„Čajová kultura v Česku reflektuje širší trend zdravého životního stylu a zároveň udržuje tradiční zvyky spojené s pitím čaje,“ říká Jiří Jízdný, marketingový ředitel společnost Biogena.
Biogena je českou společností, která se specializuje na výrobu prémiových ovocných, bylinných a pravých černých a zelených čajů podle vlastních receptur. Její výrobky se pyšní řadou ocenění a certifikátů. Příští rok oslaví firma 30 let od svého vzniku.
Můžete zavzpomínat a přiblížit historii společnosti Biogena?
Biogena má zajímavý původ, který sahá až do 50. let 20. století. Původně se jednalo o národní podnik se sídlem v Orionce v Praze, specializující se na výrobu imunologických preparátů. Novou kapitolu v historii firmy otevřel rok 1995, kdy v Ševětíně u Českých Budějovic dvě rodiny založily nynější podnik, tentokrát se zaměřením na čaje. Od počátku se orientujeme na prodej ve specializovaných menších obchodech. V roce 2013 došlo k významné změně, kdy společnost koupila naše mateřská firma AG Foods, což umožnilo rozšíření distribuce značky Biogena do velkých retailových řetězců.
Portfolio výrobků máte široké, od klasických černých i ovocných čajů až po ty bylinné a funkční…
Přesně tak. Specializujeme se na dva hlavní typy produktů, jednoporcové čaje pro domácí použití a cateringové čaje, určené pro velkokapacitní stravování. Naše nabídka jednoporcových čajů zahrnuje několik řad: Majestic, což je hlavní retailová řada, nabízející pestré směsi ovoce pro široké spektrum zákazníků, dále Traditional – zde jde o jednodruhové pravé i ovocné čaje, které přinášejí klasické chuťové zážitky a Wellness Selection, nejnovější přírůstek v naší nabídce. Tato řada obsahuje šest funkčních čajů, navržených pro podporu zdraví a vitality. Pro oblast stravovacích služeb nabízíme řadu Camellia, která je speciálně vyvinuta pro segment HoReCa. Zároveň nabízíme dárkové kazety, včetně speciálních vánočních edic. Ty se těší velké oblibě.
Čaj je velmi populárním nápojem, jaké jsou zdravotní benefity jeho pití?
Čaj je druhým nejoblíbenějším nápojem na světě, hned po vodě, a to díky jeho příjemné chuti a mnoha zdravotním benefitům. Je bohatý na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Tyto antioxidanty mohou pomoci zpomalit stárnutí a předcházet řadě chronických onemocnění. Pravidelná konzumace může přispět k nižšímu riziku kardiovaskulárních onemocnění, studie naznačují, že flavonoidy v zeleném a černém čaji mohou zlepšovat zdraví srdce tím, že snižují krevní tlak a cholesterol. Některé druhy čajů, jako je zázvorový nebo máta peprná, jsou známé pro své schopnosti podporovat trávení a pomáhat při zažívacích problémech.
Je pravda, že čaj dokáže pozitivně ovlivnit psychiku, zlepšit náladu a podpořit hubnutí?
Ano. Čaj obsahuje látky jako je L-theanin, které mohou pomoci zlepšit mentální funkce a snížit stres. L-theanin působí synergicky s kofeinem, který čaj rovněž obsahuje, a společně mohou zlepšovat koncentraci a čilost. Pití čaje může být prospěšné i pro regulaci hladiny cukru v krvi a může tak pomáhat při regulaci hmotnosti. Zelený čaj je spojován se schopností povzbudit metabolismus a zlepšit schopnost těla spalovat tuk.
Podle čeho si Češi vybírají čaj a které druhy vedou v žebříčku popularity?
V České republice mají čaje pevné místo v každodenním životě. Zejména ovocné a bylinné jsou velmi oblíbené, což odráží jejich preference pro přírodní a jemné chutě. Pomalu se rovněž rozšiřuje zájem o funkční čaje, které kombinují vlastnosti pravých čajů a bylin s cílem podpořit zdraví. Jsou vyhledávané pro své specifické účinky, jako je podpora spánku nebo harmonizace organismu. Při výběru se lidé řídí několika kritérii. Preferují čaje s vyváženou chutí, které jsou obohaceny o ovocné nebo bylinné příchutě, zajímají se o čaje, které nabízejí konkrétní zdravotní benefity, jako je zlepšení trávení či posílení imunity a kladou důraz na přírodní složky bez umělých přísad. Češi mají rádi čaje, které jsou snadné na přípravu.
Mění se v průběhu času vkus a chutě zákazníků?
Klasikou a stálicí jsou ovocné a jednodruhové pravé čaje. Zákazníci podle našich zkušeností ale rádi testují a zkouší nové příchuti ovoce. Zařadili jsme tak do svého repertoáru i pivoňku nebo maracuju. Bylinné čaje už nejsou pouze doplněk k léčbě konkrétní nemoci nebo zdravotního neduhu, ale jsou vnímány jako prevence a podpora tělesného i duševního zdraví.
Odkud pocházejí bylinky a další suroviny, které používáte do čajových směsí?
Naše čajové směsi jsou vytvářeny z pečlivě vybraných surovin, které pocházejí od prověřených dodavatelů. Všechny ingredience podléhají přísným kontrolám, včetně testování na pesticidy a garance celkové kvality. Pravé čaje, jako jsou černé a zelené, dovážíme převážně z oblastí, které jsou pro svou kvalitu známé, například z Indie a Srí Lanky. Tyto regiony mají dlouhou tradici pěstování a jsou ceněny pro specifické klimatické podmínky a techniky zpracování, které přispívají k jedinečné chuti a kvalitě našich produktů.
A pokud jde o ovoce či bylinky, ty pocházejí z tuzemska?
Ano. Co se týče ovoce a bylin, rádi spolupracujeme s lokálními dodavateli, což nám umožňuje podporovat místní ekonomiku a zároveň získávat čerstvé suroviny. Přestože se snažíme o co největší lokální zdroje, některé speciální nebo exotické ingredience, jako je mučenka, musíme získávat od prověřených zahraničních dodavatelů. I zde dbáme na to, aby tyto suroviny splňovaly naše vysoké standardy kvality.
Prozradíte, jakým způsobem probíhá výroba vašich čajů?
Začínáme pečlivým přebíráním surovin od dodavatelů. Naše oddělení kvality je kontroluje, aby bylo zajištěno, že odpovídají našim standardům kvality a bezpečnosti. Tento krok je klíčový, protože kvalita vstupních surovin přímo ovlivňuje kvalitu finálního produktu. Následně naše výrobní týmy připravují specifické směsi podle receptur. Každá směs vyžaduje individuální přístup, protože různé ingredience se mohou v procesu míchání chovat rozdílně. Následuje fáze balení, kde jsou směsi distribuovány do našich moderních čajových linek. Využíváme pokročilé technologie pro balení, všechny čaje jsou baleny automaticky s vysokou přesností, což minimalizuje možnost chyb. Konečné produkty jsou poté automaticky zabaleny do kartonů a připraveny k expedici do našeho skladu.
Jak by měl vypadat obal čaje, aby upoutal pozornost a zároveň byl funkční?
Pro ovocné čaje je zásadní, aby design balení vizuálně prezentoval chuť čaje. Toho se často dosahuje pomocí živých obrázků příslušného ovoce nebo bylin, které jsou dominantním prvkem směsi. Tento vizuální prvek pomáhá zákazníkovi lépe si představit chuť produktu. U pravých čajů, zejména těch vyšších jakostí, je důležité zdůraznit jeho původ a přesné geografické umístění. Pokud jde o funkční čaje, je klíčové, aby obal komunikoval zdravotní benefity. V marketingovém oddělení designujeme návrhy a testujeme je u koncových zákazníků. Návrh, který dostane nejlepší hodnocení a dává koncepční smysl, jde do výroby.
Kolik čaje vyprodukujete za rok a které druhy jsou momentálně nejprodávanější?
Každý rok dodáváme do retailových obchodů téměř jeden milion čajových krabiček. Mezi naše nejprodávanější produkty patří čaje z řady Majestic, zvláště oblíbené jsou příchuti jako Noni & švestka a Maracuja & Maca. V naší Wellness řadě se pak největší oblibě těší čaj Boost Energy, který je vyhledáván pro své povzbuzující účinky.
Napsat komentář