Inspekce zveřejňuje výsledky dlouhodobé kontroly ovoce a zeleniny

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se vzhledem k neuspokojivé situaci na trhu a množství spotřebitelských podnětů intenzivně zaměřila na kontroly správného označování, původu, bezpečnosti a jakosti u čerstvé zeleniny a ovoce a brambor, nabízených na trzích, stáncích a u dodavatelů.

Kontroly probíhaly v období od 1. 12. 2016 do 31. 10. 2017 a byly zaměřeny kromě správnosti označování i na kontrolu souladu informací poskytnutých spotřebitelům v bezprostřední blízkosti zboží s informacemi v průvodních dokladech, dosledovatelnost zboží a odběry vzorků pro stanovení obsahu reziduí pesticidů.

Inspektoři provedli u stánkařů, dodavatelů i jejich výrobců a dovozců celkem 569 cílených kontrol. Z nich bylo provedeno 485 kontrol na stáncích, 40 u prvovýrobců, 23 v maloobchodních prodejnách, 15 ve velkoobchodních skladech a 6 ostatních kontrol.

Inspektoři provedli celkem 85 kontrol s nevyhovujícím zjištěním. Nejvíce pochybení bylo u stánků a to v celkem 81 případech. Mezi nejčastější nedostatky zde patřilo neúplné značení všemi povinnými údaji, zejména chybějící informace o zemi původu a třídě jakosti. Ve 12 případech prodejci vůbec neuvedli údaj o zemi původu potravin, v 11 případech o něm spotřebitele klamali a celkem v 67 se dopustili porušení předpisů, když nepředložili průvodní doklady k ověření správnosti označování. Ve 24 případech prodejci dále nesplnili povinnou součinnost o dodatečném dodání dokumentace.

Někteří provozovatelé se také provinili nenahlášením dovozu produktů dle platné vyhlášky č. 172/2015 Sb., o informační povinnosti příjemce potravin v místě určení, absencí oznámení zahájení předmětu činnosti u SZPI a nedodržením povinnosti oznámit uvádění čerstvého ovoce, zeleniny a brambor na trh.

V jednom případě byl zjištěn jeden nevyhovující vzorek na obsah pesticidů. Vlastní jakost prodávaného ovoce a zeleniny byla na dobré úrovni a byla zpravidla v souladu s předpisy.

Se subjekty, které se dopustily porušení předpisů, bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty. SZPI bude v cílených kontrolách těchto subjektů i nadále pokračovat.

 

Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Praha, 8. prosince 2017