Když čárový kód nechce prodat výrobek

Bezchybné fungování systému samoobslužného nakupování je závislé na vysoké úrovni kvality čárových kódů označujících prodávané zboží.

Obtížně dekódovatelný nebo dokonce nesnímatelný symbol znamená pro zákazníka nepříjemnou komplikaci. Namísto úspory času, kterou si od selfscanningového řešení slibuje, by byl zdržený vyhledáním pomoci personálu prodejny. Anebo by si vybral podobný produkt jiné značky.

Trendem poslední doby jsou selfscanningové mobilní aplikace, které se v době protiinfekčních opatření staly ještě populárnějšími (zákazníci se nemusejí dotýkat zapůjčeného skeneru). Úspěch by byl nemyslitelný bez vysoké kvality čárových kódů. Jejímu zlepšování se maloobchodní řetězce systematicky věnují ve spolupráci se standardizační organizací GS1 Czech Republic. 

Nejčastější nedostatky při tvorbě a aplikaci lineárních čárových kódů:

Nedostatečná velikost symbolu. Symboly menší, než stanoví norma, jsou v závislosti na velikosti odchylky obtížně snímatelné. Ve vyhrocených případech je dekódování nemožné.

Snížená výška symbolu. Výrazně snížená výška symbolu má za následek významné omezení rychlosti skenování.

Nedodržení ochranných zón. Narušení ochranných zón textem, grafikou, etiketou apod. vede ke kolapsu snímání.

Chybějící či chybná kontrolní číslice. Jediným důsledkem této chyby je absolutní nečitelnost čárového kódu.

Nesprávné umístění čárového kódu. Kód na hraně, ve svaru, na kónickém hrdle lahví apod. způsobuje nečitelnost symbolu.

Nedostatečný kontrast symbolu. Lesklý, lakovaný či laminovaný povrch, průhlednost tiskové plochy obalu, tisk na tmavé či barevně nejednotné materiály vede k výraznému zhoršení kontrastu – základního předpokladu pro bezproblémové dekódování symbolů laserovými čtečkami.

Barva čar symbolu a plochy podkladu. Linky vytištěné barvami podobných vlnových délek, jako má snímací paprsek, laserová čtečka „nevidí“.

Inverzní – negativní kód. Běžná čtecí zařízení nejsou schopna dekódovat negativní zobrazení symbolů.

Kvalita tisku. Nesprávně zvolená tisková technika často vede k nesnímatelnosti.

Nefunkční tiskové body. Tepelná hlava termotiskárny nebo termotransferové tiskárny s vypálenými/zanesenými tiskovými body reprodukuje nekompletní/poškozený kód.

1 % kódů na trhu je nesnímatelných

Osvěta mezi výrobci i pravidelné kontroly kvality čárových kódů ze strany GS1 Czech Republic výrazně pomáhají situaci zlepšit. Přesto je stále na trhu asi 1 % kódů nesnímatelných. Zdá se to málo?

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 9.2022…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.