Je to poprvé v historii, kdy Ministerstvo práce a sociálních věcí zvyšuje hodnotu stravného na pracovních cestách nikoli od nového kalendářního roku, ale v jeho průběhu. Donutila ho k tomu vysoká inflace.
Horní hodnota stravného na pracovních cestách bude od 20. 8. 2022 142 korun na den. Spolu s „dietami“ roste i částka, při které je stravenka pro zaměstnance i zaměstnavatele z hlediska zdanění nejvýhodnější. Nově to je 180 korun. V případě stravovacího paušálu se pak denní limit zvyšuje na 99,40 Kč. „Jde o změnu, která vyplývá z platné legislativy a ta říká, že stravné na služebních cestách se upravuje tehdy, jakmile se podle údajů Českého statistického úřadu cena ve veřejném stravování ode dne účinnosti poslední úpravy zvýší, nebo sníží alespoň o 20 procent,“ vysvětluje Martina Machová, personální ředitelka Sodexo Benefity.
Podle údajů Českého statistického úřadu za červen 2022 došlo ke zvýšení cen ve veřejném stravování o 20,19 %. Nárůst cen tak přesahuje zákonem vymezených 20 %. Inflace jako celek v červnu vystoupala na 17,2 % a v posledních třech měsících se drží na nejvyšší úrovni od prosince 1993. Nejvýrazněji už více než rok zdražují potraviny a energie, což jsou položky, které se do veřejného stravování promítají nejvíce.
Daňové odvody
Používání stravenek, ať už ve formě papírových poukázek nebo karet, se řídí zákoníkem práce a zákonem o daních z příjmů a pro zaměstnavatele jsou daňově uznatelným nákladem. Od letošního 20. 8. si firmy odečtou z daní nejvíce, když zaměstnancům pořídí stravenky v již zmiňované hodnotě 180 korun na den.
„Zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní maximálně 55 procent z ceny stravenky. Zbývající část si často doplácí zaměstnanci, firmy ale pochopitelně mohou svým lidem uhradit i vyšší částku, ovšem už bez slevy na dani na straně zaměstnavatele. Zaměstnanec ale ze stravenek žádné daně ani pojistné neodvádí,“ zdůrazňuje Machová a dodává: „Díky daňovému zvýhodnění jsou tudíž stravenky o čtvrtinu výhodnější, než kdyby zaměstnanci dostali o stejnou částku vyšší mzdu. Podle mého názoru je to spolu s příspěvkem na volnočasové benefity dobrý nástroj, jak firmy mohou svým zaměstnancům v této nelehké době pomoci, a přitom minimalizovat dopady do svého hospodaření.“
2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2022
Od 20. 8. |
|
Horní hranice sazby stravného pro státní správu
(pracovní cesta v délce 5-12 hodin) |
86,00 Kč | 93,00 Kč | 97,00 Kč | 103,00 Kč | 108,00 Kč | 118,00 Kč | 142,00 Kč |
Maximální daňově uznatelná výše příspěvku zaměstnavatele na stravování (70 % stravného) | 60,20 Kč | 65,10 Kč | 67,90 Kč | 72,10 Kč | 75,60 Kč | 82,60 Kč | 99,40 Kč |
Daňově optimální hodnota stravenky pro daný rok
(55 % hodnoty hradí zaměstnavatel, 45 % hradí zaměstnanec) |
109,45 Kč | 118,36 Kč | 123,00 Kč | 131,09 Kč | 137,45 Kč | 150,18 Kč | 180,73 Kč |
Stravenky jsou spolu se závodním stravováním vůbec nejrozšířenějším zaměstnaneckým benefitem. V České republice je aktuálně využívá 1,5 milionu zaměstnanců a roste podíl těch, kteří místo papírových stravenek mají stravenkové karty. Pravdou ovšem je, že menší část firem stravné pravidelně valorizuje. Podle dotazníkové šetření, které v březnu letošního roku pro Sodexo Benefity realizovala agentura Ipsos, tak každoročně činí jen 17,6 % zaměstnavatelů. Dalších 24 % ho pak navyšuje pravidelně, ale v delších intervalech než rok. „Z výzkumu rovněž vyplývá, že 56 % firem hodlá letos příspěvek na stravování zachovat ve stejné výši jako v roce 2021,“ připomíná Machová a dodává, že 64 % lidí dostává od zaměstnavatele na stravování 109 a méně korun na den. „Zaměstnavatelé tak plného daňového potenciálu stravenky rozhodně nevyužívají,“ uzavírá.
Pozn.: Výzkum byl realizován v březnu 2022 a zúčastnilo se ho 500 respondentů (300 zaměstnanců a 200 zaměstnavatelů).
Zdroj: vitaPR
Praha, 29. srpna 2022