DACHSER rozšiřuje bezemisní distribuci do center jedenácti evropských měst

Mezinárodní logistický provider DACHSER bude do konce roku 2022 zásobovat centra měst nejméně jedenácti evropských metropolitních regionů bezemisně. V současné době společnost své řešení DACHSER Emission-Free Delivery implementovala v Německu ve Stuttgartu a Freiburgu a v norském Oslu. Přípravy nyní probíhají také v Praze, Berlíně, Mnichově, Paříži, Kodani, Madridu a portugalském Portu.

Řešení DACHSER Emission-Free Delivery znamená, že DACHSER standardně dodává všechny zásilky do definované oblasti v centru města bezemisně, obvykle do pěších zón.  Na místě tak neprodukuje žádné polutanty nebo skleníkové plyny. Navíc jsou sníženy i hlukové emise. V prosinci 2018 byl pilotní projekt ze Stuttgartu oceněn v soutěži o udržitelné  projekty městské logistiky pořádané německým Spolkovým ministerstvem životního prostředí.

Pro řešení DACHSER Emission-Free Delivery společnost redefinovala své logistické procesy pro dodávky do center měst sběrnou službou. Na základě modulárního systému používá společnost dodávkové vozy a kamiony na elektrický pohon a také nákladní elektrokola, vždy na míru požadavkům každé lokální destinace. Elektrokola jsou speciálně navržena pro sběrnou službu a paletizované zboží s váhou do 250 kilogramů. Kamiony na elektropohon zavážejí mikrohuby – malé sklady poblíž centra města – nebo přímo dodávají zboží, které není vhodné pro elektrokola z důvodu své váhy nebo rozměrů, elektrokola začínají svoje rozvozové trasy v mikrohubu a primárně obsluhují pěší zóny.

Dlouhodobá strategie pro ochranu klimatu

„Rozšíření zásobování bez emisí do nejméně jedenácti evropských měst do konce roku 2022 je předehrou k řadě opatření, která v příštích letech zavedeme v rámci naší dlouhodobé strategie pro ochranu klimatu,” říká  Stefan Hohm, Chief Development Officer, který je společně se CEO společnosti Burkhardem Elingem v DACHSERU zodpovědný za ochranu klimatu, a dodává, „přitom se spoléháme především na efektivní logistiku a technické inovace. Raději než v této oblasti působit sami, chtěli bychom spolupracovat s našimi zákazníky a partnery, kteří rovněž chtějí aktivně posouvat logistiku směrem k technologiím s nízkou nebo nulovou produkcí emisí. Jsme přesvědčeni, že to je jediná cesta k tomu dosáhnout dvoustupňového cíle Pařížské dohody i cílů pro ochranu klimatu Evropské unie a mnoha dalších zemí ve střednědobém a dlouhodobém horizontu.”

„Aktivní ochrana klimatu je součástí inkluzivní zodpovědnosti společnosti DACHSER. Zároveň pak náš závazek naplňuje očekávání našich zákazníků a akcionářů a přispívá k dlouhodobé udržitelnosti naší společnosti,“ dodává Burkhard Eling, CEO společnosti DACHSER, a doplňuje, „za tímto účelem jsme definovali čtyři klíčové oblasti činnosti, kterým se v rámci naší strategie pro ochranu klimatu věnujeme: účinnost procesů, energetická efektivita, výzkum a vývoj a firemní občanství. Poslední oblast chápeme jako závazek ke společnosti a sociálním tématům, která překračují naše obchodní zájmy – jako je tomu v případě spolupráce s organizací dětské pomoci terres des hommes, se kterou spolupracujeme na třech kontinentech už od roku 2005.

 

Zdroj: Industrion Boutique s.r.o.

Praha, 19. května 2021