Kores cílí na výtvarné a psací potřeby

„Mezi aktuální trendy ve školních potřebách patří zvýšený důraz na bezpečné produkty a ergonomické designy,“ říká Ing. Jana Hubálková, Sales & Marketing Director společnosti Kores Europe pro ČR a SR.

Společnost Kores, rakouská rodinná firma s tradicí od roku 1887, patří mezi významné značky školních i kancelářských potřeb ve více než 80 zemích světa. V České republice má výrobní závod v jihočeském Strmilově.

Společnost Kores Europe byla již po desáté oceněna prestižní Czech Superbrands Award pro rok 2024. Co pro firmu úspěšná obhajoba ocenění znamená a jaké ambice má v tomto směru do budoucna?

Získání ocenění Czech Superbrands Award již po desáté je pro nás velkou poctou a potvrzením našeho dlouhodobého úsilí o kvalitu a inovace. Toto ocenění získávají značky s vynikajícím a speciálním postavením na daném lokálním trhu, a my si ho velmi vážíme. Tento úspěch nás motivuje k dalšímu zlepšování našich produktů a služeb, abychom nadále splňovali a překonávali očekávání našich zákazníků. Do budoucna máme ambice pokračovat na své cestě lídra trhu lepicích tyčinek, a zároveň se více zaměřit na produktovou řadu výtvarných a psacích potřeb.

Kores je mezinárodní firma, která má jeden ze svých výrobních závodů i v České republice. Co všechno v Česku vyrábíte?

V České republice vyrábíme širokou škálu našich produktů, především všechny druhy lepicích tyčinek, dále zvýrazňovače, permanentní popisovače a popisovače na bílé tabule, vybraná tekutá lepidla a razítkové barvy a podušky. Výrobní závod ve Strmilově nám umožňuje nejen dodávat produkty vysoké kvality, ale také rychle reagovat na požadavky trhu a přizpůsobovat se pružně potřebám našich zákazníků.

Vyrábíte rovněž pod privátními značkami řetězců? Jaká je vůbec pozice privátních značek ve vašem segmentu?

Pro české privátní značky řetězců nevyrábíme. Z pohledu našich exportních trhů se výroba pro privátní značky obchodních řetězců objevuje, ale jen velmi okrajově.

Lze říci, které produkty z nabídky Kores dominují?

Stále dominují naše ikonické lepicí tyčinky. V B2B segmentu jsou dominantní také korekční strojky. Tyto produkty jsou dlouhodobě velmi oblíbené mezi spotřebiteli díky své kvalitě a spolehlivosti. V posledních letech však velmi posilují produkty v kategorii školních a výtvarných potřeb, zejména pastelky, vodovky, tempery a plastelína. Významný podíl mají také zvýrazňovače, permanentní popisovače a popisovače na bílé tabule, které si získávají oblibu nejen díky své barevné škále.

Cílíte na spotřebitele i na segment B2B. Který z nich převažuje?

V posledních letech mírně převažují prodeje do maloobchodní sítě – do tradičních maloobchodních prodejen a do mezinárodních obchodních řetězců. B2B segment však pro nás stále zůstává velmi důležitým distribučním kanálem. Poskytujeme široké spektrum kancelářských potřeb a řešení pro firmy a instituce.

Jaký podíl prodejů generují online kanály?

Podíl v online kanálech neustále roste. S rozvojem e-commerce a změnami v nákupním chování spotřebitelů se snažíme být co nejvíce dostupní prostřednictvím různých online platforem. Spolupracujeme s velkými hráči českého trhu, a zároveň podporujeme e-shopy našich velkoobchodních partnerů. Letos bychom chtěli dosáhnout 10% podílu na celkovém obratu generovaném v ČR.

Svoji komunikaci spojuje Kores s kreativitou. Připravujete řadu projektů nejen pro děti. Na který z projektů jste nejvíce pyšní?

Jsme hrdí na náš nový „kolážový“ koncept, který prostupuje celou naší komunikací a je od loňského roku postupně komunikován na produktových obalech značky Kores. Podporujeme tak tvořivost nejen u dětí. Naše komunikace v letošním roce zahrnuje především aktivní účast na různých festivalech, workshopech, soutěžích. Dlouhodobě podporujeme aktivity, které dětem umožňují rozvíjet jejich tvůrčí schopnosti, a také se zábavným způsobem učit novým dovednostem.

A jaké zajímavé projekty připravujete?

Aktuálně jedeme s TV Nova road show 30 let spolu, jsme partnerem Dne Princezen, prezentovali jsme se na ABC festivalu, Dnech Marianne či Apetit Pikniku. Na těchto akcích mají návštěvníci našeho kreativního stánku možnost otestovat Kores produkty, získat různé odměny za nákup, účastnit se soutěží nebo si mohou vyzkoušet modelovací hmotu Magik Clay, která je u dětí velkým hitem.

Pro letošní rok jsme se také poprvé stali partnerem projektu Dětský čin roku. Dále plánujeme aktivity zaměřené na ekologii, které budou inspirovat děti k ochraně životního prostředí.

K tématům dnešní doby patří ekologie a udržitelnost. Pro své výrobky využíváte plast, dřevo i papír. Jakou koncepci volíte? Snižujete spotřebované množství, měníte dodavatele za ty ekologičtější apod?

Udržitelnost je pro nás jednou z priorit. Aktivně pracujeme na snižování množství plastů v našich výrobcích a v jejich obalech a zvyšujeme používání recyklovaných materiálů. Spolupracujeme s dodavateli, kteří splňují přísné ekologické standardy, a neustále hledáme nové způsoby, jak snižovat ekologickou stopu.

V letošním roce uvádíme na trh hned několik produktů šetrných k životnímu prostředí: korekční strojek Eco Roll On, který je vyroben ze 100% recyklovaných materiálů, dále Eco permanentní popisovače a Eco popisovače na bílé tabule a flip charty, které jsou vyrobeny minimálně z 90% z recyklovaných materiálů. Významně tak rozšiřujeme stávající řadu Eco produktů, kde najdete například Eco lepicí tyčinku, tekuté Eco univerzální lepidlo či Eco samolepicí bloček Cubo.

V neposlední řadě se zajímáme také o udržitelné lesní hospodářství, a proto je naše řada pastelek Kolores vyrobena z FSC® certifikovaného dřeva.

Jaké trendy a řekněme i móda se dnes prosazují na trhu v oblasti školních potřeb? Co „musí“ každý školák mít?

Mezi aktuální trendy ve školních potřebách patří zvýšený důraz na bezpečné produkty a ergonomické designy. Školáci dnes vyhledávají barevné a funkční výrobky, které jim umožňují vyjádřit svou individualitu. Must – have produkty zahrnují Kores lepicí tyčinky a psací i výtvarné potřeby v obalech, které podporují jejich tvůrčí myšlení. Trendy jsou pastelové barvy a jistou stálicí neonové barvy. Novinkou letošního roku v barevné škále jsou „zemité“ barvy, které uvádíme na trh na kuličkových perech K0 Pen Vintage.

Jaké novinky chystáme pro nadcházející školní rok?

Pro nadcházející školní rok jsme připravili několik novinek. Rozšiřujeme úspěšnou řadu produktů v pastelových barvách o dvojité ořezávátko Deposito Pastel, vodové barvy Mini Pastel, samolepicí záložky na pravítku Index Strips Pastel a pastelový korekční strojek 2way. Mezi další letošní novinky patří také již zmíněné výrobky z Eco řady, a především bych ráda upozornila na novou řadu prémiových pastelek Kolores Selection. Tyto pastelky v sadách po 24, 50 nebo 72 barvách, v krásných kovových pouzdrech, jsou určeny těm nejnáročnějším zákazníkům. Vyznačují se sytostí barev a extra měkkou tuhou. Naším cílem je neustále inovovat a přinášet produkty, které budou nejen praktické, ale také inspirativní pro všechny naše zákazníky.

 

Další články a mnoho zajímavého naleznete v Retail News 7-8.2024…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.