FILIPA PARK HOŘICE spojuje sociální prvek, výrobu a logistiku

„Pojem chráněná dílna je špatný, zastaralý a stigmatizující. Zákon už ho také nepoužívá, ale mezi lidmi je stále zakořeněný. Chceme používat pojem integrace. Je to integrace všemi směry,“ říká Leoš Vrbata, majitel společnosti FILIPA.

Společnost FILIPA patří mezi největší zaměstnavatele zdravotně postižených osob v zemi. Má 22 poboček, zaměstnává celkem více než tisícovku zaměstnanců a dosahuje ročního obratu kolem jeden a čtvrt miliardy korun.

Společnost FILIPA byla v červnu vyhlášena mezi pěti nejlepšími firmami roku 2023 v Královehradeckém kraji. Co to pro Vás znamená?

Je to pro nás velmi důležité ocenění. Vnímám jej jako zúročení letité snahy a práce všech našich zaměstnanců a partnerů. Soutěž pořádá Hospodářská komora Královéhradeckého kraje. Při vyhlašování jsme tak měli možnost potkat se s dalšími oceněnými firmami a podnikateli. Je potřeba podporovat podnikatelské prostředí a poskytovat firmám příležitosti dát o sobě i touto formou vědět. Doba není jednoduchá, čtyři roky se tady zmítáme různými krizemi a aktivní vyhledávání příležitostí na trhu je velmi důležité.

FILIPA má za sebou 25 let zkušeností. Jak se během let firma rozvíjela?

Když jsem do FILIPY před deseti lety vstupoval byla to malá regionální firma se třemi provozovnami, které se orientovaly na zaměstnávání lidí se zdravotním postižením. Dnes ve firmě pracuje více než 1 000 lidí a poskytujeme špičkový servis pro velké české i nadnárodní společnosti. Orientujeme se na logistický servis, ale také na činnosti spojené s tříděním, balením, kompletováním či drobnou výrobu. Již jsme si také vyzkoušeli kompletní development klientovi na míru včetně zajištění služby.

Předpokládám, že mluvíte o nedávno otevřeném areálu FILIPA PARK HOŘICE. Co konkrétně to pro vás znamená?

Jedná se o projekt s naším dlouhodobým klientem, společností Freudenberg. Naše spolupráce se postupně rozvíjela až vyústila ve společný developerský projekt. Zakoupili jsme průmyslovou zónu v Hořicích u budoucí rychlostní silnice R35 a začali připravovat projekt výrobní a skladové haly. Začali jsme v roce 2022 a v listopadu 2023 jsme zahájili plný provoz. Vytvořili jsme zde 100 pracovních míst. Většina z nich je pro osoby se zdravotním postižením. Vznikl tak jeden z největších projektů v regionu tohoto druhu. Našemu klientovi tato forma spolupráce přinesla obrovské množství synergií a úspor provozních finančních prostředků.

Převažují mezi obchodními partnery FILIPY firmy z určité ekonomické oblasti, nebo jsou napříč obory?

Dominantní z prohledu pracovních míst i tržeb je automobilový průmysl. Nicméně díky rozsahu činností, které dnes již poskytujeme, máme velmi pestré složení klientů. Od již zmíněného automobilového průmyslu přes výrobu stavebních objímek a komplikovaných kabelových svazků až po šití zdravotnického materiálu, kompletaci a balení hygienických potřeb, či navlékání rokajlů pro společnost Preciosa Ornela a další drobnou výrobu. Více diverzifikovat portfolio našich klientů a rozsah činností je ostatně něco, o co se v posledních letech hodně snažíme.

Pracujete na projektu digitalizace firmy. Co všechno zahrnuje?

Digitalizace firmy se týká hlavně třech oblastí. Jednak je to ERP systém, na kterém firma funguje – personalistika, mzdy, finanční účetnictví, obchodní platforma atd. Podpůrné procesy máme dnes již dobře zdigitalizovány. Dále se ve velkém rozsahu digitalizovaly procesy v logistice, abychom měli kvalitní skladový systém, systémy pro předávání dat, objednávek, stavů položek nebo účetních dat s našimi partnery.

Třetí oblastí je digitalizace v divizi FILIPA Integra zaměstnávající zdravotně postižené osoby. Od letošní zimy se snažíme, aby měli naši klienti kompletní přehled o realizaci svých objednávek v reálném čase a mohli si zároveň pohodlně jednoduchým způsobem služby objednávat. Naším cílem je, abychom měli online komplexní přehled o tom, co se děje na jednotlivých provozovnách. Potřeba digitalizace vyšla i z toho, že jsme roztříštění ve 22 pobočkách po celé republice.

Myslím si, že takto zdigitalizované procesy včetně aktuálního sběru výrobních dat a digitální objednávkové formuláře pro klienta jsou na chráněném trhu práce unikátní. Minimálně nemáme informace, že by v České republice nějaký zaměstnavatel takto sofistikovaným způsobem na chráněném trhu práce řídil výrobní činnosti. Otevřená komunikace s klientem a transparentnost procesů by tak měla být naše konkurenční výhoda.

K moderní logistice dnes patří také udržitelnost. Jaké aktivity a projekty v této oblasti realizujete?

Velký posun u nás v této oblasti nastal s výstavbou FILIPA PARK HOŘICE. Celý developerský projekt se plánoval a realizoval s ohledem na udržitelnost. Budova má vytápění pomocí tepelných čerpadel, investovali jsme do fotovoltaické elektrárny i do bateriového úložiště. V letních měsících hodina provozu elektrárny pokryje celodenní spotřebu areálu. Budeme tak moc hospodařit s energií i v rámci sdílení energie. Do budoucna také plánujeme elektrifikovat náš vozový park.

Nezbytnou součástí našeho podnikání je i téma společenské odpovědnosti. Věříme, že naše aktivity směrem k vytváření smysluplných, stabilních a důstojných pracovních míst pro lidi se zdravotním postižením pomáhají reálně zvyšovat kvalitu jejich života a přispívají k sociálnímu smíru.

Zároveň jsme před několika lety zavedli pozici firemního ombudsmana, který se stará o komunikaci se zaměstnanci, pravidelně objíždí pobočky a řeší již v zárodku potencionální konflikty na pracovišti apod. Tato aktivita se nám natolik osvědčila, že jsme se před několika lety rozhodli právě spolu s naší ombudsmankou Miroslavou Jelínkovou založit Asociaci korporátních ombudsmanů.

Souvisí s tématem společenské odpovědnosti nějak i skutečnost, že jste se rozhodli přestat využívat pojem chráněná dílna?

Do určité míry ano. Velmi si zakládáme na našich schopnostech a zkušenostech vytvářet pro lidi s hendikepem smysluplná pracovní místa. Naši hendikepovaní zaměstnanci mají samozřejmě uzpůsobené pracovní podmínky, upravenou ergonomii pracoviště, zkrácenou pracovní dobu a podobně, ale odvádí skvělou práci na projektech s přidanou hodnotou. Pojem chráněná dílna je špatný, zastaralý a stigmatizující. Mnohdy se dokonce používá posměšně ve smyslu nekvalitně odvedené práce. To je třeba odmítnout. Chceme používat pojem integrace, proto nový název naší divize – FILIPA Integra. Je to integrace všemi směry. Integrujeme do komerčního prostředí chráněná pracovní místa, která jsou ve společných prostorách, kde jsou zaměstnaní i lidé bez zdravotních omezení. To je prospěšné pro zdravotně postižené lidi, pro naše zákazníky i pro společnost.

Zároveň je ale třeba dodat, že stát zaměstnávání OZP finančně podporuje.

Ano, a je to dobře. Mimo jiné proto, že se státu tato podpora vyplatí. V našem případě například platí, že za každou korunu obdrženou od státu odvedeme do státního rozpočtu dvě koruny a padesát haléřů na daních a odvodech. Navíc ti lidé nejsou na úřadech práce, platí daně a tak dále.

FILIPA dlouhodobě podporuje také iniciativy v regionech, ve kterých působí. Na které z nich jste nejvíce pyšný?

Prostřednictvím naší charitativní divize PRO BONO podporujeme sociální projekty, které se zaměřují na pomoc lidem s postižením či lidem, kteří se dostali do těžkých životních situací. Například takto dlouhodobě spolupracujeme se střední školou Olgy Havlové v Janských Lázních, s Oblastní charitou Jičín, Apropo Jičín nebo poskytujeme konkrétní finanční podporu svodným matkám v nouzi.

FILIPA se ale také zaměřuje na kulturní projekty. Jsme partnery krásné kulturní události Smetanova Litomyšl a podílíme se na rekonstrukci barokního objektu Bělohradské sýpky, která se, věříme, po svém zářijovém otevření stane kulturním centrem pro celý podkrkonošský region.

Radost mi dělá Asociace korporátních ombudsmanů, které se daří oslovovat stále více zajímavých partnerů. V letošním roce navíc uspořádala první ročník soutěže pro vysokoškolské studenty, Company Culture Competition, o kterou byl velký zájem. Neumím říct, na co jsem nejvíc pyšný, radost mi dělá, když podporujeme věci, které dávají smysl.

A jaké zajímavé projekty připravujete do budoucna?

Na pozemku v Hořicích máme k dispozici dalších 10 000 m2 volných ploch pro novou výstavbu. Aktuálně proto hledáme vhodného partnera, se kterým bychom se pustili do druhé etapy výstavby a vytvořili v této lokalitě další pracovní místa.

Rádi bychom dále rozvíjeli projekt FILIPA Medica, který se specializuje na distribuci zdravotnického materiálu. Plánujeme se také více zaměřit na posilováni pozice společnosti FILIPA Pet na trhu. S tímto projektem přišli před pár lety naši zaměstnanci a za tu dobu se značka dobře etablovala. V kvalitních produktech pro domácí mazlíčky vidíme velký potenciál.

Jedním z velkých témat, kterému se nyní intenzivně věnujeme, je otázka, jak efektivně zvýšit povědomí široké veřejnosti i podnikatelské sféry o zaměstnávání lidí se zdravotním postižením. Zároveň bychom rádi přispěli k vhodnému nahrazení stigmatizujícího označení „chráněná dílna“.

Rozvoj firmy ovlivňuje nejen její management, ale také ekonomická situace a právní prostředí. Co Vám v současnosti jako firmě nejvíce komplikuje život?

Jsou to hlavně dvě oblasti. První oblast, se kterou se bude bojovat dlouho, jsou předsudky vůči chráněnému trhu práce. Lidé si často mylně myslí, že v takových provozech nemohou vznikat produkty s přidanou hodnotou. Předsudky mizí až ve chvíli, kdy mají možnost některý z našich provozů navštívit.

Druhá oblast je rozdílný výklad zákona o zaměstnávání hendikepovaných osob jednotlivými úřady práce. Což vytváří nejasnou situaci při tvorbě žádostí o podporu. Doufáme, že připravovaná novela zákona tyto komplikace a nejednoznačnosti odstraní a zkvalitní podmínky pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením ze strany státu pro zaměstnavatele. Vytvářet chráněná pracovní místa pro lidi z hendikepem je náročné a stát by měl být ochranitelský.

 

Další články a mnoho zajímavého naleznete v Retail News 9.2024…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.