FABRIKA definitivně uzavře konverzi východní části Baťova areálu ve Zlíně

Téměř deset let trvalo společnosti CREAM, než dostala povolení ke stavbě multifunkčního centra FABRIKA na místě, kde původně stály baťovské budovy 24-25-26. Podle Martina Jarolíma, člena představenstva skupiny CREAM, která za projektem FABRIKA stojí, vybudováním centra bude definitivně dokončena konverze východní části areálu bývalých Baťových závodů ve Zlíně.

 

Kdy jste získali stavební povolení a jak dlouho trvalo vyřízení?

Stavební povolení, vč. nabytí právní moci jsme obdrželi čerstvě. Bylo to přesně 25. května tohoto roku. Vyřízení trvalo téměř 10 let. Museli jsme připravit velké množství posudků a argumentů, zejména v oblasti památkové péče. Absolvovali jsme mnoho jednání, některá až na ministerstvu kultury tak, abychom získali všechny potřebné souhlasy. To je hlavním důvodem, proč se vyřízení povolení protáhlo téměř na 10 let.

Dá se říct, co trvalo nejdéle?

Nejvíce času si vzalo vyjednávání o odstranění původních objektů 24-25-26. Kromě toho, že se budovy nacházely v památkově chráněné zóně, museli jsme připravit mnoho odborných materiálů, které tak složitá a velká stavba v tak výjimečném území představuje. Právě proto jsme museli každý krok velmi dobře zvážit.

Co nakonec rozhodlo?

Byla to odborná a dlouhodobá koncepční práce celého týmu odborníků. Jedním z výstupů při této práci bylo zjištěno, že objekty 24-25-26 jsou naprosto v neudržitelném stavebnětechnickém a statickém stavu a musely být nařízením stavebního úřadu odstraněny. K tomu došlo až po 6 letech od prvního zahájení vyjednávání o projektu FABRIKA. Zbývající 4 roky poté, co jsme získali povolení na odstranění staveb, trvalo samotné stavební řízení. Mluvíme o stavbě centra v rozsahu cca 70 000 m2, u takových staveb čtyři roky nejsou neobvyklé, tzn. že samotné projednávání nebylo až tak dlouhé.

Doznal projekt během vyřizování nějaké změny?

Ano, změny byly vyvolány zejména jednáními s dotčenými orgány. Pro laickou veřejnost jsou nejzajímavější změny, které se týkají vnějšího vzhledu centra FABRIKA. Snažili jsme se zachovat původní rastr budov 24-25-26, což se projevuje třemi věžemi. Samozřejmě jsme řešili hlavně vzhled. Do areálu jsme chtěli vnést řadu nových prvků, museli jsme ovšem respektovat požadavky památkářů, kteří doporučovali zachování klasických prvků baťovské architektury, tzn. zejména cihlové omítky, velkoformátová železná nebo hliníková okna. My do území přinášíme nové architektonické prvky a celkové řešení s tím, že se každý detail snažíme propojit s původní baťovskou architekturou.

Lze přiblížit náplň FABRIKY?

FABRIKA je multifunkčně zábavní centrum. Budou zde prvky klasického shopping mallu v rozsahu 30 000 m2. Tento rozsah do budoucna nabízí velmi zajímavý mix nájemců. To znamená od supermarketů, které budou schopny poskytnout kvalitu v podobě zásobování potravinami, přes fashion a samozřejmě další klasické obory, které se standardně nacházejí v nákupních centrech. Co bude jiné, je to, že velká část plochy bude věnovaná sportovním aktivitám. Ty se budou nacházet v horních patrech centra v celkové výměře dalších až 17 000 m2. Předpokládáme, že zde najde své místo mnoho sportovních klubů a kroužků tak, aby nabídka obchodního centra byla doplněna sportovními a volnočasovými aktivitami. K tomu je přizpůsobena i kapacita parkovacích míst. V celém objektu bude cca 1 000 krytých parkovacích stání.

Co přinese Fabrika do Zlína nového?

Realizací FABRIKY bude zastavěna poslední volná plocha východní části bývalého Baťova areálu a dojde k završení konverze, kterou jsme zahájili před 20 lety. Projekt přináší centrální části města Zlín nový zásadní dynamický prvek jak z pohledu architektury, tak z pohledu funkcí. Bude garantem nové kvality využití celého území Baťova areálu. Toto pojetí bude nové nejen ve Zlíně, ale i v celé České republice.

Jak bude zajištěno, aby doprava v okolí nezkolabovala?

Součástí stavebního povolení projektu jsou samozřejmě i úpravy některých páteřních komunikací, ale i křižovatek, které navazují na východní část areálu. Zejména se jedná o kruhovou křižovatku v ulici Vodní a Bartošova. Dohodli jsme se Statutárním městem Zlín, že společnost CREAM přispěje částkou 2,4 mil. Kč na vybudování této křižovatky, která má již právoplatné územní rozhodnutí. Dále jsme získali stavební povolení na úpravu křižovatky ulic Vavrečkova a Gahurova. Zároveň dojde k celkové rekonstrukci komunikací v areálu zejména části ulice Vavrečkova od budovy 34 až po ulici Šedesátou a potom dokončení rekonstrukce třídy J.A. Bati od 21 budovy opět až po Šedesátou ulici.

Kdy by se mohlo začít stavět a jak dlouho?

Předpokládáme, že začít stavět by se mělo v roce 2021 a dokončeno bude v roce 2023. To znamená otevření plánujeme někdy v druhé polovině roku 2023, pokud se situace na trhu nebude nijak dramaticky vyvíjet.

Co FABRIKA znamená pro CREAM?

Naším cílem bylo a je vrátit život do této části Zlína. Stáli jsme za odprodejem 21 budovy ministerstvu vnitra, resp. Zlínskému kraji, 23 budovy městu Zlín, kde je Technologické inovační centrum, následně prodejem budov 14 a 15 Zlínskému kraji, dnes Baťův institut. V budově 12 dvě nadzemní patra využívá Policie ČR.  Pozemek bývalého koupaliště Baťák odkoupila Univerzita Tomáše Bati, která zde postavila novou budovu. Mezitím došlo k rekonstrukci budovy 32 na loftové byty, hasičárny a 34 budovy s tím, že poslední volná plocha ve východní části areálu je právě ta, na které vyroste multifunkční centrum FABRIKA.

Bude mít na výstavbu dopad současná situace s koronavirem?

Co se týče situace ze strany koronaviru spíše se otevírají výzvy ve vztahu k tomu, jaká budou očekávání návštěvníků podobných center. Vzhledem k tomu, že jsme do projektu implementovali volnočasové sportovní aktivity, tak si myslíme, že jsme se naopak trefili do způsobu využití, které bude mít do budoucna mnohem větší potenciál, než některá starší obchodní centra v ČR nebo ve světě. Současný stav může být nejen hrozbou, ale i příležitostí. Samozřejmě budeme velmi podrobně sledovat vývoj ekonomické situace nejen v ČR.

 

Zdroj: CREAM Real Estate

Praha, 17. června 2020