Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka navštívil Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI). Premiér v doprovodu náměstků Ministerstva zemědělství Viery Šedivé a Pavla Veselého zde jednal s ústředním ředitelem SZPI Martinem Klanicou.
Diskusi dominovalo téma kvality a bezpečnosti potravin na trhu v ČR s důrazem na aktuální problematiku tzv. dvojí kvality potravin a možnosti jejího řešení. Bohuslav Sobotka se zajímal i o dopady nedávných novelizací zákona o potravinách a vinařského zákona do kontrolní praxe SZPI. Pan předseda vlády se zároveň podrobně seznámil se strukturou, činností a kompetencemi Potravinářské inspekce.
Následně premiér s doprovodem navštívil odborné pracoviště SZPI pro analýzu vína. Tyto špičkové laboratoře provádí rozbory až 1500 vzorků vína ročně a disponují unikátním zařízením – nukleární magnetická rezonance -, které dokáže zjistit falšování geografického a botanického původu vína.
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Praha, 27. července 2017