Uzavření hospod a restaurací srazilo slibně se rozjíždějící sezonu, prodeje v měsících březen až květen spadly meziročně až o 40 %. Prodej čepovaného piva se prakticky zastavil, očekávaný pokles produkce ke konci května dosáhne 1,5 až 2 miliony hektolitrů oproti stejnému období loňského roku.
To je způsobené jednak uzavřením hospod a také prudkým propadem exportu. Pivovary také stále řeší, co s už vyrobeným pivem v objemu stovek milionů velkých piv.
Po březnovém uzavření hospod a restaurací spadla spotřeba čepovaného piva téměř na nulu, prodávají se jen velmi malé objemy u okýnek některých restaurací. Mírně se zvýšil prodej baleného piva v obchodech, ale i tak pivovary odhadují pokles lokální spotřeby ke konci května v rozmezí 1-1,3 milionů hektolitrů. K tomu je potřeba ještě přičíst pokles exportu v řádu 400-600 tisíc hektolitrů. Celkový meziroční propad produkce v období leden až květen tak dosáhne 1,5-2 milionů hektolitrů piva.
Pivovary, které prodávají větší část své produkce v lahvích a plechovkách situaci ustojí, i když všichni mají velké poklesy prodejů. Nejvíc ohrožené jsou pivovary a minipivovary, které jsou závislé na prodeji čepovaného piva v restauracích. Podle odhadů Českomoravského svazu minipivovarů by jich mohlo natrvalo skončit více než čtvrtina z celkových téměř 500. Pro další vývoj bude klíčové nejen kdy se restaurace znovu otevřou, a to včetně vnitřních prostor, ale také to, jak rychle se do nich vrátí hosté.
„Vítáme rozhodnutí vlády o dřívějším otevření restaurací a hospod. Současně ale předpokládáme, že návrat lidí do hospod bude pozvolný a může trvat týdny i měsíce, než se situace vrátí do normálu,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. „Proto i nadále trvají naše obavy, že část restaurací a minipivovarů nemusí současnou situaci ustát a budou nucení natrvalo zavřít. S ohledem na příznivé statistiky počtu nově nakažených doporučujeme plně otevřít gastronomické provozovny již k 11. květnu, při současném nastavení nových pravidel pro jejich provoz, která zajistí bezpečnost hostů a minimalizují rizika možného přenosu viru.“
Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s odborníky připravil návrh pravidel pro otevírání hospod a restaurací a je připravený o něm okamžitě diskutovat s hygieniky. Pro majitele je totiž klíčové znát podmínky znovuotevření co nejdříve, nejpozději alespoň 2 týdny před stanoveným datem tak, aby se mohli důkladně připravit.
V tuto chvíli je důležité, aby vláda zvážila další podporu gastronomie, ať už ve formě náhrady škod, které restauracím a pivovarům vznikly kvůli nouzovému stavu, nebo formou přímé podpory tohoto silně zasaženého sektoru. Obce a města vyzýváme, ať se připojí k Praze, a umožní provozovatelům hospod a restaurací rychlé otevírání venkovních zahrádek, včetně odpouštění nájmů a souvisejících poplatků.
Navrhovaná opatření na podporu sektoru pivovarství a gastronomie:
- Náhrada škod způsobených vyhlášením stavu nouze restauračním zařízením a pivovarům týkající se likvidace zásob piva, potravin a dalších souvisejících škod.
- Dotace na podporu opětovného rozjezdu hospod a restaurací, zejména na menších městech a vesnicích, například ve formě finanční podpory kulturních a společenských akcí v těchto zařízeních.
- Apel na obce i soukromé pronajímatele, aby umožnili odložit, případně (částečné) odpustit nájemné provozovnám, které museli kvůli mimořádným opatřením přerušit svou činnost.
- Podpora obcí při rychlém otevírání zahrádek a odpuštění nájmů a poplatků souvisejících s provozováním zahrádek ze strany obcí.
- Odpuštění spotřební daně z čepovaného piva, které bude muset být v důsledku nouzového stavu zlikvidováno (SCHVÁLENO PS PČR).
Zdroj: FleishmanHillard
Praha, 28. dubna 2020