„Dvoutřetinový podíl českých potravin v obchodech je naprosto realistický“

Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) se plně ztotožňuje s požadavkem prezidenta Potravinářské komory ČR Miroslava Tomana, jenž v rámci zahájení mezinárodního agrosalonu Země živitelka uvedl, že by se vláda měla zasadit o to, aby bylo v tuzemských obchodech k dostání 60 až 80% českých potravin.

AČTO vznesený požadavek hodnotí jako oprávněný a naprosto realistický, a to z jednoduchého důvodu. „Mít na prodejně šedesát, sedmdesát, ale i víc procent českých potravin by neměl být problém. Takový podíl je běžnou normou u tradičních českých obchodníků, kteří dlouhodobě zákazníkům nabízejí kvalitní domácí produkci. Nevím tedy, proč by to měl být problém pro zahraniční řetězce, které se s oblibou a plni lásky halí do české vlajky. Jenom ten skutek utek,“ říká Zdeněk Juračka, předseda AČTO a dlouholetý bývalý prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Podpora národních produktů a výrobků je běžnou praxí v zemích jako je Německo, Francie, Británie nebo Švédsko. „Česká produkce je velmi kvalitní. Je však potřeba, aby se ozvali nejen výrobci, ale také zákazníci. Poptávka po kvalitě narůstá a pokud zákazníci vytvoří patřičný tlak na zahraniční řetězce, pak to pomůže výrobcům, zákazníkům i celé ekonomice,“ dodává Miloš Škrdlík, šéf maloobchodní sítě Brněnka a místopředseda AČTO.

 

Zdroj: Asociace českého tradičního obchodu

Praha, 11. září 2016