Návrh na zavedení povinného podílu českých potravin slouží pouze agrobaronům a škodí zákazníkům

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

v úterý 27. října 2020 budete ve druhém čtení projednávat novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Její součástí je i pozměňovací návrh na povinný 65% podíl českých potravin, který bude směřovat ke zvýšení cen a omezení nabídky.

Předkladateli návrhu jsou poslanci za hnutí ANO 2011 včetně Jaroslava Faltýnka, bývalého zaměstnance společnosti Agrofert, jež bude v případě jeho přijetí jedním z hlavních beneficientů zákona. Andrej Babiš na jaře prohlašoval, že s povinnými kvótami na české potraviny nesouhlasí a nechce je. Ale jeho pravá ruka opět ukazuje, jaká je skutečná pravda.

Vyzývám vás proto: nedovolte, aby se koronavirová krize a soustředění pozornosti veřejnosti na ni zneužila k přijímání zákonů s dalekosáhlými negativními následky pro všechny občany naší země.

Stejně jako obdobný návrh předkládaný na jaře je i tento tendenční, účelový, populistický a svými důsledky výrazně poškodí všechny zákazníky. Ve své podstatě jde o omezení práva svobodné volby každého občana České republiky. To ovšem neznamená, že by se měl stát překážkou pro přijetí samotné novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která mimo jiné konečně po roce a půl slibů řeší problém dvojí kvality potravin.

V souvislosti s návrhem hnutí ANO 2011 si prosím, opět jako na jaře, položte několik důležitých otázek:

  • Jak dokážete zajistit 65 % českých potravin, když v mnoha komoditách není ČR soběstačná ani z 50 % a situace se i přes každoroční masivní růst dotací stále zhoršuje?
  • Jste připraveni nést odpovědnost za zdražení potravin a za výrazné omezení nabídky českým zákazníkům?
  • Jste si vědomi, že váš hlas pro návrh navýší zisky velkých agrárních a potravinářských koncernů?

Pokud byste skutečně chtěli pomoci menším zemědělcům, je to přitom jednoduché: vyškrtejte z legislativy nesmyslné byrokratické požadavky a prosaďte přenastavení dotací z národních i evropských zemědělských programů tak, aby je využívali především malí farmáři. Podpořte zodpovědné chování zemědělců a přísně trestejte ty, kteří poškozují životní prostředí. Takové kroky získají podporu všech, jimž jde skutečně o kvalitní, zdravou a pestrou nabídku českých potravin. Jen svobodné podnikatelské prostředí, které dává rovnou šanci všem, zajistí prospěch pro konečného zákazníka.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, odmítněte stát se nástrojem politických, mocenských a ekonomických tlaků velkoagrárníků. Byli jste zvoleni, abyste hájili zájmy vašich voličů. Návrh na 65 % českých potravin na pultech jde zcela proti jejich zájmům. Svým hlasováním ukážete, na čí straně skutečně stojíte.

S úctou

Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

 

Zdroj: DDeM, s.r.o.

Praha, 26. října 2020