Světy průmyslového developmentu a retailu se přibližují

O to, aby skladba nájemců byla pestrá, dbá tým Jana Andruse, šéfa leasingu v české P3. V P3 parcích tak najdeme i veterinu, studio pro virtuální realitu nebo lezeckou stěnu a trampolíny.

Skokový růst e-commerce posiluje poptávku po skladových prostorách. Obsazenost průmyslových parků je na maximech.

Již jsme zmínili, že poptávka po skladových prostorách je rekordní. To je pro vás dobrá zpráva, že?

Poptávka je nyní vyšší než nabídka. Developeři nebyli na podobné tempo nárůstu zvyklí. Před covidem se poptávka meziročně běžně navyšovala o 10 %. V roce 2021 ale byla poptávka o 50 % vyšší než v roce 2020. Podobné tempo nelze ani ve zdravém konkurenčním prostředí uspokojit. Samozřejmě stavíme i nové projekty, ale k tomu, aby rychle pokryly současnou poptávku, by se musely výrazně zjednodušit schvalovací procesy u stavebních úřadů, což není v krátkodobém horizontu reálné.

Máte tedy vůbec co nabízet?

Loňský rok upozornil mimo jiné na to, jak důležité je reagovat flexibilně. Na jedné straně jsme sledovali strmý nárůst e-commerce, na straně druhé jsme s nájemci pocítili omezení výroby v automobilovém průmyslu a výpadky v dodavatelských řetězcích. Jsem moc rád, že jsme našim nájemcům mohli, i díky rozmanitosti našeho portfolia, vždy nabídnout vhodné řešení jejich aktuálních potřeb.

Celkem jsme nově pronajali rekordních 430 tisíc m2, což je téměř třetina našeho českého portfolia a meziroční nárůst se tak pohybuje okolo 45 %. Náš tým loni uzavřel 76 smluv, v průměru to znamená asi 1,5 uzavřené smlouvy týdně. To je skutečně výsledek, jaký už se jen tak nebude opakovat.

Silný rok 2021 s sebou nese vysokou obsazenost stávajícího portfolia, a tak bylo nutné připravit si lokality pro budoucí development. Ve výhledu máme 260 000 m2 pronajímatelné plochy, z toho aktuálně 56 000 m2 ve výstavbě.

Kolik nových retailerů u vás našlo místo?

Z nových nájemců tvoří segment retailu přibližně třetinu a je to skutečně velmi pestrý mix: Pivovar Jihlava, tabák GGT CZ, domácí spotřebiče od Certus Mercautus, koberce od Friendly Stores a k tomu prostor pro vývoj a testování prodejních prostor Škoda Auto. Velmi mně těší i nové distribuční centrum obchodního řetězce Billa v P3 Prague Horní Počernice o rozloze 11 300 m2.

Sehnat v Praze takto velkou plochu je tak trochu dílem šťastné náhody, ne?

Je pravda, že kdo hledá v Praze prostory větší než 5 000 m2, tak už se musí poohlížet v širším regionu Středních Čech, nebo i dál. Místo Prahy dnes běžně nabízíme prostory v našem parku v Lovosicích, což je například pro logistické společnosti přijatelná alternativa. Obchodní řetězce ale potřebují být svým zákazníkům co nejblíže. Náš hornopočernický park jim nabízí ideální podmínky. Je na území hlavního města a prakticky u městského okruhu. Kromě Billy z toho těží třeba Rohlík, Košík nebo Pilulka.

Logistické parky jsou ale většinou až za městem. Neobáváte se, že se vaši retailoví nájemci budou chtít časem přesunout víc do středu města?

City logistika je rozhodně trend, který seriózně sledujeme. V Praze se pro tyto potřeby skvěle hodí již zmiňovaný park v Horních Počernicích, který je jedním z největších ve střední Evropě. Dá se proto očekávat, že park projde v následujících letech ještě dalším vývojem, kdy pro některé typy nájemců bude vhodnější využívat lokality dál od centra města a nahradí je technologické společnosti zaměřené na přepravu zboží z e-commerce platforem nebo samotné výdejny e-shopů.

Ještě víc do středu města jsme šli v Ostravě v rámci našeho nového developmentu P3 Ostrava Central. V těsné blízkosti Dolní oblasti Vítkovice, která je dnes už kultovní kulturní památkou, jsme získali 44ha pozemek. Proměnou brownfieldu vytvoříme moderní obchodně-průmyslovou čtvrť, kde se prolnou světy městské logistiky, obchodu a výroby a vývoje.

Je výstavba na bývalém průmyslovém území snazší nebo naopak složitější?

My jsme měli štěstí v tom, že jsme pozemek kupovali už jako sanovaný, tudíž jsme nemuseli řešit ekologickou zátěž. Převážila tak pozitiva. Výstavba na sanovaném brownfieldu v širším centru Ostravy je skvěle napojena jak na městskou hromadnou dopravu, tak na dálnici i železnici. Někdejší průmyslové zázemí umožňuje využití pro lehkou výrobu, zároveň chceme park otevřít retailu a službám. Na projektu spolupracujeme s ostravským městským architektem Davidem Kotkem, takže park hezky naváže na zástavbu v širším okolí.

Jaký typ nájemců s tímto projektem oslovujete?

V P3 Ostrava Central si umím představit nájemce jak z oblasti retailu, skladování, nebo logistiky, tak i něco naprosto unikátního – R&D centra, vědecké a testovací laboratoře, spolupráci s místní technickou univerzitou a mnoho dalšího. Optikou leasing manažera nepochybuji, že P3 Ostrava Central má potenciál stát se podobně úspěšným parkem, jako je náš vlajkový park v Horních Počernicích. Zkrátka to bude místo, kde to žije – jak z hlediska byznysu, tak i volnočasového vyžití pro místní komunitu.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 3.2022…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.