Komentář: Ševče, drž se svého kopyta!

To, že se nacházíme na nelichotivém čtvrtém místě v žebříčku zdražování potravin v EU, je fakt. To, že tempo růstu cen zemědělských produktů je vyšší než 40 %, zatímco potraviny zdražují o méně než 20 %, je taky fakt. To, že jde o oficiální čísla autority v této oblasti nejvyšší, tedy Českého statistického úřadu, je… Taky fakt.

Co mi ale hlava nebere, je, proč se jeden z ředitelů této ctihodné instituce nedrží toho, čemu rozumí, tedy faktů, ale komentuje něco, čemu rozumět opravdu nemůže, a tudíž mu to ani nepřísluší.

Budu ho citovat: „Obchodní řetězce dříve tlačily na dodavatele, aby se ceny nezvyšovaly, ale na přelomu roku to skončilo a teď na požadavky zpracovatelského průmyslu přistupují.“ Dotyčný pan ředitel jedné ze sekcí ČSÚ je možná skvělý statistik, to mu nikdo nebere, ale neměl by se pouštět do komentování něčeho, čemu nemá šanci rozumět. Připadá mi to, jak by se stomatolog pustil do léčení neplodnosti jatečního dobytka a nevěnoval se svým oblíbeným plombám. Stejně „blízko“ je i zmíněný odborník, pokud jde o fungování retailu. Dal bych mu proto radu, aby se stejně jako ten švec ve známém rčení raději držel svého kopyta.

Ukazovat prstem na obchodníka, který je takříkajíc první na ráně, je v některých kruzích módou nejen během poslední krize. Přitom jsou to právě obchodníci, kteří brzdili a stále brzdí růst cen potravin. Čísla hovoří jasně. Statistiku jako takovou bych proto z ničeho neobviňoval. Ostatně, jak se zpívá v jedné na Vánoce každoročně reprízované pohádce: „Statistika nuda je. Má však cenné údaje…“ Stačí, když se začtete do výstupů o vývoji inflace a cen v posledních měsících, a věřte mi, není to nic příjemného.

Vezměte si, že meziroční inflace dosáhla v červnu 17,2 %, kam se vyšplhala z květnových 16 %. Ceny potravin v červnu podle údajů ČSÚ v ČR meziročně vzrostly o 18 %. Ano, to je tentokrát po dlouhé době více než inflace celková a ceny potravin se na ní společně s náklady na bydlení v současnosti podílí největší měrou. Na druhou stranu ceny zemědělských výrobců podle údajů ČSÚ v červnu meziročně stouply o 42,5 %, z toho u rostlinné výroby dokonce o téměř 60 %. A takové obiloviny byly v červnu dražší dokonce o 68,5 %. Nemusíte být promovaný ekonom nebo statistik s dlouholetou praxí, abyste si udělali obrázek o tom, kdo tady má máslo na hlavě. Obchodní řetězce alias „velký zlý vlk“, jak je prezentují agrobaroni a pan statistik, to skutečně nejsou.

Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.