Prodejny 24/7 mají za sebou první úspěšný rok

První automatický obchod otevřel COOP zhruba před rokem. Podle Lukáše Němčíka, ředitele marketingu a rozvoje sítě COOP, zatím panuje s jejich provozem spokojenost.

První hybridní 24/7 automatickou prodejnu otevřela Skupina COOP na jaře 2022. Jedná se o technické řešení vytvořené tuzemskými firmami se zapojením Bankovní identity, která umožňuje kontrolu věku. Inovativní hybridní model prodejny je vytvořen tak, aby byl zachován provoz s personálem pro tradiční zákazníky a po běžné otevírací době se prodejna přepne do bezobslužného režimu.

Za koncept automatických prodejen 24/7 sklízí COOP chválu a ocenění. Čekali jste po loňském otevření první prodejny ve Strakonicích takový úspěch?

Nevěděli jsme co očekávat. Tento koncept je natolik unikátní, že jsme neměli představu, co přinese a jak se mu bude dařit. Do projektu jsme šli s tím, že se jedná o úspěch či neúspěch a byli jsme příjemně překvapeni, že se jednalo o úspěch. Celková velikost úspěchu nás každopádně překvapila. Hlavním důvodem je mezinárodní přesah a důraz na rozsah inovací. Hlavní unikátnost pak spočívá v hybridním modelu fungování, kdy je přes den prodejna otevřena v režimu s obsluhou a automatický režim začíná po skončení běžné otevírací doby. Prodejna tak nabízí jak obvyklý komfort, včetně obslužných úseků tak neomezenou otevírací dobu.

Prodejnu 24/7 jste už vyzkoušeli v různých formátech, jakým směrem budete tento koncept rozvíjet dál?

Koncept jsme nyní rozdělili na dvě varianty. Jedna varianta je prodejna ve městě, kde tento systém nabízí prodlouženou otevírací dobu pro zákazníky, kterým nevyhovuje ta běžná, nebo jsou to skupiny, které se vrací z večerních zábav, či zaměstnanci pracující na směny. Druhý typ jsou prodejny na vesnicích, kde s růstem nákladů dochází k jejich uzavírání. Automatické prodejny 24/7 pak mohou být dobrým řešením.

Kolik automatických prodejen byste ve finále chtěli provozovat?

Číslo není nijak pevně určeno a bude záležet na provozní ekonomice aktuálně spuštěných prodejen. Může se však jednak o jakékoliv číslo mezi desítkami až stovkami případů.

Automatické prodejny jsou jedním z řešení, které má pomoci udržet obchod v malých obcích. Vychází vám v tomto směru obce vstříc?

Spolupracujeme s desítkami obcí a každý týden máme zájem od nových obcí ohledně provozování podobných prodejen. Je to v mnoha oblastech zajímavé řešení, které přinese místním občanům velký komfort z hlediska otevírací doby. V posledních týdnech jsme také absolvovali řadu setkání se Sdružením místních samospráv, Spolku pro obnovu venkova a dalšími.

Pomáhá program MPO Obchůdek 21+ a další programy?

Ministerstvo průmyslu a obchodu je již od začátku konzultováno, a i na tomto základě byl program Obchůdek 2021+ rozšířen i o oblast automatizace a lze jej tak využít i pro tyto prodejny.

Ukázalo se, že jste v něčem sáhli vedle, že něco prostě u zákazníka nefunguje?

Systémově nikoliv. Koncept ukázal, že prodejna jako princip funguje. Jsou zde desítky drobných provozních problémů, které je nutné řešit a v mnoha ohledech pokulhávající legislativa.

Automatické prodejny samozřejmě nejsou jediným tématem, které je tak říkajíc na pořadu dne. Co je pro COOP v současné době stěžejní?

Jedná se právě o propojenou oblast. Najít co nejvíce řešení, které přinesou vylepšenou ekonomiku pro dlouhodobě ztrátové prodejny, nebo řešení na snížení energetické náročnosti. Díky tomuto propojení jsme pak schopni nabízet i věci, které jsou nám vlastní, a to jsou regionální výrobky a nabídka.

 

Další články a mnoho zajímavého naleznete v Retail News 05.2023…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.