Komerční článek

Účtenky v obchodech budou od ledna 2020 zdravější

Lepší zdraví pro pokladní, těhotné ženy a koneckonců pro každého z nás slibuje rok 2020. V platnost vejde nařízení Evropské komise, které zakazuje používat chemickou látku bisfenol A v termo papírech.

S tím se setkává dennodenně každý z nás a od zavedení EET jsme jím doslova zaplaveni. Tiskne se na něj totiž drtivá většina účtenek, stvrzenek z bankomatů nebo jízdenek.

Čím účtenky s bisfenolem A škodí?

Vědecké studie dokazují, že pravidelná manipulace s termo papírem je nebezpečná. Uvolňuje bisfenol A, který se do těla vstřebává přes kůži.

Nebezpečí proto hrozí pokladním, které na ně v práci sahají nejčastěji. Dětem, které jsou všeobecně náchylné. Pozor by si měly dávat také těhotné ženy, kterým mohou zvýšené koncentrace narušit vývoj plodu.

Studie upozorňují také na zvýšené riziko rakoviny prsu, vliv na hormonální rovnováhu v těle nebo zhoršení kardiovaskulárního systému a riziko pro ledviny a játra.

Množící se důkazy o škodlivosti bisfenolu A na lidské zdraví dovedly v roce 2016 komisi k nařízení 2016/2235, které bisfenol A zakázalo od roku 2020. Proto už nebude možné “uvádět na trh termografické papíry s koncentrací bisfenolu A, který by byla vyšší než 0,02 % hmotnostních”. Na co se tedy bude tisknout po novém roce?

Účtenky se budou tisknout na BPA free termo papír

Všechno termo papíry a z nich vyráběné pokladní kotoučky budou muset od ledna 2020 nést označení BPA free. Podnikatelům by to žádné větší komplikace přinést nemělo – stojí stejně a u výrobců se už dají takové termo kotoučky sehnat delší dobu.

Připraveny jsou rovněž některé obchodní řetězce. Například Albert, který spotřeboval ročně na 56 kilometrů účtenkového papíru, ho stihnul vyměnit za zdravější alternativu už v roce 2018. Jiné výměna teprve čeká.

Co můžeme čekat do budoucna? 

Po zákazu bisfenolu A se spekuluje také o zákazu dalších fenolů, které se v účtenkách vyskytují. Jsou méně škodlivé, přesto o nich panující pochybnosti nejspíš povedou k zákazu.

Brzy tak v obchodech nejspíš uvidíme modré účtenky na speciální papíru Blue4est, které už nabízejí některé řetězce v Německu. Jsou zbavené všech škodlivých látek a jako bonus výrobce uvádí, že zápis na nich vydrží až 35 let.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.