Palety CHEP pomáhají řetězci PENNY optimalizovat provoz

Čas i skladové prostory jsou v segmentu retailu stále vzácnějšími komoditami. Jejich význam si dobře uvědomuje maloobchodní řetězec PENNY, který pro zefektivnění provozu své sítě více než 400 prodejen používá řešení známé jako „paletový pooling“ dodávané společností CHEP.

Paletový pooling je založen na principech oběhového hospodářství – maloobchodníci a jejich dodavatelé sdílejí přepravní platformy v oběhu, což má pozitivní dopad nejen na skladovací a logistické operace, ale také na životní prostředí.

Optimalizace nákladů je klíčová

Vzhledem k výzvám, kterým dnes čelí globální ekonomika, není divu, že firmy hledají řešení, jež jim pomohou ušetřit peníze, zbavit se agendy spojené s paletovým hospodářstvím a plně se soustředit na oblast jejich podnikání. CHEP nabízí kompletní outsourcing správy paletového konta a tím zbavuje společnosti právě zmíněných nadbytečných procesů. Společnost PENNY se o tom přesvědčila před 20 lety a od té doby se vzájemná spolupráce s CHEP prohlubuje. V současné době projde distribučními centry PENNY přibližně 650 000 typických modrých palet ročně přinášejících konkrétní a měřitelné přínosy.

„CHEP pro nás znamená provozní efektivitu, snížení nákladů, optimálnější cashflow, úsporu místa a samozřejmě jsme díky němu ekologičtější a udržitelnější,“ říká Tomáš Kubza, vedoucí logistiky řetězce PENNY.

Poolingové řešení CHEP pozitivně ovlivňuje zmiňované cashflow firem tím, že jim v období tržní nestability i sezónních výkyvů pomáhá předcházet nákupu nadbytečného množství palet a zajišťuje tak potřebnou flexibilitu, protože platí pouze za to, co skutečně používají. To se ve výsledku promítá do snazšího sestavování rozpočtů i ekonomických modelů.

Efektivnější a zároveň udržitelnější

Díky outsourcingu správy paletového konta dokáže PENNY odbourat i zbytečnou administrativní zátěž svých zaměstnanců. „Paletový pooling ušetří kolegům měsíčně 3 dny, které by jinak museli věnovat administrativní činnosti. Díky poolingu dokážeme logistiku zvládnout snadněji – nemusíme vést evidenci příjmů a výdajů, administrativu pro více dodavatelů spravujeme v jednom systému,“ doplňuje Tomáš Kubza. Společnost CHEP zajišťuje i distribuci a svoz palet, čímž firmám šetří drahocenný čas, který by jinak musely trávit koordinací ne vždy efektivní kamionové přepravy vlastních platforem.

Neméně důležitým rozměrem CHEPu je udržitelnost. Při využívání standardních dřevěných palet se často stává, že kamiony po vyložení zboží jezdí prázdné, což kromě zahušťování dopravy v blízkosti měst zbytečně znečišťuje životní prostředí. Model sdílení a opakovaného použití palet pomáhá těmto situacím předcházet.

„Naše speciální sběrná služba a přehled o pohybech milionů palet po celé Evropě nám pomáhají najít synergie mezi zákazníky, kteří slouží jako klíčové uzly pro příjem a vyzvedávaní palet. Čím více takových uzlů je, tím větší synergie nacházíme a tím více prázdných přepravních kilometrů se nám podaří eliminovat, což kromě našich zákazníků ocení zejména planeta,“ uzavírá Frederic Rotrou, country lead společnosti CHEP pro český trh.

Více informací o poolingových řešeních CHEP najdete na webu CHEP.com.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.