Nestlé bojuje se změnami klimatu: Zavazuje se k nulovým emisím a otevírá nový Institut pro vývoj obalů

Nestlé dnes oznámilo dvě novinky na cestě k udržitelné budoucnosti. Společnost se zavázala, že do roku 2050 dosáhne nulových čistých emisí skleníkových plynů. Zároveň dnes oficiálně otevírá vlastní Institut na vývoj obalů ve Švýcarsku. Po závazku nulového odlesňování do roku 2020, vývoji 100 % všech obalů recyklovatelných a opakovaně použitelných do roku 2025 se jedná o další kroky v boji s globálním oteplováním.

„Změna klimatu je jednou z největších hrozeb, kterým jako společnost čelíme. Je to také jedno z největších rizik pro budoucnost našeho podnikání,“ řekl Mark Schneider, generální ředitel Nestlé. „Dochází nám čas, abychom se vyhnuli nejhorším dopadům globálního oteplování. Proto si stanovujeme odvážné ambice pro dosažení udržitelné budoucnosti. S rozmístěním globálních zdrojů Nestlé a průmyslového know-how víme, že můžeme naše podnikání výrazně změnit. Naše cesta k lepší budoucnosti již začala a nyní zrychlujeme naše úsilí,“ dodal.

Závazkem dosáhnout nulových čistých emisí skleníkových plynů do roku 2050 Nestlé urychluje své úsilí o řešení změny klimatu. Společnost se připojí k nejambicióznějšímu plánu Pařížské dohody tzv. Business Ambition for 1,5 °C, jehož cílem je zamezit nárůstu globální teploty nad 1,5 ° C ve srovnání s předindustriální úrovní.

Společnost již během posledních čtyř let přizpůsobila své podnikání tak, aby udržovala zvýšení teploty pod 2 ° C. Nyní je Nestlé odhodláno hrát vedoucí roli při řešení změny klimatu a v příštích dvou letech vypracovat časový plán v souladu s cestou pod 1,5 ° C.

K dosažení svých ambicí do roku 2050 patří mezi konkrétní kroky společnosti:

  • Urychlení transformace svých produktů v souladu se spotřebitelskými trendy a možnostmi výběru. Nestlé uvede na trh více produktů, které mají lepší dopad na životní prostředí a přispívají k vyvážené stravě. To zahrnuje více rostlinných potravin a nápojů. Nestlé bude také usilovat o přeformulování svých stávajících produktů pomocí přísad šetrnějších ke klimatu.

 

  • Posílení iniciativ v zemědělství s cílem absorbovat více uhlíku. Nestlé posílí své programy s farmáři za účelem obnovy půdy a omezení emisí skleníkových plynů. To zahrnuje zdokonalené řízení jeho dodavatelského řetězce mléka a mléčných výrobků. Společnost zintenzivní úsilí o ochranu lesů, opětovnou výsadbou stromů a zvýšením biologické rozmanitosti.

 

  • Využití 100% obnovitelné energie v továrnách, skladech, logistice a kancelářích Nestlé. Aktuálně třetina továren Nestlé po celém světě používá 100% obnovitelnou elektřinu. Veškeré továrny Nestlé na území České i Slovenské republiky používají již zmíněnou elektřinu od roku 2017. Nestlé bude i nadále zvyšovat využívání energie z obnovitelných zdrojů. Dodavatelům to umožní investovat do nové infrastruktury, jako jsou větrné a solární farmy.

 

Ambice Nestlé do roku 2050 přispívá k pokračující práci na snižování emisí skleníkových plynů v celém hodnotovém řetězci. Společnost zefektivňuje své distribuční sítě a sklady optimalizací tras pro snížení spotřeby paliva a snížení emisí uhlíku. Ve svých 100 největších distribučních centrech emise skleníkových plynů za poslední čtyři roky snížila téměř o 40 %. Nestlé zintenzivnila své činnosti, aby zajistila odpovědné získávání svých surovin a učinila významný pokrok směrem k dosažení cíle nulového odlesňování.

Od roku 2014 je snížení emisí skleníkových plynů v celém hodnotovém řetězci rovnocenné s odchodem 1,2 milionu aut z vozovky. Tato inovace otevírá možnosti na široké využití recyklovatelného papíru na balení v segmentu cukrovinek. Dosud bylo možné používat ve vysokorychlostní výrobě trvanlivých tyčinek pouze plastové nebo kombinované (laminátové) materiály. Technologická novinka od Nestlé znamená, že uvedené materiály mohou být nahrazeny papírem.

100 % recyklovatelných a opakovaně použitelných obalů je realitou

„Naše vize je svět, ve kterém žádné z našich obalů neskončí na skládce. Abychom toho dosáhli, dnes otevíráme vlastní Institut na vývoj obalů, který je první svého druhu na světě. Tento Institut nám umožní vytvořit udržitelné obalové řešení pro produkty Nestlé napříč podniky a trhy, “ uvedl Mark Schneider, generální ředitel Nestlé.

Nestlé Institute of Packaging Sciences, tedy Institut na vývoj obalů, se zaměří na vývoj opakovaně použitelných obalů, zjednodušených či recyklovatelných obalových materiálů, ale také biologických, kompostovatelných a biologicky rozložitelných obalů.

Institut pro vývoj obalů, který spadá pod globální výzkumnou organizaci Nestlé, je situován v Lausanne ve Švýcarsku. S celkem 50 zaměstnanci, nejmodernějším laboratorním komplexem a vybavením pro rychlý výzkum, spolupracuje s globální sítí R&D. Na vývoji se budou podílet i akademici, dodavatelé a start-upy. Cílem bude vyhodnocení bezpečnosti a funkčnosti různých udržitelných obalových materiálů. Nová řešení budou následně testována v rámci různých kategorií výrobků, než budou zařazena do globálního portfolia společnosti Nestlé.

Nestlé již dosahuje pokroku v plnění svých závazků v oblasti balení do roku 2025. Příkladem je nové recyklovatelné papírové balení u produktu kakaového prášku Nesquik All Natural a YES! tyčinky, která se prodává i v České republice, za méně než 12 měsíců.

 

Zdroj: Nestlé

Praha, 13. září 2019