Defibrilátory v Kauflandu zachránily život už čtyřem lidem

Celkem 142 automatizovaných externích defibrilátorů nainstaloval před rokem obchodní řetězec Kaufland ve všech svých prodejnách, skladech v Olomouci a Modleticích, ve vlastním masozávodě v Modleticích i v pražské centrále. „Zdraví a bezpečí našich zaměstnanců a zákazníků je pro nás zásadní a defibrilátory nám umožní v případě potřeby okamžitě poskytnout pomoc každému, kdo by ji potřeboval,“ vysvětluje tisková mluvčí společnosti Renata Maierl. Dosud se díky tomuto přístroji v Kauflandu podařilo zachránit život už čtyřem lidem.

Rychlá pomoc je v případě náhlého kolapsu člověka zcela zásadní a AED je jedinečným způsobem, jak u dotyčného významně zvýšit možnost přežití. Při včasném použití tohoto přístroje, tedy do tří až pěti minut, je šance na záchranu života postiženého větší než 60 procent. „Takzvaná včasná defibrilace má v případě náhlé zástavy krevního oběhu klíčový význam. Největší účinnost defibrilačního výboje je v prvních minutách od kolapsu, a právě z tohoto důvodu je jeho podání pomocí AED, provedené svědky události, tak důležité,“ říká záchranář Jan Bradna, ředitel společnosti Life Support, která má dlouhodobé renomé v oblasti školení resuscitace a první pomoci po celé České republice.

Naposledy použili zaměstnanci Kauflandu defibrilátor v polovině května v prodejně v Ústí nad Labem. V lednu tohoto roku zachránili život zákaznici, která zkolabovala v prodejně ve Frýdku-Místku a u níž lékaři poté diagnostikovali infarkt. A díky vybavení prodejny automatizovaným externím defibrilátorem, ale především i pohotové reakci personálu a dalších zákazníků, se v prosinci loňského roku podařilo obnovit životní funkce také u dvou osob v Ostravě a ve Varnsdorfu.

Defibrilátor je pro rychlou dostupnost v prodejnách Kauflandu umístěn ve zřetelně viditelné skříňce v oddělení informací. Jeho použití je velmi jednoduché, přístroj vydává jasné hlasové pokyny, které obsluhující osobu přesně navedou. “Věříme, že tímto krokem půjdeme příkladem a defibrilátory se v České republice budou na veřejných místech objevovat stále častěji,” říká Renata Maierl.

 

Zdroj: Relative PR

Praha, 21. září 2021