Karlovarské minerální vody letos dosáhnou obratu 6,3 miliard korun

Celé odvětví výroby minerálních vod zažívá rekordní rok. Potvrzují to finanční výsledky skupiny Karlovarské minerální vody (KMV) za tři čtvrtletí roku 2015. Oproti stejnému období roku 2014 rostly prodeje skupiny KMV o mimořádných 35 %, obrat přesáhl 5,6 mld Kč a ukazatel EBITDA rostl dokonce o rekordních 98 %.

Příloha bez názvu_ 00156Skupina KMV tak letos jistě dosáhne celkového obratu 6,3 mld Kč. Tento úspěch byl podpořen akvizicemi v Maďarsku, silným exportem a také extrémně horkou sezónou, nicméně dvojciferného růstu by skupina KMV dosáhla i bez zahraničních akvizic. Nelze očekávat, že příští rok bude pro nápojové odvětví zdaleka tak dobrý, jako ten letošní. KMV mají proto připravený silný plán inovací k podpoře dalšího růstu.

 „Růst celého nápojového odvětví je letos skutečně nebývalý. Potěšující je dvojciferný nárůst na domácím trhu, kde jsme vedle našich tradičních produktů uspěli s novými výrobky jako je třeba přírodní nápoj Fruttimo Aquila,“ říká generální ředitel KMV Alessandro Pasquale.

Vše nasvědčuje tomu, že rok 2015 překoná v prodejích doposud rekordní rok 2003, kdy panovala extrémní horka podobná těm letošním.

„Potvrzuje se předpoklad, že letos celá evropská skupina KMV vyrobí a prodá miliardu litrů balených vod a nealkoholických nápojů a obrat dosáhne 6,3 miliardy korun“, říká Alessandro Pasquale, ale dodává: „Nápojový průmysl má letos vynikající období, ale rozhodně nelze teď tvrdit, že se něco takového bude opakovat příští rok, jak dokazuje i příklad rekordního roku 2003 a po něm následujících mnohem méně příznivých let.“

Skupině KMV se velmi dobře daří i na dalších evropských trzích. V Maďarsku je lídrem na trhu přírodních minerálních vod, na Slovensku si drží pozici dvojky na trhu přírodních minerálních vod. V Rakousku je skupina KMV dvojkou v sektoru přírodních minerálních vod a na třetí pozici v ochucených vodách.

„Radost nám dělá i export. Celkem vyvážíme do více než 20 zemí světa. Pozoruhodný je náš růst na čínském trhu, který pro nás představuje čtvrtý největší exportní trh,“ říká Alessandro Pasquale. Dalšími významnými exportními zeměmi jsou třeba Polsko, Německo, ale i USA nebo Spojené arabské emiráty.

Během prvního pololetí letošního roku skupina KMV rozšířila své evropské působení odkoupením dvou nejvýznamnějších nápojářských firem v Maďarsku (Kékkúti Ásványvíz a Szentkirályi Ásványvíz), čímž vznikl největší výrobce balených minerálních a pramenitých vod ve střední Evropě.

 

Zdroj: Karlovarské minerální vody, a. s.

Praha, 12. listopadu