Online giganti pod lupou

Online prodej rostl během pandemie koronaviru bezprecedentním tempem. Z této situace mají značný prospěch samozřejmě i dva globální giganti e-commerce Amazon a Alibaba.

Obě společnosti výrazně zvýšily počet svých zaměstnanců. K 31. březnu 2021 měla společnost Alibaba celkem 251 462 zaměstnanců (31. března 2020: 117 600). Amazon zaměstnával k 31. prosinci 2020 přibližně 1,3 milionu lidí (31. prosince 2019: 798 000 zaměstnanců).

Globální tržby Amazonu vzrostly oproti předchozímu roku o celých 38 %. Čínský protějšek Alibaba dosáhl 41% nárůstu tržeb.

Statistiky EHI Retail Institute ukazují, jak si která společnost vede, pokud jde o celkové tržby a další klíčové údaje.

Amazon.com od roku 1995

Americká internetová společnost Amazon ze Seattlu je největším internetovým prodejcem na světě. Firmu založil Jeff Bezos v roce 1994 a v roce 1995 byla online na webu Amazon.com. Společnost má od roku 1998 také zastoupení v Německu se svou dceřinou společností amazon.de. V roce 2000 Amazon.com začal nabízet svou platformu elektronického obchodování dalším maloobchodníkům a soukromým prodejcům. Dnes tuto nabídku celosvětově využívá více než dva miliony malých podniků, privátních značek a soukromých prodejců. Amazon je průkopníkem v projektech a službách, jako jsou hodnocení zákazníků, nákup na jedno kliknutí, osobní doporučení, Prime účet, Fulfillment by Amazon, Amazon Web Services, Kindle Direct Publishing, elektronické čtečky Kindle, vzdělávací program Career Choice, tablety Fire tablets, Fire TV, Amazon Echo, Alexa, technologie Just Walk Out, Amazon Studios nebo The Climate Pledge. V lednu 2018 Amazon otevřel první bezhotovostní supermarket v Seattlu.

Překvapivě skupina 5. července 2021 oznámila, že zakladatel Amazonu odstupuje ze své pozice generálního ředitele a v budoucnu se jako předseda představenstva chce zaměřit na nové produkty, charity a iniciativy. Volba nástupce padla na Andyho Jassyho, šéfa cloudové divize s IT službami a úložným prostorem na internetu.

Alibaba.com od roku 1999

Čínským protějškem Amazonu je Alibaba. Skupinu Alibaba založil v roce 1999 Jack Ma, bývalý učitel angličtiny z čínského Chang-čou. Skupina společností je předním online maloobchodníkem v Číně a prostřednictvím různých dceřiných společností nabízí širokou škálu služeb elektronického obchodování B2B, B2C a C2C a mobilních plateb.

Online prodejce se sídlem v Chang-čou je nejvíce známý díky svým online platformám Aliexpress, Taobao a online platebnímu systému Alipay. Alibaba na svém domácím čínském trhu, největším online trhu na světě, generuje více než dvě třetiny celkových tržeb. Podle agentury Reuters udělil letos na jaře firmě čínský státní úřad pro regulaci trhu pokutu 18 mld. jüanů (60 mld. Kč) za zneužívání dominantního postavení na trhu a porušování protimonopolních pravidel. Vyšetřování zahájené v prosinci 2020 podle úřadu došlo k závěru, že společnost Alibaba zneužívala svého dominantního postavení na trhu od roku 2015. Výše pokuty představuje zhruba 4 % tržeb firmy za rok 2019. Společnost Alibaba v prohlášení uvedla, že rozhodnutí úřadu „akceptovala a podřídí se mu. Společnost Alibaba a její finanční dceřiná společnost Ant Group jsou v hledáčku pekingských úřadů od konce loňského roku, kdy její zakladatel Jack Ma ve svém projevu ostře kritizoval čínský regulační systém.

Amazon vede v obratu

Oba giganti elektronického obchodování patřili v loňském roce mezi jednoznačné vítěze koronavirové krize. Tržby Amazonu vzrostly o neuvěřitelných 38 % na 386 miliard dolarů. To odpovídá o dobrých 100 miliard amerických dolarů více než v předchozím roce. V Německu dosáhl internetový gigant tržby 29,6 miliardy amerických dolarů, v přepočtu téměř 25,9 miliardy eur.

Alibaba také dokázala ve fiskálním roce 2020/2021 zvýšit své čisté tržby o 41 % ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ale s tržbami v přepočtu 109 miliard amerických dolarů je stále daleko za Amazonem. V předchozím roce činily tržby 72 miliard USD.

Čistý příjem společnosti Alibaba je podobný jako u Amazonu s 22 miliardami dolarů. Americký internetový gigant Amazon zdvojnásobil v roce 2020 čistý zisk na 21,3 miliardy dolarů.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 10.2021…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.