Pekař roku 2016

Svaz pekařů a cukrářů v ČR uspořádal v rámci veletrhu FOR GASTRO&HOTEL na výstavišti v Praze – Letňanech již 21. ročník národní soutěže o titul „PEKAŘ ROKU 2016 – kategorie junior“ a dovednostní soutěž „ATRAKTIVNÍ VÝROBEK ROKU 2016“.

pekar-2016-1-mistoVe finále soutěže se o prestižní ocenění utkalo 15 mladých pekařských talentů z celé ČR. Soutěžící museli pod dohledem odborné poroty prokázat dovednosti při výrobě chleba, běžného pečiva, vánoček a chodských koláčů. Absolutním vítězem s titulem Pekař  roku 2016 se stala Blanka Šabatová, studentka Střední  školy hotelové a služeb z Kroměříže.

Odborná porota u soutěžících hodnotila především zručnost, dodržování technologického postupu, ale také nápaditost a originalitu. U soutěžních výrobků pak posuzovala jejich vzhled, objem, kůrku, střídu, vůni a samozřejmě chuť.

Dovednostní pekařské soutěže mají dlouhou tradici a pozitivní motivaci pro mladé soutěžící. Zdravá rivalita přispívá ke zvyšování řemeslné zručnosti, správných výrobních návyků a k růstu kvalifikace. Účastníci získávají velmi cenné zkušenosti pro svoji budoucí praxi a zároveň si upevňují hrdost k pekařskému řemeslu.

„Výchova mladé generace pekařů je v souladu s trendem rostoucí poptávky po kvalitních českých potravinách. Aby mohli pekaři spotřebitelům nabízet kvalitní čerstvý chléb a pečivo, musí mít dostatek kvalifikovaných a řádně odměňovaných zaměstnanců,“ uvádí předseda Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal a dodává: „Pekařem se dnes v České republice učí zhruba sedm set žáků, kteří mají před sebou jistotu stabilního zaměstnání. Výroba v pekárnách 21. století probíhá na moderním zařízení s minimem ruční práce. Uplatnění zde najdou jak technicky zaměření chlapci, tak manuálně zručná děvčata s citem pro kreativní řemeslnou práci. Poptávka zaměstnavatelů po mladých adeptech pekařského řemesla je značná, mají tak před sebou velmi dobrou perspektivu.“

Svaz pekařů a cukrářů v ČR obdržel při slavnostním zahájení výstavy v Letňanech od Asociace malého a středního podnikání ČR v rámci projektu Rok řemesel 2016 „Ocenění za řemeslný počin.“ Porota ocenila zejména organizaci soutěže Pekař roku, vydávání odborných publikací a propojování potravinářských škol a učilišť s výrobní praxí.

 

Zdroj: Svaz pekařů a cukrářů v ČR

Praha, 3. října 2016