Nestlé ve svých lokálních závodech výrazně snížilo spotřebu vody, energií a CO2. Optimalizací výroby, recirkulací vody a přechodem na zelenou energii se společnosti podařilo překonat nastavené závazky z roku 2010.
V továrně Zora v Olomouci, Sfinxu v Holešově, v Krupce a ve slovenské Carpathii došlo ke snížení celkové spotřeby vody o 49 %, energie o 16 % a CO2 dokonce o 73 %. Od roku 2013 společnost ze svých závodů v Česku a na Slovensku nevyváží žádný plastový ani jiný odpad na skládky, ale recykluje ho či energeticky využívá. Kromě výroby dochází také k úpravám obalů produktů, tak aby byly šetrnější k přírodě. Změnami balení plánuje společnost ušetřit až 20 tun plastů za rok.
„Máme za sebou úspěšnou dekádu změn, díky kterým dnes dokážeme vyrábět naše produkty šetrněji. Optimalizací procesů a zapojením nových technologií jsme dosáhli ještě nižší spotřeby pitné vody, než jsme si před deseti lety stanovili. Uvědomujeme si rostoucí riziko plynoucí z nedostatku přírodních zdrojů a především vody. Nejen proto se dopady na životní prostředí už několik let zabýváme a snažíme se dělat vše, co je v našich silách, aby naše výroba přinášela nejen radost, ale byla i šetrná. Chceme naším příkladem ukázat i dalším společnostem, že mnohdy drobné změny bývají ty nedůležitější. Například recirkulací vody v závodě Zora Olomouc se nám podařilo snížit její spotřebu až o 65 % oproti roku 2010. V omezování environmentální stopy našeho podnikání hodláme nadále pokračovat,“ říká Robert Kičina, tiskový mluvčí Nestlé Česko.
Společnost Nestlé vnímá rostoucí riziko nedostatku vody, jenž ohrožuje každý kontinent. Z tohoto důvodu vznikl program Caring for Water zaměřený na komplexní nakládání a péči o vodu a vodní zdroje. Jedním z jeho hlavních cílů bylo snížení spotřeby pitné vody v závodech do roku 2020 o 40 % oproti roku 2010.
Čokoláda vyrobená zelenou energií
Šetrnější výroba produktů je prioritou všech závodů Nestlé po celém světě. Z místních závodů si nejlépe v přechodu na šetrnější výrobu vede závod Zora v Olomouci. Domov značky Orion a dalších čokoládových výrobků snížil spotřebu vody až o 65 %, energii o 26 % a emisí CO2 dokonce o 79 %. Od roku 2016 navíc došlo ve všech českých i ve slovenském závodě k přechodu na zelenou energii, kdy 100 % veškeré nakoupené a spotřebované energie pochází z obnovitelných zdrojů.
Budoucnost bez odpadů
Kromě šetrnější výroby se společnost dlouhodobě zabývá také řešením problému nárůstu plastového odpadu. V reakci na to se globálně zavázala omezit vznik plastového odpadu a přejít na recyklovatelné nebo znovupoužitelné obaly do roku 2025. Nástrojem pro dosažení těchto cílů je i optimalizace balení výrobků. V místních závodech plánuje změnou obalů dosáhnout každoroční úspory až 20 tun plastů. U vybraných tradičních cukrovinek dojde k redukci kombinovaných obalů, nebo ke ztenčení fólií či výměně plastu za papír. Na začátku letošního roku také společnost Nestlé oznámila globální investici ve výši cca 50 mld. Kč do rozvoje trhu s recyklovanými plasty pro potravinářský průmysl, podporu start-upů a nových technologií.
Zdroj: Bison & Rose
Praha, 28. července 2020