Předpověď vinařů se potvrzuje – ročník 2015 je v lahvích skutečně výjimečný

Ačkoli letošní nečekané mrazy způsobily vinařům nemálo vrásek na tváři, z  ročníku 2015 se mohou radovat. Na trh se aktuálně po jakostních vínech dostávají ke spotřebitelům i vína přívlastková, která se vyznačují mohutnou strukturou, větší hloubkou a výraznou osobitostí.

Již ve chvíli sklizně na podzim loňského roku bylo jisté, že ročník 2015 přinese radost nejenom milovníkům vína, ale i samotným vinařům – práce s vínem ve sklepě byla a je podle slov mnohých radostí. „Ačkoli jsme se původně obávali přílišného sucha, vláha nakonec přišla včas a klimatické podmínky tak byly v uplynulém roce nadprůměrné. Díky tomu můžeme letos lidem nabídnout jakostní i přívlastková vína vyrobená z hroznů s vyšší cukernatostí, vína bohatší strukturou a větší mohutností, než tomu bylo u předešlých dvou ročníků,“ komentuje ročník 2015 František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov.

Jakostní vína všech odrůd jsou spotřebitelům již běžně dostupná, postupně jsou uváděna na trh i vína přívlastková, jako jsou pozdní sběry či výběry z hroznů. „Vše záleží na konkrétní odrůdě, její ranosti ve vinohradě a také přirozené potřebě vyzrávání ve sklepě. Vína určená pro nejvyšší prémiové řady stále ještě zrají ve sklepích, stejně tak i některé modré odrůdy,“ přibližuje aktuální situaci ve sklepích Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepy.

Skvělá kvalita loňských hroznů se však netýká pouze prémiových vín, ale i vín jakostních, která mohou být, zvláště u některých odrůd, srovnatelná s kvalitou vín přívlastkových. „Z ročníku 2015 bych vyzdvihl především Müller Thurgau a Veltlínské zelené, které jsou velice povedené,“ radí David Král, sommelier společnosti BOHEMIA SEKT.

Ačkoli jsou vinaři po výnosově slabších letech 2013 a 2014 více než spokojení, nelze podle Drahonského aktuálně tvrdit, že se jedná o ročník století: „Proklamovat, zda se jedná o ročník století, je zatím předčasné, to vyžaduje odstup několika let, aby se ukázalo, na jak dlouho vína přežijí.“ Jedno je však již nyní jisté – vína roku 2015 jsou velmi kvalitní a poptávka po nich silná.

 

Zdroj: BOHEMIA SEKT

Praha, 3. července 2016