Komodity: Produkce kávy bude letos rekordní

Káva je nejoblíbenější nápoj na světě. Evropské sdružení pro kávu (ECF) uvádí, že denně se jí vypije asi dvě miliardy šálků, což odpovídá více než 750 mil. šálků za hodinu.

Sklizeň kávových bobů bude v nynějším marketingovém roce výrazně vyšší a dosáhne rekordních skoro 175 mil. žoků (po 60 kg). To je hlavní důvod, proč cena této komodity na globálním trhu letos spadla na třináctapůlleté minimum.

Pěstitelé mají naději na lepší cenu, neboť v nadcházejícím roce 2019/20 světová produkce klesne o 3,5 % na 169,1 mil. žoků. Americké ministerstvo zemědělství (USDA) v pololetní zprávě zveřejněné v červnu jako hlavní důvod uvádí nižší očekávanou produkci v Brazílii, kde kávovníkové plantáže budou ve slabší fázi dvouletého produkčního cyklu. To znamená, že si „odpočinou“, aby hned následující sezónu plodily víc. Celosvětová sklizeň v následujícím marketingovém roce ale bez ohledu na horší vyhlídky v největší producentské zemi přesáhne průměr za předchozích pět let, který činí 160,3 mil. žoků.

Sklizeň v klíčových zemích a regionech

Sklizeň kávových bobů v Brazílii by se měla v příštím marketingovém roce výrazně snížit, a to o 5,5 mil. na 59,3 mil. žoků (35 % celosvětové produkce), přičemž i jejich kvalita bude horší. Z uvedeného objemu připadne na klíčovou odrůdu arabica 41 mil. žoků (proti 48,2 mil v nynějším roce). Hlavní sklizeň arabiky v Brazílii připadá na květen a červen, kdežto robusta se sklízí dříve (duben – květen). V návaznosti na pokles produkce se očekává i snížení brazilského exportu o 2,5 mil. na 33,5 mil. žoků. Naproti tomu domácí spotřeba kávy se dále zvýší na 23,5 mil. žoků. Brazílie je druhý největší spotřebitel kávy na světě hned za USA.

Vietnam, druhý největší producent na světě ve sklizni kávových bobů, přičemž v produkci robusty první, může v příštím marketingovém roce očekávat mírný růst sklizně, a to o 100 tis. na rekordních 30,5 mil. žoků, z toho přes 95 % připadne na odrůdu robusta. Vietnamští zemědělci na rozdíl od předchozích let přestali kávovníky nahrazovat pepřovníky, neboť cena černého pepře na světovém trhu už třetí rok klesá. Někteří pěstitelé ale kávovníkové plantáže neobnovili a zaměřili se na ovoce, jako jsou durian, mango a avokádo.

Přibližně na stejné úrovni jako v roce 2018/19 (14,3 mil. žoků) by měla zůstat sklizeň v Kolumbii, jež je třetím největším producentem kávy na světě a druhým v produkci arabiky. Národní sdružení kolumbijských pěstitelů odhaduje, že od roku 2012 byla přibližně polovina kávovníkových plantáží osázena nově vyšlechtěnými odrůdami odolnými vůči chorobám, hlavně vůči kávové rzi. Díky tomu se průměrný hektarový výnos v této jihoamerické zemi zvýšil skoro o třetinu na 18,2 žoku a průměrný věk kávovníků se snížil z 15 na 7 let. Na produkci kávových bobů v Kolumbii závisí obživa zhruba čtvrtiny venkovské populace.

Důležitým produkčním centrem je také Střední Amerika spolu s Mexikem. Americké ministerstvo zemědělství pro tento region předpovídá sklizeň 19,1 mil. žoků. Vyšší mexická produkce by měla kompenzovat horší sklizeň ve Střední Americe (mj. v Hondurasu, Nikaragui a Panamě) způsobené kávovou rzí. Kolem 45 % exportu kávy z tohoto regionu směřuje do Evropské unie, zhruba třetina do USA.

Největším africkým producentem je Etiopie, která v globálním žebříčku zaujímá páté místo. Zhruba 60 % tamní produkce kávových bobů směřuje do Evropské unie.

Káva Arabica se ve srovnání s odrůdou Robusta vyznačuje vyšší kyselostí a nabízí pestřejší chuti – více tónů od ovocných až po kořeněné. Obsahuje také mnohem méně kofeinu (třetinu – polovinu toho co Robusta), ale mnohem více cukru. Není tak odolná vůči chorobám jako Robusta, je náročnější na pěstování, ačkoli preferuje mírnější klima.

Export letos roste slušným tempem

Celosvětový vývoz kávy během prvních osmi měsíců marketingového roku 2018/19 (od loňského října do konce letošního března) meziročně stoupl o 7,5 % na 86,6 mil. žoků, z toho vývoz brazilské kávy Naturals vzrostl o skoro 22 % na 28,2 mil. žoků, uvádí v červnové zprávě Mezinárodní organizace pro kávu (ICO). Vývoz zvýšili o ostatní důležití producenti, např. Kolumbie skoro o 7 % na více než 10,1 mil. žoků.

Evropská unie ve zmíněném období zvýšila dovoz meziročně o 3,5 % na 42,7 mil. žoků. Jejím největším dodavatelem zůstává Brazílie s 21% podílem. Následují Vietnam (15 %), Kolumbie (3,8 %), Peru (3,6 %) a Honduras (3 %).

Dovoz kávy do USA od loňského října do konce letošního března stoupl o 8,1 % na skoro 15 mil. žoků. Na Brazílii a Kolumbii dohromady připadá přes 52 % importu. Největšími dodavateli do Ruska jsou Vietnam (30,8 %) a Brazílie (20,9 %).

Více než polovina kávových bobů, které se ve světě zpracovávají pochází ze dvou zemí – Brazílie (28,6 %) a Vietnamu (skoro 22 %). Spolu s třetí Kolumbií je to přibližně 60 %.

Světovou poptávku nejvíc ovlivňuje EU

Evropané podle údajů Evropského sdružení pro kávu (ECF) si v průměru dopřávají 725 mil. šálků kávy denně. Osmadvacet členských zemí EU v sezóně 2017/18 spotřebovalo 46,3 mil. žoků (po 60 kg) kávy, uvádí americké ministerstvo zemědělství. To představovalo 28 % celosvětové spotřeby. Maloobchodní trh s kávou se podle objemu ve většině zemí EU v posledních třech letech v podstatě stabilizoval. Jinak je tomu, pokud jde o hodnotu, která v období 2016 – 2018 stoupla i v tuzemsku, a to ze 345 mil. na 397 mil. eur loni. ECF ve své zprávě (Coffee Report 2018 – 2019) poukazuje na příznivý vývoj v jižní Evropě, kde po krizi výrazně stoupl i objem trhu v tunách, např. v Řecku o 14,5 % a Španělsku o 11,8 %.

Pokud jde o poměr mezi množstvím kávy, které si lidé koupí v maloobchodě, a kávou, kterou vypijí mimo domov (restaurace, bary, kavárny) existují mezi jednotlivými zeměmi EU podstatné rozdíly. Největší podíl kávy konzumované mimo domov, tedy v segmentu „foodservice“, vykazuje podle ECF Česko (37 %), nejnižší Estonsko (7 %). Na dolním konci žebříčku je Slovensko, kde se 90 % kávy prodává přes maloobchod. Tento kanál je v prodeji kávy klíčový nejen v baltských zemích, ale i ve Finsku či v Německu.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 07-08.2019…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.