Klíčovým slovem se stala dezinfekce

Holding Wero se specializuje na energetické a provozní služby a v posledních letech na pitnou vodu. Díky ní má v portfoliu i unikátní dezinfekci, o kterou v současné době zájem raketově roste, jak potvrzuje Jaroslav Ďuriš, generální ředitel společnosti Wero Energy a.s.

Polymerová dezinfekce je unikátně vyvinutý český dezinfekční prostředek se silným biocidním účinkem proti virům, bakteriím a houbám. Nedráždí oči ani sliznice a nezpůsobuje alergické reakce. Ošetřením ve formě aerosolu vznikne na povrchu tenká polymerová vrstva s ochranou až 21 dní.

Aktivity holdingu Wero jsou velmi široké, zaměřené na energetické a provozní služby a v posledních letech na pitnou vodu. Jak do toho zapadají dezinfekční prostředky?

Právě proto, že jsme se zaměřili na pitnou vodu, používáme i dezinfekci, speciálně naši polymerovou dezinfekci, kterou jsme dosud brali jako vedlejší produkt k celé naší službě. V dnešní době však nabývá hodně na významu. Problém s pandemií koronavirem vyvolal mnohonásobně vyšší poptávku po dezinfekcích. V tuto chvíli jsme proto zareagovali a snažíme se nabízet firmám aplikaci polymerovým přípravkem.

Činnosti jako úklid, hygiena, dezinfekce, sanitace jsme až donedávna brali jako samozřejmou součást aktivit firem. V souvislosti s onemocněním COVID-19 poptávka po nich strmě vzrostla. O kolik procent?

Pro nás je to nevyčíslitelná hodnota. Až do současné krize jsme dodávku dezinfekce dělali v jednotkách kusů, nyní je to ve stovkách, takže nárůst je ve stovkách procent.

V případě potravinářských prodejen nebo obchodních center hraje hygiena prodejních ploch i zázemí významnou roli vždy. Byly na situaci, která v březnu vypukla, firmy dostatečně připraveny?

Nevím, jestli se dá úplně říct, že na současnou situaci mohl být někdo lépe připraven. Samozřejmě asi ano, ale pro nás pro všechny byl vývoj velmi dynamický a zpřísnění podmínek a změna úhlu pohledu byla razantní a rychlá, během několika dnů.

Vaše společnost používá polymerovou dezinfekci ploch a povrchů. Čím se liší od ostatních druhů dezinfekčních prostředků?

Polymerová dezinfekce, kterou používáme, je v České republice unikátní. Jedná se o vodou ředitelný dezinfekční prostředek. PHMG (Polyhexamethylenguanidin) – kationtový polymer nemá žádný zápach typický pro dezinfekce a neničí, oproti chlórovým, alkoholickým či aldehydickým přípravkům, jakékoli povrchy. Díky svým jedinečným vlastnostem má ve spojení s alkyl (C12-C16) silný biocidní účinek proti virům, bakteriím a houbám. Neohrožuje bezpečnost člověka, zvířat a rostlin. Ošetřením ve formě aerosolu vznikne na povrchu velmi tenká polymerová vrstva s dlouhodobou ochranou, a to až 21 dní.

Polymerová dezinfekce byla navržena pro použití prakticky ve všech částech veřejné sféry (nemocnice, kanceláře, sportovní a kulturní areály, potravinářské provozy, MHD, letiště…), a rovněž ji lze využít i v domácnostech a průmyslu.

Dezinfekci vyrábíme v rámci našeho holdingu. Nevím o tom, že by v České republice někdo z hlediska složení vyráběl nějakou podobnou dezinfekci.

Polymerová dezinfekce byla navržena pro použití prakticky ve všech částech veřejné sféry (nemocnice, kanceláře, sportovní a kulturní areály, potravinářské provozy…) a rovněž ji lze využít i v domácnostech a průmyslu.

Jak samotná aplikace probíhá?

Aplikace probíhá tzv. fogováním. V daném prostoru se vytvoří mlžný oblak, který si postupně sedne na všechny předměty, které v daném prostoru jsou. Ošetřením ve formě aerosolu vznikne na povrchu velmi tenká polymerová vrstva, která funguje jako ochrana proti virům a bakteriím. Tato vrstva je relativně dlouhodobá, vydrží až tři týdny.

Právě proto, že se dezinfekce aplikuje fogováním, tak v prodejnách potravin nevadí žádné potravině, která je v obalu. Při aplikaci nesmí látka přijít do styku jen s nebaleným čerstvým sortimentem, jako je třeba pečivo.

Látku aplikují naši zaměstnanci, ostatní osoby by měly do prostoru vstoupit až v okamžiku, kdy aerosol sedne na všechny předměty, což je zhruba po třiceti minutách. Jediné negativní na přípravku je, že by se neměl vdechovat během aplikace, naši zaměstnanci mají proto respirátory.

A nevadí, když se předmětů ošetřených polymerovou dezinfekcí člověk dotýká?

Nevadí. Přípravek je naprosto zdravotně nezávadný a funguje tak, že polymer vir obalí, on ho nezahubí, ale způsobí to, že se vir už nemůže dále množit. Jednou ze stěžejních vlastností koronaviru je rychlost množení a tento přípravek tomu zabraňuje.

Jaká je čekací doba, když si vás firma objedná?

Děláme všechno proto, abychom poptávku zvládli. Snažíme se navyšovat výrobu chemie, aplikační prostředky i skupiny, které vysíláme do terénu. Snažíme se poptávku uspokojit, zatím se nám to víceméně daří, ale poptávka neustále narůstá. Obávám se, že může nastat situace, že to nebudeme zvládat, ale děláme všechno, co je v našich silách. V tuto chvíli jsme schopni reagovat v řádu několika dnů, pracujeme 24 hodin denně.

V rámci komerční sféry nabízíme tuto službu úplatně, ale vedle toho děláme zcela zdarma školy, školky, hasiče, domovy seniorů a další charitativní akce.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 04.2020…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.