Dachser: nový sklad dále zrychlí konsolidaci zásilek

Mezinárodní logistický provider Dachser Czech Republic spustil provoz nové překládkové haly na své největší české pobočce v Kladně. Právě dokončená budova rozšířila logistické centrum o 4 000 m² na celkových 18 500 m² logistických ploch s nejmodernějším cross-dockem. Výstavba přináší navýšení kapacit společnosti v regionu a umožní ještě rychlejší odbavení a doručení zásilek do celé Evropy.

Pobočka v Kladně je napojená na hustou evropskou logistickou síť pozemních přeprav, která zahrnuje 220 vlastních a 64 partnerských poboček a tisíce linek optimálně nataktovaných mezi nimi. Jen z České republiky vyráží na 100 přímých denních linek sběrné služby. Pobočka v Kladně pak má přímé napojení na všechny tři Dachser eurohuby v Německu, Francii a na Slovensku a do dalších 34 destinací v 11 zemích.

Nový překládkový sklad je významnou investicí a dalším velkým krokem v rozvoji pobočky v Kladně,“ uvádí Ing. Michal Křižan, General Manager Dachser Kladno, a dodává, „docílíme tak ještě rychlejší konsolidace zásilek do všech klíčových destinací v Evropě a zkrátíme dobu doručení sběrnou službou. Zároveň nám nová výstavba uvolní prostor pro kontraktní logistiku – inteligentní propojení skladování, globálních přeprav a služeb s přidanou hodnotou.“

Dachser zahájil stavbu překládkového terminálu v červenci 2023 s cílem vybudovat prostory, které budou propojeny se stávající halou a umožní absorbovat další objemy zboží a dále zrychlit procesy na překládce. Nových 4 000 m² překládkových ploch je osazeno 36 nakládacími branami a je postaveno podle moderních standardů jednotných v celé evropské síti Dachser. Logistické centrum v Kladně se také rozrostlo o dalších 4 800 m² venkovních logistických a manipulačních ploch.

Výstavba nové překládkové haly je součástí naší dlouhodobé strategie pro rozvoj logistické sítě. Jako rodinná společnost máme zaměření na dlouhodobý rozvoj zakomponovaný do samotných základů našeho fungování. Financování vlastní výstavby tedy plyne z velké části z našich vlastních zdrojů a naše plány uskutečňujeme navzdory mírnému zpomalování evropské ekonomiky,“ říká Ing. Jan Pihar, generální ředitel Dachser Czech Republic a. s., a dodává, „jsme rádi, že je nová překládková hala nyní připravená na předvánoční sezónu, která u nás začíná již koncem letních prázdnin.“ 

Pobočka Dachser Kladno se nachází na severním okraji města. Nový sklad postavila společnost ve vlastním areálu v bývalé Huti Koněv, který před několika lety v souvislosti s předchozí výstavbou ekologicky sanovala. Stavba zahrnuje řadu prvků pro ochranu klimatu a přírodních zdrojů – administrativní část překládkové haly je vybavena tepelnými čerpadly a vzduchotechnikou s rekuperací pro zpětné získávání tepla. Ve všech interiérech je nainstalováno LED osvětlení a řízení ovládání osvětlení podle okolních světelných podmínek.

Společnost zde vybudovala rezervoár pro svod dešťové vody ze střechy budov, kterou bude používat pro sociální zařízení a závlahu zeleně, a okolí budovy bylo osazeno s ohledem na zachování místní biodiverzity. V přípravě je výstavba vlastní fotovoltaické elektrárny na střeše objektu, pro uskladnění přebytečné energie společnost pořídí velkokapacitní úložiště. Dachser Kladno je zároveň vlajkovou lodí postupné transformace společnosti v České republice směrem k využití bezemisních technologií. Společnost zde investovala do výstavby vlastních dobíjecích stanic pro osobní i nákladní vozidla a zajišťuje z Kladna zásobování vybraných částí centra Prahy s nulovými emisemi (DACHSER Emission-Free Delivery). Současně odtud provozuje i své dvě první plně bezemisní dálkové pravidelné linky – vnitrostátní i mezinárodní.

Dachser Kladno nyní zahrnuje celkem 8 000 m² překládkových ploch a 10 500 m² skladových ploch pro poskytování služeb kontraktní logistiky se 16 000 paletovými místy, areál disponuje 92 nakládacími branami. Společnost zde zaměstnává na 230 lidí. Těsně před dokončením je ještě nová administrativní vestavba napojená na nový překládkový sklad a redesign stávajících kancelářských prostor. Předpokládaná výše celkových nákladů na výstavbu činí 12,6 milionu eur (300 milionů korun).

 

Zdroj: DACHSER Czech Republic a.s.

Praha, 1. srpna 2024