Povinné kvóty na potraviny jako nebezpečná hra s ohněm

V úterý 13. dubna by v poslanecké sněmovně mělo opět dojít k hlasování ohledně novely zákona stanovující povinný podíl českých potravin v tuzemských obchodech. Pokud ve stručnosti shrneme, tak se jedná o novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích, jejíž návrh předložilo ministerstvo zemědělství v červnu 2019. Ke konci letošního ledna pak poslankyně a poslanci tento nesmysl schválili ve třetím čtení a poslali ho do horní komory parlamentu, kde však v polovině března naštěstí narazil a senátoři ho vrátili zpět. Opatření počítá s tím, že by od roku 2028 mělo být 73 % potravin v tuzemských obchodech nad 400 m2 výhradně české produkce.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) od začátku jednoznačně kritizuje tento paskvil a upozorňuje na četná úskalí, která by vyplývala z jeho přijetí. Naše argumenty podpořila mimo jiné Hospodářská komora ČR i celá řada profesních organizací z oblasti potravinářství i zemědělství. Shodujeme se na tom, že domácí výrobci si jistě zaslouží podporu, ale skutečně ne touto cestou.

Většina kvóty odmítá

Pokud sledujeme celospolečenskou diskuzi na toto téma, tak zjistíme, že drtivá většina zainteresovaných osob tyto kvóty odmítá a považuje je za nesmyslné. Mám na mysli odborníky napříč jednotlivými odvětvími, politiky, zástupce obchodu, potravináře i zemědělce. Nesmíme zapomenout ani na představitele sousedních států, kteří nad kvótami vyjádřili značné znepokojení. Počet odpůrců tohoto návrhu tak jednoznačně převládá nad jeho zastánci. Dokonce i mnozí zákonodárci, kteří v lednu hlasovali pro, se nyní nechávají slyšet, že by podruhé jednali jinak. Příkladem je ministr zemědělství Miroslav Toman, který v senátu vyřazení kvót podpořil. Svou podporu kvótám stáhli třeba i poslanci ANO. A rovněž i premiér Andrej Babiš se dušuje, že se staví jednoznačně proti.

Celou dobu se SOCR ČR snažil dodávat fakta zákonodárcům a doufal, že u nich naleznou pochopení. Bohužel se tak nestalo. Přirovnal bych to k házení hrachu na zeď, což se potvrdilo i tím, že poslanecká sněmovna tento nesmysl nakonec schválila. Nechci spekulovat, zda jsou příčinou volby a potenciální mocenské změny. V každém případě odborná diskuze přestala fungovat, a proto jsme se rozhodli o následcích zákona informovat v plné šíři veřejnost i my sami. Vždyť největší obětí budou právě čeští občané, takže mají logicky právo vědět, co jim hrozí.

Z toho důvodu jsme zřídili web drahejidlo.cz, kde se mohou všichni zájemci dočíst o škodlivosti kvót pro Českou republiku, jestliže by došlo k jejich přijetí. Naším cílem přitom není nic jiného než ochrana spravedlivého a férového podnikatelského prostředí. Dlouholeté zkušenosti z vyspělých zemí ukazují, že je to ta nejlepší cesta k prosperitě obyvatel.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 4.2021…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.