Co znepokojuje české spotřebitele?

Rekordní inflace, z ekonomiky i ze světa špatné zprávy. Není proto divu, že se v chování spotřebitelů projevuje nervozita a jsme opatrnější na své výdaje.

Od června 2022 došlo k celosvětovému oslabení spotřebitelské nálady s výjimkou Jižní Ameriky, kde hodnota indexu zůstala na stejné úrovni. Pokles byl zaznamenán i v Evropě jako celku, Česká republika je v tomto ohledu stabilní.

I přes obavy plynoucí z vysoké inflace a s tím souvisejícím poklesem životní úrovně a obavami z chudoby, žijí obyvatelé České republiky stále ještě ve stabilním sociálním prostředí s velkou jistotou práce a vysokou kvalitou sociálních služeb.

Nejvyšší obavy z inflace jsou v Polsku (67 %) a Argentině (65 %), v obou zemích došlo v průběhu kvartálu o shodný nárůst ve výši 3procentních bodů. Třetí nejvyšší obavy jsou v České republice (59 %, kvartální pokles -5 procent. bodů). Se shodnou výší obav (56 %) následují Turecko (+1), Velká Británie (+11), Singapur a Maďarsko (+4 %).

České spotřebitele stále nejvíce trápí inflace a s ní související chudoba a sociální nerovnost, a mezinárodní vojenský konflikt. Poklesla obava z korupce, a naopak lehce stoupl strach ze zločinu a násilí.

Připlatíme si prakticky za všechno

Meziroční míra inflace dosáhla v září 2022 rekordních 18 %. Nárůst inflace byl tažen oblastí stravování a ubytování (zejména stravovacích služeb), nákladů na bydlení (zejména cen energií) a potravin (zejména základní potraviny).

Největší podíl z výdajů domácností připadá na náklady na bydlení (24 %) a výdaje na potraviny a nealkoholické nápoje (21 %). Kritické oblasti jsou tak bydlení, stravování a ubytování, dále potraviny a nealkoholické nápoje, kde dochází k silnému nárůstu cen a zároveň spotřebitelé tento nárůst také silně vnímají.

Nárůst mezd pohltila inflace

Nominální výše mzdy sice stále rostla, ve 2. čtvrtletí 2022 o stále solidních 4,4 %, nicméně díky velmi vysoké inflaci reálná mzda od 4. čtvrtletí 2021 klesá. Průměrná reálná mzda ve 2. čtvrtletí meziročně klesla o 11,4 %. Od ledna 2022 klesá reálná hodnota vkladů domácností v bankách a od března 2022 klesá i nominální hodnota těchto vkladů. Domácnosti tak postupně utrácí úspory z období COVID-19 a kvůli inflaci také hledají vhodné investiční příležitosti.

Dvě třetiny Čechů očekávají, že v následujících třech měsících se jejich výdaje budou i nadále zvyšovat. Nejvíce se spotřebitelé obávají dalšího růstu cen v oblasti nákladů na bydlení, zejména cen energií. Další výraznou oblastí obav je kategorie potravin a nealkoholických nápojů. Největší negativní dopad na kvalitu života by mělo další navyšování cen v oblasti bydlení a potravin – ostatně výdaje domácností na tyto dvě položky tvoří 45 % z celkových výdajů a je obtížné hledat další větší úspory.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 11.2022…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.