Distribuční centrum Amazonu slaví v Česku 5 let

Distribuční centrum Amazonu v Dobrovízi funguje od roku 2015. V současnosti je v něm zaměstnáno více než 4 000 stálých a 3 000 sezonních zaměstnanců. Od začátku působení na českém trhu bylo v interních strukturách společnosti povýšeno přes 1 000 zaměstnanců.

Od počátků našeho působení v České republice, a to platí dodnes, jsme společností zaměřenou na zákazníka, která se opravdu zajímá o to, co zákazník chce, a podle toho optimalizujeme naše procesy. To bylo zřejmé především v počátcích pandemie minulého roku, kdy jsme reagovali na aktuální potřeby nakupujících a například jsme v prodejích prioritizovali zboží každodenní potřeby.

Nejdůležitější pro nás přitom zůstává bezpečnost našich zaměstnanců a příležitosti k jejich růstu v rámci společnosti a jsme velmi rádi, když vidíme, jak se to mnohým z nich opravdu daří, říká generální manažer Amazonu Česko Michal Šmíd.

Co říkají zaměstnanci, kteří v distribučním centru v Dobrovízi pracují od jeho otevření?

Věra začala v Amazonu na vstupní pozici, dnes má jako instruktorka na starosti několik zaměstnanců. Věra se o možnosti pracovat v Amazon dozvěděla z rádia: “V roce 2015 jsem se ocitla bez práce. Jela jsem navštívit sestru, kterou mám v Praze. Zrovna jsme společně popíjely kávu a z rádia slyším, že Amazon hledá zaměstnance do nového distribučního centra v Dobrovízi, které bude zanedlouho otevírat. Oslovilo mě to a hned jsem si řekla: Věro, to je výzva! Kolegové jsou tady taková moje druhá rodina. Sama pocházím z devíti dětí, takže vím, jak taková veliká rodina funguje a v práci si to připomínám každý den. Jsem vděčná za to, že spolu často trávíme čas také mimo práci.“

„Prvotním smyslem toho bylo přivydělat nějaké peníze, ale rychle mě to tady začalo bavit, tak jsem se rozhodl v Amazonu zůstat. Na mém oddělení jsou manažeři, kteří jsou fantastičtí. Je pak radost s takovými lidmi pracovat. S čímkoliv vás v klidu vyslechnou a snaží se najít řešení. Člověk má pak klid v duši. Je pro mě důležité umět vyslechnout názor toho druhého. Je to pak otázka kompromisu, na čem se dohodnout. Takhle by to mělo fungovat.“

Nikdo vás neodsuzuje, pokud si není člověk něčím jistý nebo něco nezná. Neustále se na tom pracuje. Pokud se vám něco nepovede, vždy je snaha to řešit v klidu. Navíc jsem se tady naučila být více vytrvalá v dosažení věcí, o které usiluji. Před prací v Amazonu mi chyběla pevná vůle v něčem vytrvat, ale dnes cítím, že právě díky tomuto pozitivnímu přístupu ze strany vedení jsem v tom daleko více sebevědomá.“

Milan se v Amazonu rozhodl zůstat nejen kvůli kvalitnímu ohodnocení: „Finanční stránka a benefity jsou zde velmi příjemné. Ale to, co mám na této práci nejradši je vstřícnost, se kterou k vám tady každý přistupuje. Všichni se k sobě chovají jako přátelé, a to je pro mě velmi důležité. Také se mi líbí, že je má pozice taková multifunkční a mohu si vybírat, na co se zaměřit. Do práce chodím rád. Je to taková příjemná změna prostředí, protože aktuálně renovuji náš rodinný domek, a to je pěkná dřina,“ uzavírá Milan s úsměvem.

Bezpečnost a odměňování

Amazon poskytuje jedno z nejmodernějších pracovišť na světě, spolu s konkurenceschopnými platy v oboru a řadou procesů a systémů navržených k zajištění pohody a bezpečnosti svých zaměstnanců. Jen v České republice má společnost k dispozici více než 1 milion párů ochranných rukavic, přes 1,6 milionů roušek, 3,5 milionu dezinfekčních ubrousků a 11 milionů prostředků na dezinfekci rukou.

Stálí i dočasní zaměstnanci mohou počítat s atraktivními mzdami. Počáteční plat na vstupních pozicích pro zaměstnance v Dobrovízi činí 160 korun za hodinu a pro vedoucí pozice 205 korun za hodinu. Kromě konkurenceschopné mzdy dostávají zaměstnanci společnosti až 10% měsíční bonus za docházku a produktivitu. Společnost nabízí také širokou škálu benefitů, jako je životní pojištění, příspěvky na penzijní spoření, dopravu do zaměstnání zdarma na 24 autobusových linkách a 1 vlakové, obědy za 25 korun, slevy na nákup na amazon.de, podpora zaměstnanců na rodičovské dovolené včetně tzv. návratového programu, vzdělávací program Career Choice, který pokrývá až 95 % studijních nákladů a další.

Technologie v provozu Amazonu

Součástí distribučního centra je řada technologických řešení, která pomáhají zaměstnancům s jejich každodenními úkoly od přijímání produktů od prodejců, přes hledání správného místa k jejich uskladnění až po vychystávání a přípravy objednávek a výběr vhodných obalů. Zdejší inovace usnadňují a zefektivňují práci všem pracovníkům a dodání zboží zákazníkům. V dobrovízském distribučním centru používáme například takové technologie, jako jsou paletizátory, robotická ramena, díky kterým se mohou naši pracovníci soustředit na podstatnější úkoly, optimalizační software pro sběr položek, který pomáhá zaměstnancům zvolit tu nejkratší cestu při pohybu distribučním centrem, balící stanice s ergonomickým designem a algoritmem pro výběr správné velikosti krabice k zabalení objednávky. Pracovník balící linky tak nemusí vyzkoušet několik druhů obalů, než najde ten správný a díky procesu SLAM je každá zásilka zvážena a zhodnocena, zda obsahuje správné položky a cenu.

Budova

Svou rozlohou 95 000 metrů čtverečních by distribuční centrum pojmulo 13 fotbalových hřišť. Budova je plně klimatizovaná a oceněna certifikátem Excellent by BREEAM České rady pro šetrné budovy jako jedna z nejekologičtějších budov poslední dekády v České republice. V tomto ohledu vyniká především minimální spotřebou vody, elektřiny, tepla a nízkými emisemi oxidů dusíku z plynového topení. V budově je uloženo více než 20 milionů skladových položek, které jsou připraveny k odeslání zákazníkům.

Distribuční centrum Amazon v číslech

  • 95 000 m2 činí z PRG2 největší samostatně stojící průmyslovou budovu (13 fotbalových hřišť) v Česku
  • 20 milionů skladových položek
  • 15 km dopravníků
  • 648 km polic

 

Zdroj: GraylingCZ

Praha, 18. února 2021