Coca-Cola stahuje od září z českých škol slazené sycené a energetické nápoje

Z českých středních škol začnou mizet slazené nápoje. Omezení prodeje iniciuje společnost Coca-Cola HBC v rámci samoregulačních opatření. Od začátku září tak budou v jejích automatech, ze kterých navíc zmizí reklamy a loga, k dostání pouze nekalorické nápoje a nápoje bez přidaného cukru.

Důležitý krok vyplývá z dobrovolného závazku evropské organizace výrobců sycených nápojů UNESDA, které jsou společnosti The Coca-Cola Company i Coca-Cola HBC součástí. „Závazek organizace UNESDA nenabízet na středních školách slazené nápoje se vztahuje pouze na nápoje sycené. V České republice jsme se rozhodli rozšířit tento odpovědný přístup i na další kategorie, jakými jsou ledové čaje nebo energetické nápoje,“ uvádí Petr Jonák, ředitel vnějších vztahů Coca-Cola HBC Česko a Slovensko.

Od září tohoto roku tak budou z automatů společnosti zcela staženy energetické nápoje a k dostání pouze sycené nápoje bez přidaného cukru. Automaty také změní svůj vzhled. „Postupně začneme z automatů odstraňovat reklamy a loga. Jejich plocha bude nově pouze vyzývat k dodržování pitného režimu,“ dodává Petr Jonák. Výrobce nápojů zároveň aktivně pracuje na splnění dalšího závazku UNESDA, kterým je průměrné snížení cukru v portfoliu sycených nápojů o 10 % do roku 2020.

Působení UNESDA v EU

Dobrovolný závazek týkající se stažení slazených nápojů ze středních škol se dle odhadů asociace UNESDA bude týkat 50 tisíc evropských středních škol (v ČR se jedná přibližně o 400 středních škol). Dotkne se tak asi 40 milionů mladých lidí ve 28 zemích. Ve všech zemích by měl být aplikován do konce roku 2018. Příslib představuje prohloubení dlouhodobé politiky výrobců nápojů, kteří se prostřednictvím různých opatření rozhodli nepodporovat konzumaci sladkých nápojů u dětí.

 

Zdroj: The Coca-Cola Company

Praha, 4. září 2018