Inflace se propadla těsně k nule

Spotřebitelské ceny meziměsíčně klesly o 0,4 %, meziročně stouply o 0,1 %. Inflace se tak opět přiblížila k nule a zaostala o půl procentního bodu za prognózou centrální banky.

EZ
Eva Zamrazilová

V meziměsíčním srovnání byly důležitým faktorem poklesu pohonné hmoty, které oproti říjnu klesly o další 2,4 %. Pokles cen většiny mléčných výrobků byl ovlivněn zrušením evropských mléčných kvót. Naopak se mírně zvýšily ceny běžného pečiva, hovězího masa a ryb. Ve výsledku byly potraviny levnější o 0,8 %.

V meziročním pohledu bylo klíčové zlevnění pohonných hmot o 17,6 %. Zrychlil pokles cen potravin na 1,4 %. Růst zaznamenalo pouze několik málo položek spotřebitelského koše – ceny tabákových výrobků vzrostly o 7,2 % a ceny alkoholických nápojů o 1,9 %.  O 7,3 % stouply ceny dovolených, které ovlivňuje mimo jiné i silný dolar.

Eurozóna v listopadu ohlásila inflaci ve výši 0,1 %. Pro Česko uvádí Eurostat rovnou nulu.

Ekonomice se přitom nebývale daří. Zatímco trh práce již odráží silný ekonomický růst, cenový vývoj silnou domácí poptávku zjevně ignoruje a je ovlivněn zejména zahraničními faktory – levnou ropou a celkově nízkou inflací v zemích obchodních partnerů. Pokud se výrazněji nezmění zahraniční prostředí, výraznějších inflačních tlaků se pravděpodobně nedočkáme.

Je otázkou do jaké míry bude mít sílící trh práce, zejména očekávaný růst mezd ve výši kolem 3,5 % vliv na domácí inflaci. V každém případě však lze i pro příští rok očekávat silnou spotřebu domácností s růstem kolem 3 %.

Zatímco spotřebitelům se nízká inflace zjevně zamlouvá, ČNB s vysokou odchylkou od své aktuální prognózy ve výši 0,5 procentního bodu spokojená nebude. Centrální banka bude pravděpodobně cítit potřebu reagovat a nelze tedy vyloučit, že bude zvažovat zavedení negativních úrokových sazeb.

 

Zdroj: Eva Zamrazilová, Česká bankovní asociace

Praha, 9. prosince 2015