Za inventurní diference mohou většinou krádeže

Za inventarizačními rozdíly jsou nejčastěji krádeže zákazníků v prodejnách, krádeže zaměstnanců, servisních pracovníků a dodavatelů a také organizačních nedostatky u obchodníka.

Bezpečnostní opatření a krádeže v obchodech trápí maloobchod tak dlouho, jak existuje. Navzdory zabezpečení zboží a školení zaměstnanců se v maloobchodě lakonicky řečeno „krade vše, co není přibito“.

I když se inventární rozdíly v německém maloobchodním sektoru v loňském roce mírně snížily, stále jsou na vysoké úrovni 4,1 miliardy euro. V roce 2020 dosáhly v prodejních cenách hodnoty 4,2 mld. euro.

Krádeže v maloobchodě také mírně klesají, ale ne v takové míře, jakou naznačují policejní statistiky kriminality, vyplývá z výsledků aktuální studie EHI „Inventární rozdíly v německém maloobchodě 2022“. Německá společnost EHI Retail Institute se inventurním ztrátám v maloobchodě věnuje systematicky již řadu let. Studie se v letošním roce zúčastnilo 77 společností nebo prodejních kanálů s celkem 20 178 prodejními místy, která vygenerovala celkové tržby kolem 95,4 miliard eur. Průměrná prodejní plocha zapojených prodejen je 1270 metrů čtverečních.

Zákazníci jsou na vině z necelé poloviny

Podle odborných odhadů se inventarizační rozdíly skládají z krádeží zákazníků v prodejnách (2,1 mld. euro), krádeží zaměstnanci (810 mil. euro), krádeží na straně servisních pracovníků a dodavatelů (320 mil. euro) a organizačních nedostatků (870 mil. euro). Vzhledem k tomu, že celková výše inventurních ztrát, jsou zákazníci na vině z necelé poloviny. Druhá půlka se tříští mezi zaměstnance, dodavatele, včetně služeb a špatnou organizaci u obchodníka.

Podle policejních statistik kriminality bylo v roce 2021 hlášeno o 15,6 procenta méně krádeží v obchodech. Tato hodnota však neodráží vývoj inventarizačních rozdílů. Výsledky studie EHI ukazují mnohem menší pokles. Ačkoli bylo v loňském roce hlášeno 256 694 (2020: 304 005 případů) případů krádeží v obchodech, 19,8 milionu případů krádeží v obchodech v průměrné hodnotě kolem 106 eur zůstalo neodhaleno. „To znamená, že krádeže v obchodech zaznamenané policií jsou pouze špičkou ledovce a většina všech přestupků není při spáchání rozpoznána, a proto nejsou hlášeny. Drastický pokles hlášení krádeží v obchodech lze vysvětlit pouze sníženými výdaji detektivních kanceláří, protože ty většinou nahlásí většinu případů,“ vysvětluje Frank Horst, expert EHI na inventurní diference a autor studie.

Bezpečnost za miliardy eur

Aby maloobchodníci ochránili své zboží před krádeží, budou v roce 2022 udržovat výdaje na prevenci kolem 0,30 procenta svých prodejů. Z toho vyplývá, že obchod investuje 1,3 miliardy eur na bezpečnostní a preventivní opatření, jako je zabezpečení předmětů, kamerový dohled nebo detektivní služba. Celkové náklady na snížení inventurních diferencí a jejich zamezení dosahují 5,4 miliardy eur, které musí maloobchodníci započítat do svých cen.

Přibližně 40 procent všech kradených výrobků spadá do následujících pěti skupin výrobků: kosmetika, tabákové výrobky, kvalitní značkové oblečení/značková obuv, elektronická zařízení/předměty/doplňky a alkoholické nápoje (lihoviny, víno, sekt).

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 9.2022…

Jeden komentář: “Za inventurní diference mohou většinou krádeže”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.