Hledáme Hračku roku 2024!

Už za dva týdny podstoupí 62 registrovaných hraček a her přísné testování odborné poroty i dětí. Do soutěže se opět mohli zapojit všichni výrobci, dovozci a distributoři působící na českém trhu. O vítězích rozhodne nejen odborná porota – do konečného pořadí významně promluví i hlasování veřejnosti, které probíhá od 10.7. do 10.9. na webových stránkách www.hracka-roku.cz.

Po loňské premiéře organizátoři opět udělí mimořádnou cenu za originální design a nápad českému výrobku. Vedle svého hlavního účelu má projekt také charitativní rozměr – po skončení soutěže budou testované hračky věnovány nadačnímu fondu Radost dětem, který je rozdělí dětem v nemocnicích a dětských domovech.

Celkem 18 subjektů působících na českém trhu zaregistrovalo do 62 hraček v šesti kategoriích:

  • Vzdělávací a kreativní hračky
  • Outdoorové hračky
  • Hračky pro kluky
  • Hračky pro holky
  • Baby a předškolní hračky
  • Stolní hračky

Největší konkurence panuje v kategorii stolních her (16), vzdělávacích a kreativních hraček (15) a hraček pro dívky (11).

Projekt Hračka roku úspěšně funguje už 17 let. Myšlenka udělit mimořádnou cenu originálním českým hračkám vznikla v roce 2023 s cílem zaměřit se na originalitu a nápaditost domácích výrobců a ti tuto možnost zviditelnění přivítali s nadšením. Vůbec prvním laureátem této ceny se loni stala provlékací kniha Buuk od společnosti Juuva. Zatímco vítěze této ceny vybírá pouze odborná porota, o pořadí v šesti vyhlášených kategoriích rozhoduje společně s veřejností. Titul absolutního vítěze loni po vyrovnaném hodnocení získala hra Putování magickou Prahou od Albi ČR. „Jsme velmi rádi, že každým rokem přibývá zájemců o účast v soutěži a vedle tradičních silných hráčů, jako je právě Albi nebo Zapf Creation či MGA, se objevují noví soutěžící a jejich favorité,“ říká Linda Jandová, projektová manažerka.

Porota bude v 17. ročníku soutěže pracovat téměř ve stejném složení jako loni, pozvání opět přijala podnikatelka Eva Čejková, zakladatelka a výkonná ředitelka úspěšného startupu Testuj.to a iniciátorka komunity Ženy s.r.o., Markéta Děrgelová, známá herečka, která je také vášnivou sportovkyní a fanynkou pohybového divadla, Bára Hubená, výtvarnice a vedoucí oboru Design herních předmětů na Vyšší odborné škole uměleckoprůmyslové v Praze. Hračky bude hodnotit také dětský psycholog, psychoterapeut a lektor Martin Galbavý, nebo influencerka Romana Böhmová, autorka food blogu Na skok v kuchyni.

Porota při hodnocení hraček zohlední šest hlavních kritérií: zábava a vzdělávací/herní hodnota, bezpečnost, originalita a technická inovace, design (vzhled a obal) a kvalita použitých materiálů, tedy trvanlivost.

„Trh s hračkami je neuvěřitelně pestrý a neustále přibývají nové produkty. Pro někoho může být velmi složité zorientovat se v tom, co je nové, nápadité a do jaké hračky či hry se vyplatí investovat třeba proto, že děti zabaví dlouhodobě,“ říká Linda Jandová a dodává: „Naším úkolem není upozorňovat na to, co je špatně. My hledáme mezi dobrými hračkami ty nejlepší.“

Pro své favority může od 10. července do 10. září hlasovat na internetových stránkách soutěže také široká veřejnost a současně se zapojit do hry o hodnotné poukázky na nákup hraček. V době hlasování veřejnosti probíhá každý týden soutěž o zajímavé ceny na facebooku soutěže Hračka roku. Vyhlášení výsledků proběhne 10. října v Praze.

 

Zdroj: www.know.cz

Praha, 6. srpna 2024