Konference Plant-Powered Perspectives 2024

Organizátoři konference Plant-Powered Perspectives právě zveřejnili kompletní program jejího pátého ročníku. Tato jedinečná konference o aktuálních trendech a inovacích na trhu s rostlinnými potravinami se uskuteční 6. listopadu v Bratislavě.

Trh s rostlinnými alternativami se dynamicky vyvíjí a situace v posledních dvou letech jen přispěla k tomu, že zákaznická očekávání i nabídka prošly výraznou změnou. Program letošní konference Plant-Powered Perspectives nabídne vše, co výrobci a prodejci potřebují vědět pro úspěch v kategorii rostlinných potravin. Účastníci a účastnice získají také podrobný přehled o aktuální situaci nejen na českém a slovenském trhu.

V úvodní prezentaci „Rostlinné potraviny v číslech: klíčové údaje o nákupech domácností v České republice a na Slovensku“ představí Ladislav Csengeri, ředitel divize spotřebitelského panelu společnosti CPS GfK / YouGov, nejnovější údaje z těchto trhů. „Rostlinné alternativy zaznamenávají z dlouhodobého pohledu nárůst obliby u českých i slovenských spotřebitelů. Za uplynulých 5 let (2019-2023) jsme každý rok v průměru zvýšili výdaje na rostlinné alternativy v Česku o 13 % a na Slovensku o 9 %,“ říká Csengeri a dodává, že v uplynulém roce 2023 si tyto potraviny koupilo v České republice více než dvě pětiny českých domácností. Na Slovensku to bylo více než 60 %.

José Guillamón Reverte, business intelligence a brand manažer společnosti Transtrade, vysvětlí, s jakými překážkami se musí mezinárodní distributoři rychloobrátkového zboží vypořádat při uvádění rostlinných alternativ na trh a jak tyto překážky překonávají.

Část programu „Názvy rostlinných potravin pod lupou“ bude věnována označování rostlinných alternativ. Samuel Rybnikár, odborný asistent na Právnické fakultě Trnavské univerzity v Trnavě, představí ve své prezentaci „Orientace v labyrintu legislativy“ aktuální legislativu týkající se označování rostlinných alternativ na českém a slovenském trhu. Poté společně s Marií Jendrišákovou (Danone) a Michalem Britvíkem (Ryba Žilina) rozeberou uplatňování těchto pravidel v praxi. Dozvíte se také, s jakými výzvami se musí výrobci rostlinných alternativ vypořádat a jak to dělají lídři v této oblasti.

Ve druhé panelové diskuzi budou Zuzana Charvátová (Nestlé | Garden Gourmet), Katarína Horňáková (Lidl Slovensko) a Jakub Lunter (Alfa Bio | Lunter) hledat odpovědi na otázky, kam směřuje vývoj v oblasti výroby rostlinných potravin, jaké výhody nové výrobní postupy nabízejí a kde mají naopak limity. Dozvíte se také, jak tento aspekt zohledňují obchodníci při zařazování nových výrobků a jak se na vývoj v oblasti výroby potravin dívají zákazníci a zákaznice.

Konferenci pořádá organizace Jem pre Zem. „Jsme rádi, že můžeme již pátým rokem přivítat lídry v oblasti maloobchodu, velkoobchodu a výroby potravin, kteří si uvědomují velký potenciál, který přináší rostoucí segment rostlinných potravin. Přestože je konference určena především pro hráče ze slovenského a českého trhu, vidíme, že o ni mají stále větší zájem i zástupci ze zahraničí,“ říká Marian Milec, manažer programu Jem pre Zem.

Trh s potravinami prochází rychlými změnami a snaha o udržitelnější potravinový systém přináší revoluční řešení. Stejně jako ekologická transformace ovlivnila automobilový průmysl nástupem elektromobilů, zvýšila poptávku po účinnějších spotřebičích nebo obnovitelných zdrojích energie, i potravinářský průmysl hledá nové cesty. Jedním z inovativních přístupů je výroba mléka, které je identické s kravským, ale bez nutnosti nákladného chovu zvířat. Tento proces založený na precizní fermentaci představí ve své prezentaci Bogna Borowiec z organizace WePlanet.

Hlavním partnerem letošní konference je značka Lunter společnosti Alfa Bio, člena skupiny New Originals. Kompletní program konference Plant-Powered Perspectives, která se koná 6. listopadu, naleznete na plantpoweredperspectives.sk

 

Zdroj: Jem pre Zem

Praha, 9. října 2024