Prací a čisticí prostředky: vede univerzálnost

Češi jsou ve velké většině věrni svým osvědčeným a vyzkoušeným značkám, výrobci a obchodníci ale zaznamenávají rovněž zájem o speciální novinky.

V kategorii pracích a úklidových prostředků stále dominují značkové produkty, které ale spotřebitelé nejčastěji nakupují v promočních akcích za výhodnější cenu. Významně roste poptávka po ekologické drogerii pro domácnost.

České domácnosti uskutečnily podle Spotřebitelského panelu GfK průměrně v období od července 2022 do června letošního roku přes čtyři nákupy prostředků na praní a za kategorii utratily 1 000 Kč.

Univerzální prostředky na praní představují více než tři čtvrtiny daného trhu ve výdajích. Nejoblíbenější jsou tekuté a gelové univerzální detergenty, které nakoupilo za poslední monitorované období 40 % domácností, 3 z 10 domácností si domů přinesly tradiční práškové prací prostředky a méně než čtvrtina domácností nakoupila prací kapsle nebo tablety. Více než pětinu hodnoty trhu pracích prostředků tvoří speciální detergenty určené na prádlo a textilie vyžadující zvláštní péči. Speciální prací prostředky nakoupily čtyři z každých 10 domácností. Při nákupech pracích prostředků dáváme přednost značkovým výrobkům, za privátní značky jsme utratili méně než desetinu z celkových výdajů na kategorii. Slevové akce jsou v kategorii podstatně důležitější než na rychloobrátkovém trhu celkem.

Aviváže chceme značkové, ale v „akci“

Přibližně polovina českých domácností nakoupila během posledního roku aviváže. Na nákup se vydaly v průměru 4krát a průměrná útrata jednoho kupujícího přesáhla 380 Kč Výdaje na privátní značky činily pouze 8 % a podobně jako u pracích prostředků směřovala většina výdajů na nákupy v promoci (64 %).

Speciální přípravky na péči o prádlo nakupuje necelá polovina domácností. K nejoblíbenějším patří odstraňovače skvrn, které v posledním roce nakoupila takřka čtvrtina českých domácností. Bezmála pětina domácností nakoupila změkčovače vody a meziročně rostla obliba prostředků zajišťujících stálost barev a chránících proti nechtěnému obarvení prádla. Podíl výdajů za privátní značky v tomto segmentu je vyšší než u předchozích kategorií, představuje čtvrtinu z celkových výdajů za daný trh, ale ani tady nedosahuje podílu privátních značek na rychloobrátkovém trhu celkem. Nejdůležitějším nákupním místem pracích prostředků a aviváží z hlediska spotřebitelských výdajů jsou hypermarkety, s odstupem následují diskonty a drogerie.

Čisticí prostředky: stále vedou ty univerzální

V posledním pohyblivém roce nakoupily podle Spotřebitelského panelu GfK čisticí prostředky čtyři pětiny českých domácností. Na nákup se vydaly v průměru 6krát do roka a celkem za ně zaplatily přes 430 Kč.

Největším segmentem daného trhu z hlediska spotřebitelských výdajů jsou univerzální čisticí prostředky bez chloru. 54 % domácností je v posledních 12 měsících nakoupilo, a to v průměru 3krát. Následují chlorové univerzální prostředky, které si pořídily 3 z 10 domácností v průměru dvakrát ročně. Více než čtvrtina domácností nakupovala čističe odpadů. K dalším důležitým segmentům patří čističe koupelen, podlah nebo oken. Při nákupech čističů pro domácnost jsou privátní značky důležitější než je tomu u pracích prostředků, ale i tady dávají Češi přednost značkovým produktům. Pozice privátních značek je pod úrovní rychloobrátkového trhu celkem. Pro nákupy čističů pro domácnost jsou nejdůležitější drogerie, následují srovnatelně důležité hypermarkety a diskonty.

Evropa šetří při praní prádla

Výsledky rozsáhlé studie společnosti AEG „The Truth About Laundry“, která se opírá o data z evropského průzkumu o pracích návycích za poslední tři roky, ukazují, že 35 milionů domácností v Evropě snížilo teplotu praní na 30 °C (z toho více než 14 mil. přešlo na praní při nižší teplotě v posledních 12 měsících) a ušetřilo tak téměř milion tun emisí CO2. Ze studie vyplynulo, že dlouhodobě zažité stereotypy se rychle mění především proto, že se spotřebitelé snaží ušetřit náklady na energii, což prospívá životnímu prostředí.

Celkem 44 % domácností nyní pere prádlo převážně při teplotě 30 °C nebo nižší, zatímco před třemi lety to bylo 35 %. Pokud bude tento trend pokračovat, bude většina Evropy do roku 2025 prát na 30 °C. Až 86 % domácností se v posledních 12 měsících snažilo snížit spotřebu energie a více než polovina (57 %) změnila svůj dosavadní způsob praní.

Průzkum ukázal, že 43 % respondentů nyní více využívá plnou náplň prádla, 31 % častěji nosí oblečení mezi praním, 29 % více pere v noci a 30 % používá ekologické programy praní.

Kupujeme větší balení

„Nákupní chovaní spotřebitelů se v posledním období mění jen minimálně. Většina kategorií praní a čištění je v růstu, samozřejmě ve větší míře tažena cenou na úkor stagnace spotřebovaného množství. Spotřebitel ale stále nejvíce utrácí za kvalitní a značkové výrobky. Sledujeme také trend českých spotřebitelů nakupovat výhodnější velká balení pracích prášků, kvůli inflaci a zvýšení cen výrazně roste segment sypkých pracích prostředků a gelů, na úkor předdávkovaného segmentu kapslí a tablet. Naopak v kategorii automatického mytí nádobí vidíme neustálý a rychlý vývoj v segmentech gelových kapslí do myčky. Velká balení jsou samozřejmostí, stále zůstává v růstu eko segment,“ shrnuje situaci na trhu Roman Kýr, General Manager Consumer Brands CZ/SK společnosti Henkel.

V popředí zájmu jsou rovněž nové segmenty praní a mytí při nízkých teplotách a další koncepty, které umožňují spotřebiteli ušetřit množství energie i vody.

Z letošních novinek společnosti Henkel můžeme zmínit nový Persil s inovovanou technologií Deep Clean, která zaručí nejen čisté prádlo do hloubky vláken, ale i hygienickou svěžest pro pračku. „Dále pokračujeme v podpoře našeho nejprémiovějšího segmentu v automatickém mytí Somat Excellence. U Brefu sázíme na novou řadu WC bloků Bref Spa Moments,“ popisuje Roman Kýr. Henkel si zakládá na směrování k trvalé udržitelnosti. Veškerá balení produktů v těchto segmentech jsou proto z recyklovaného nebo recyklovatelného materiálu.

Eko segment získává na popularitě

Podle Luďka Hartmana, obchodního ředitele společnosti Tierra Verde, českého výrobce eko drogerie a kosmetiky, stále platí, že nejdůležitějšími faktory při rozhodování o nákupu v kategorii pracích a čisticích prostředků jsou účinnost, cena a maximální jednoduchost použití. „Při úklidu a čištění můžeme pozorovat větší oblibu u produktů, jako jsou soda, ocet, kyselina citronová. Na popularitě nabírá i bílý ocet,“ uvádí Luděk Hartman.

Mezi významné novinky v portfoliu Tierra Verde patří Koupelnový čistič ve spreji, který byl vyvinut podle nejpřísnějších kritérií na ekologický produkt (potvrzením je certifikát Ecogarantie). Firma má dobře rozjetý společný projekt „Otoč obal“ se společností Rohlík, kde už dva roky jako jediný dodavatel drogerie a kosmetiky dodává vybraný sortiment ve vratných lahvích a dózách. „A právě nyní je uváděn na trh projekt „Jedna láhev“, kde budeme nabízet obchodním partnerům a spotřebitelům sortiment Tierra Verde v unifikovaných vratných lahvích pro tekuté i sypké produkty,“ dodává Luděk Hartman.

Udržitelnost láká čím dál víc

„S radostí sledujeme odklon některých spotřebitelů od konvenčních produktů a jejich přechod na prostředky šetrnější nejen k přírodě, ale také pokožce,“ říká Markéta Terčová, marketingová manažerka společnosti Frosch CZ/SK. Vzhledem k ekonomické situaci v posledních dvou letech však pozoruje změny ve dvou rovinách. V segmentu B2B nemají nákupčí zájem o rozšiřování portfolia, zmenšují se regály a podobně, v segmentu B2C pak odcházejí spotřebitelé k levnějším alternativám, což jsou vybrané levné konvenční produkty anebo privátní značky. „I přesto si ale zachováváme širokou základnu našich věrných spotřebitelů,“ doplňuje. Pod značkou Frosch je na trhu k dispozici široké portfolio čisticích produktů na různé povrchy, účinné látky v nich jsou vždy na rostlinné bázi. Hitem jsou produkty pro nejmenší, ať už čistič na dudlíky a lahvičky, nebo hypoalergenní prací gel a máchadlo na kojenecké prádlo.

Letos na jaře byla uvedena novinka 3R sprej, který je vyroben z jednoho druhu recyklovaného plastu, a tedy je plně recyklovatelný. „Ještě doplním, co znamenají v názvu ta 3R. Reduce (menší množství plastů), Reuse (znovu použitelný – až 5 000 stlačení), Recycle (recyklovatelný). Aktuálně může spotřebitel ve 3R sprejích koupit čistič na koupelny, kuchyně, hygienický, na vodní kámen anebo na skvrny,“ vyjmenovává Markéta Terčová.

Čištění s benefitem navíc

„Segment úklidových prostředků a dezinfekcí ve srovnání s obdobím pandemie ukazuje určitý pokles, což je pochopitelné vzhledem k turbulentním událostem. Přesto se tyto produkty prodávají stále více než před pandemickým obdobím. Tato tendence naznačuje, že spotřebitelé kladou stále větší důraz na udržování čistého a hygienického prostředí,“ říká Olga Feshyna, Trade Marketing Manager značky Dettol. Pro příští rok firma chystá dezinfekční čistič na podlahy a povrchy s vůní citrusů, který povrchy nejenom čistí, ale zároveň dezinfikuje. Zničí 99,9 % bakterií, včetně například E.coli. Mezi stálice v portfoliu Dettol patří antibakteriální ubrousky.

 

Další články a mnoho zajímavého naleznete v Retail News 09.2023…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.