulém i letošním roce, během pandemie onemocnění COVID-19, je naší hlavní prioritou zajištění zdraví a bezpečnosti všech našich zaměstatnců, jejich rodin, zákazníků a obchodních partnerů. Jsem ráda, že jsme nebyli nuceni přerušit výrobu a podařilo se nám nejen udržet, ale dokonce navýšit pracovní místa v naší továrně v Kutné Hoře. Cením si také toho, jak platným partnerem se nám v této náročné době podařilo být komunitám, v nichž naši zaměstnanci žijí, nebo v nichž podnikáme. Navzdory dočasnému poklesu zisku, způsobeného zejména vládními opatřeními a uzavřením státní hranice, jsem ráda, že se dál pevně držíme jasně nastaveného kurzu směrem k naplnění  naší  vize světa bez cigaretového kouře a za to, že hlavní aspekty našeho podnikání zůstávájí silné“, říká Andrea Gontkovičová, předsedkyně představenstva a generální ředitelka Philip Morris ČR a.s., pobočky Philip Morris International Inc., která zastřešuje podnikání na trhu v České republice a na Slovensku.

  • Celkový počet dospělých uživatelů IQOS v Česku a na Slovensku v porovnání s rokem 2019 vzrostl o 177 000 a dosáhl tak 629 000 (417 000 v ČR a 212 000 na Slovensku), z toho 430 000 (284 000 v ČR a 146 000 na Slovensku) dospělých uživatelů přestalo kouřit a zcela přešlo na IQOS.
  • Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH ve výši 17,9 miliardy Kč se zvýšily o 4,6 %, resp. o 3,8 % při vyloučení vlivu měnového kurzu.
  • Konsolidovaný čistý zisk poklesl o 12,3% a dosáhl 3,5 miliardy Kč.
  • Celkový kombinovaný trh cigaret a bezdýmných tabákových výrobků v České republice se snížil o odhadovaných 10,9 % a na Slovenskuo odhadovaných 0,7 %.
  • Objem odbytu tabákových náplní HEETS vzrostl o 0,5 miliardy kusů v Česku a o o 0,2 miliardy kusů na Slovensku.
  • Objem odbytu portfolia tabákových výrobků určených ke kouření se snížil o 1,2 miliardy kusů v Česku a o 0,2 miliardy kusů na Slovensku.

Klíčové události 

Společnost Philip Morris ČR a.s. uvedla v prosinci loňského roku na český trh náš první e-liquid produkt. „Našim  zákazníkům velmi pečlivě nasloucháme a víme tedy, že jedna varianta bezdýmného produktu nedokáže uspokojit potřeby všech. Jsem proto velice ráda, že právě v České republice jsme loni v evropské premiéře rozšířili rodinu našich vědecky podložených bezdýmných alternativ IQOS tím, že jsme na trh uvedli IQOS VEEV, naše nejpokročilejší řešení v segmentu elektronických cigaret. Jsem přesvědčena, že značka IQOS, která si u nás během uplynulých tří let dokázala získat důvěru již stovek tisíc uživatelů, tak nyní dokáže oslovit ještě širší okruh dospělých kuřáků. Ve snaze přinášet na český a slovenský trh inovace a další bezdýmná řešení budeme ostatně pokračovat i letos“, uvedla Andrea Gontkovičová.

Zdůraznila také, že za klíčovou událost loňského roku považuje rozhodnutí amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), který udělil počátkem července bezdýmnému výrobku IQOS status produktu s modifikovaným rizikem (MRTP). Stalo se tak na základě předložených vědeckých důkazů, které potvrzují snížené vystavení lidského organismu vlivu škodlivých látek.

 

Zdroj: Benes Consulting Group s.r.o.

Praha, 1. dubna 2021