Penny zprovoznilo u prodejny v Počátkách největší veřejnosti přístupné solární parkoviště v Česku

Penny pro své zákazníky u prodejny v Počátkách na Vysočině otevřelo největší veřejné solární parkoviště v České republice. Parkoviště nabízí zákazníkům Penny celkem 70 zastřešených parkovacích míst přímo před prodejnou. Solární elektrárna, která parkoviště zastřešuje, zajistí energetickou soběstačnost prodejny.

Fotovoltaická elektrárna, která tvoří střechu parkoviště, má rozměr 1452 m2, což odpovídá ploše necelých šesti tenisových kurtů. Celková kapacita výroby elektřiny je 305 kWp, spolu s nedávno postavenou další fotovoltaikou přímo na střeše prodejny jde dohromady o 375 kWp instalovaného výkonu. Roční očekávaná výroba elektřiny je tak v podmínkách České republiky cca 350-370 MWh elektřiny. To zajistí dodávku potřebnou pro provoz celé prodejny. „Přebytky elektřiny vyrobené přes den se budou skladovat v nově vybudovaném velkokapacitním bateriovém úložišti, odkud ji bude prodejna využívat v nočních hodinách,“ říká vedoucí stavebního oddělení Penny Václav Šíma. Úložiště má kapacitu 328 kWh elektrické energie.

V letních měsících a ve dnech s výrazným slunečním svitem bude elektrárna vyrábět větší množství elektřiny, než kolik prodejna v Počátkách spotřebuje. „Celkový roční přebytek odhadujeme na více než 100 MWh elektrické energie. Tuto elektřinu budeme po přidělení licence Energetickým regulačním úřadem využívat pro další prodejny Penny,“ uvádí Václav Šíma.

Zastřešené parkoviště s fotovoltaickou elektrárnou vzniklo na ploše někdejší parkovací plochy před prodejnou Penny v Počátkách během 4 měsíců. Jde nejen o první solární parkoviště před některým z tuzemských obchodů, ale zároveň i o největší projekt veřejného carportu v tuzemsku vůbec. Dosavadní velké projekty totiž slouží pro soukromé firemní parkování. „Zákazníkům naše parkoviště nabídne praktickou výhodu – zejména v letních měsících budou mít auto chráněné před přímým slunečním svitem,“ říká Václav Šíma. Dodavatelem technologie, tedy solárních panelů i velkokapacitního úložiště je společnost Deucalion.

Solární parkoviště v Počátkách je dalším výrazným počinem Penny v oblasti udržitelných investic, kde je řetězec inovativním lídrem na tuzemském trhu. Například v únoru Penny otevřelo svou v pořadí druhou celodřevěnou prodejnu ve Ždírci na Jihlavsku. I ta využívá fotovoltaiku umístěnou na střeše prodejny a k tomu i speciální tepelné čerpadlo. Díky tomu je prodejna energeticky naprosto soběstačná. „Naše inovativní úsilí výrazně směřujeme oblasti energetické nezávislosti. Máme za sebou několik úspěšných projektů, jejichž přínosy neustále vyhodnocujeme a hledáme stále nové cesty k dalším úsporám,“ konstatuje Václav Šíma.

Carporty, tedy zastřešená solární parkoviště, jsou v Česku novinkou. Jejich velkou výhodou je, že se na stavbu využívají plochy u stávajících nebo nově vzniklých obchodů a dalších objektů a nemusí se tak zabírat cenná zemědělská půda. „Oslovilo nás, že se jedná o to nepřirozenější místo pro vznik takovéhoto projektu, které přináší užitek všem stranám – zákazníkům, potřebám výroby elektřiny a samozřejmě je prospěšné i pro nás,“ doplňuje Václav Šíma. Po vyhodnocení projektu v Počátkách se Penny rozhodne o případných dalších investicích v této oblasti.

V Evropě zažívají carporty mohutný rozmach, a to zejména v Německu, Francii a Nizozemí. Ve Francii od poloviny loňského roku platí zákon, který nařizuje osázet parkovací plochy u všech parkovišť s více než 80 stáními. V Německu je povinnost instalovat fotovoltaiku uzákoněna v několika spolkových zemích u nově vzniklých projektů. Podle odborných propočtů by mohla téměř čtvrtina vyráběné solární energie pocházet právě z projektů fotovoltaik na parkovištích. Vůbec největší carport je pak v Nizozemí v místě, kde se konají hudební festivaly. Panely zde zastřešují 15 tisíc parkovacích míst.

 

Zdroj: Svengali Communications

Praha, 23. července 2024