I v letních měsících Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pokračuje v intenzívní kontrole stravovacích zařízení a potravinářských provozů. Z důvodu závažného porušení hygienických předpisů v letošním roce SZPI byla nucena uzavřít už 131 provozoven.
Kromě hygieny se v provozovnách společného stravování inspekce zaměřuje i na falšování pokrmů, podrobnosti naleznete ZDE.
Přehled aktuálně uzavřených provozoven:
Hospůdka Kocábka Při kontrole byli inspektoři SZPI nuceni na místěn uložit zákaz užívání prostor kuchyně pro mnohačetná porušení hygienických předpisů, mj. výrazně zanedbaný úklid, znečištění kuchyňské náčiní, nečistoty na zařízeních, regálech, stěnách i podlaze.
Restaurace Na Růžku Inspekce uzavřela prostor sklepa pro skladování potravin, sudy s pivem byly skladovány ve sklepních prostorách provozovny s nevyhovujícími podmínkami, jednalo se o nečistoty na stropech, stěnách a podlaze, bláto a zvýšenou vlhkost.
CLUB 333 SZPI na místě uložila zákaz užívání prostor pro rozpékání pokrmů – pizzy a bagety – ze zmražených polotovarů. Kuchyňská zařízení byla znečištěná od zaschlých zbytků potravin, v místnosti se ulupovala omítka a dispozice místnosti byla celkově nevhodná pro přípravu pokrmů, nebylo možné zabránit kontaminaci potravin z vnějšího prostředí.
Restaurant Estrella SZPI při kontrole uzavřela skald provozovny. V prostoře se nacházela plíseň, stropy, stěny a podlaha byly znečištěné a provozovatel nezabezpečil prostor před pronikáním škůdců a nebylo tak možné zajistit potraviny před kontaminací. Správné hygienické praxi neodpovídalo ani uskladnění některých druhů potravin.
Restaurace ASIA-IMBIS Inspekce při kontrole na místě uzavřela kuchyni a sklad potravin. Inspektoři v uvedených prostorách zjistili výskyt myšího trusu a absenci adekvátního zabezpečení provozovny proti pronikání škůdců. Výrazně znečištěné bylo i kuchyňské vybavení, regály, stěny, stropy a podlaha. K dalším prohřeškům patřilo i skladování nepotravinářských předmětů, od kterých hrozilo riziko kontaminace.
Potraviny – Javor Inspekce uzavřela celou provozovnu v návaznosti na zjištění, že KEG sudy s vínem jsou skladovány v předsíňce WC i v samotném prostoru WC, že na celé provozovně není zajištěn přístup k teplé vodě a provozovatel nezajistil průběžné odstranění odpadu.
CHIP Bistro Uzavření provozovny ze strany inspektorů SZPI následovalo po zjištění výskytu myšího trusu a plísní v provozovně i na chladících zařízeních a zanedbaného úklidu včetně nečistot na stropě, stěnách a podlahách.
Čínská restaurace Xin Tian Hao Jiu Jia Inspektoři na místě uzavřeli provozovnu pro špatné hygienické podmínky na toaletách, výskyt plísní, všeobecně zanedbaný úklid, mj. hromadění odpadu, nečistoty na zařízeních, regálech, podlahách i stěnách.
Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v potravinářském provozu inspekce na místě uloží zákaz užívání prostor. Zároveň provozovateli prostřednictvím uloženého opatření nařídí, aby zjištěná pochybení napravil. Pokud provozovatel opatření splní, SZPI při opakované kontrole zákaz užívání prostor uvolní.
V případě závažných porušení předpisů v oblasti hygieny inspekce s kontrolovanou osobou zahajuje správní řízení o uložení sankce. Přehled provozoven, kde byl uložen zákaz užívání prostor, inspekce průběžně zpřístupňuje spotřebitelům prostřednictvím nové sekce Provozovny na portálu Potraviny na pranýři.
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)
Praha, 9. července 2015