Globus ekologicky

Globus v areálu hypermarketu v Praze Čakovicích bude sbírat na celém svém pozemku včetně budov dešťovou vodu. Ta by měla nahradit 86 % roční spotřeby vody v myčce aut, kterou Globus provozuje. Za tímto účelem zbuduje systém odtoků dešťové vody spolu s retenční nádrží o objemu 406 metrů krychlových. Samotná realizace prací na projektu je plánována od 10. 7. do 24.11. Jde o jeden z několika ekologických kroků, které společnost podniká.

Globus přistoupil v rámci svých ekologických projektů také k využití dešťové vody namísto pitné. Právě startují stavební práce pro přípravu stavby retenční nádrže na dešťovou vodu v Praze Čakovicích, která bude použita na mytí aut v tamní tunelové myčce. „Veškerá dešťová voda, která dopadne v Čakovicích na naše pozemky včetně budov, bude svedena a vyústí v budované nádrži. Z ní bude následně odčerpávána k mycí lince, kde dojde k úpravě vod tak, aby byla vhodná pro použití na mytí vozidel. Přes retenční nádrž ročně proteče okolo 20 tisíc metrů krychlových srážkové vody. Můžeme tak nahradit v myčce aut až 86 % spotřebované pitné vody vodou srážkovou,“ řekla Aneta Turnovská, tisková mluvčí Globus.

Projekt probíhá za pomoci dotace z Národního plánu obnovy, který je financován EU. Další projekt retence z tohoto fondu Globus aktuálně neplánuje. V realizaci je nyní několik fotovoltaických elektráren na střechy hypermarketů.

„V místě zbudování retenční nádrže budou probíhat od 10. 7. stavební práce v několika etapách a ukončeny by měly být 24. 11. tohoto roku. Zejména v rámci části vlastního území v okolí myčky aut a parkoviště tak může být dočasně ztížený pohyb pro motorová vozidla, za což se velice omlouváme,“ dodala Aneta Turnovská za Globus.

 

Zdroj: Globus

Praha, 10. července 2023