Potravin v ČR je dostatek. Obchodníci mají plné sklady a průběžně doplňují zásoby

Jednotlivé obchodní řetězce mají dostatečné zásoby potravin a jsou schopny nabídku v obchodech doplňovat. Reagují tak na aktuálně zvýšenou poptávku ze strany zákazníků v souvislosti s rizikem nového typu koronaviru. Obchodníci rovněž podporují poslední vystoupení představitelů vlády na páteční tiskové konferenci, kde premiér uklidňoval situaci s tím, že není důvod k panice ani předzásobováni potravinami.

Panika, která v posledních dnech vznikla, představuje přirozenou reakci lidí na nejistotu, ale je naprosto zbytečná. Případná zpřísněná opatření k zabránění šíření koronaviru Covid-19 nebudou mít za následek zavírání obchodů, skladů či ztížené zásobování potravinami a dalším zbožím. Jak ukázaly poslední dny, obchodní řetězce jsou navíc schopny obratem reagovat, zajistit zboží i pro extrémnější poptávku a posílit i obsluhu v obchodech i skladech,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, a dodal: „V této souvislosti chci velmi poděkovat zaměstnancům obchodů na prodejnách i ve skladech, kteří pracují v posledních dnech na maximum a nápor zákazníků zvládají velmi dobře.“

Obchodní řetězce se aktuálně soustředí na zajišťování zásobování do svých centrálních skladů tak, aby plně pokryly vyšší poptávku zákazníků. Zvýšenou pozornost věnují zejména trvanlivým potravinám, nápojům, dětské výživě, toaletním potřebám a hygienickým pomůckám. Výrobu potravin i dalšího sortimentu navyšují rovněž jednotliví dodavatelé. Řada z nich zavedla nebo posílila vícesměnný provoz. Díky všem těmto opatřením je zásobování obyvatel potravinami a dalším zbožím zcela zajištěné.

„Pokud v některém obchodě není krátkodobě nějaké zboží k dispozici, je to dáno pouze tím, že většina obchodů nemá vlastní velké sklady, ale jsou zásobovány průběžnými rozvozy z centrálních skladů,“ zdůraznil T. Prouza.

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

Praha, 1. března 2020