Děti z dětských domovů si díky Nadačnímu fondu Albert užily léto plné zážitků i nových dovedností

Pro děti z dětských domovů není léto strávené na táboře rozhodně samozřejmostí. Organizacím a zařízením, které se starají o znevýhodněné děti, na volnočasové aktivity tohoto druhu často chybí prostředky. Nadační fond Albert proto i letos pomohl více než stovce dětí k tomu, aby si také ony užily aktivní prázdniny.

Projekty Nadačního fondu Albert jsou zaměřené především na vzdělávání a přípravu dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí na profesní život. Stejně tak fond podporuje jejich zájmové aktivity, například pomáhá financovat pořízení sportovního náčiní či hudebních nástrojů, návštěvy kulturních akcí nebo právě účast dětí na letních táborech.

„Nadační fond Albert náš dětský domov podporuje dlouhodobě včetně toho, že našim dětem umožňuje pravidelně vyjíždět na letní tábory. Pro naše děti je to vždy příležitost navazovat nová přátelství a vytvářet si silnější sociální vazby, učit se týmové spolupráci nebo lépe komunikovat své pocity a názory. Sportovní a pohybové aktivity podporují jejich zdravý vývoj, a pobyt v přírodě přispívá i k jejich psychickému zdraví,“ vypočítává Jan Blažek, ředitel Dětského domova Tuchlov, přínosy účasti dětí na letních táborech.

Děti se naučí anglicky i jezdit na kole

Na tábor mohlo letos vyrazit také více než 40 dětí, o které se stará organizace Blízký soused. „Zažily všechno, co k letním táborům patří, v Plzni by k tomu ale neměly možnost. Také jsme se letos opět vzdělávali na workshopech zaměřených na angličtinu, zdravovědu nebo hospodářská zvířata. A i tentokrát se několik dětí naučilo plavat a jezdit na kole, což jsou dovednosti, které se jim budou hodit celý život,“ vypráví Pavla Macháňová ze spolku Blízky soused.

K plnohodnotnému dětství patří také některé zážitky a zkušenosti spojené s trávením času v přírodě nebo sportováním. „Na vyžití tohoto druhu však dětské domovy často nemají prostředky, proto se zhruba 40 procent námi přijatých žádostí o granty týká právě volnočasových aktivit,“ vysvětluje Kristýna Bernatová z Nadačního fondu Albert.

 

Zdroj: Albert Česká republika, s.r.o.

Praha, 21. srpna 2024