Brambory: Prudký pokles sklizně v Evropě

Bramborářská sdružení v zemích EU hlásí čtvrtinový i hlubší propad produkce. Zpracovatelé budou mít nedostatek výchozí suroviny, a je otázka, do jaké míry letošní slabá sklizeň sadbových brambor ovlivní produkci v příštím roce.

Sklizeň brambor v Evropské unii byla v posledních dvou letech slušná. V roce 2016 meziročně stoupla o 5,6 % na 56,9 mil. tun, loni dokonce o 9 % na 62 mil. tun. Stalo se tak hlavně zásluhou Polska, kde produkce v roce 2017 vzrostla zhruba o milion na 9,8 mil. tun. Členové západoevropské pětky (Německo, Francie, Británie, Nizozemsko a Belgie) loni zvýšili sklizeň dokonce o 10,5 % na 37,2 mil. tun, z toho Německo (klíčový producent a vývozce) o 5 % na skoro 11,3 mil. tun.

Letošek dopadl hodně špatně. Bramborářská sdružení v zemích EU hlásí čtvrtinový i hlubší propad produkce. Zpracovatelé budou mít nedostatek výchozí suroviny, a je otázka, do jaké míry letošní slabá sklizeň sadbových brambor ovlivní produkci v příštím roce.

Důvod tohoto vývoje je zřejmý. Evropu postihlo od letošního května mimořádné sucho. Některé země musely kvůli němu dokonce vyhlásit mimořádná opatření, včetně stavu nouze, jako Litva. Další země (Irsko, Dánsko) přikročily k regulaci spotřeby vody, jež se dotkla i farmářů.

Průměrný hektarový výnos brambor v EU podle odhadu Evropské komise (z poloviny září) letos proti roku 2017 klesne o 12 %. Objem sklizně v hlavních západoevropských zemích označovaných jako EU 5 (Německo, Francie, Velká Británie, Nizozemsko a Belgie) se sníží o 15 – 25 %.

Spolkové ministerstvo zemědělství v Berlíně koncem září odhadlo, že letošní sklizeň v Německu bude asi o čtvrtinu nižší než ta minulá a dosáhne kolem 8,7 mil. tun. Zhruba takové úrovně bylo dosaženo v roce 2003, kdy evropští pěstitelé hovořili o „suchu století“. Tato pohroma přišla po 15 letech znovu.

Vysoká cena brambor v sezóně 2016/17 přiměla četné západoevropské producenty rozšířit následně výměru. Ve zmíněné západoevropské pětce se zvětšila v průměru o 4,6 % na zhruba 579 tis. hektarů. Ale výměra brambor pro výrobu škrobu a brambor sadbových se zmenšila z 243 tis. na 252 tis. hektarů, uvádí server freshplaza.com.

Letošní vývoj je podle říjnového přehledu Statistického úřadu EU (Eurostatu) odlišný. V rámci EU 5 se výměra rozšířila jenom v Nizozemsku, zatímco ve Francii, Německu či Belgii v podstatě stagnovala. Větší je také v Rumunsku, naopak v Polsku nastal její pokles.

Brambory nyní v členských zemích pěstuje zhruba čtvrtina z celkového počtu farem. V Lotyšsku a ve Slovinsku je to kolem 70 %, naproti tomu v Itáii a Irsku jenom každá druhá ze sta.

Nejrozšířenější je bramborářství v Nizozemsku, kde zaujímá 15 % veškeré orné půdy.

V Česku je sklizeň třetí nejhorší v historii

Podle odhadu Českého statistického úřadu (z 12. 9.) se letos sklidí 581 tis. tun brambor, což bude ve srovnání s loňskem o 16 % méně. Přitom z hektaru se sklízelo průměrně 25,4 tuny, tedy o 4 tuny méně než před rokem. Plocha osázená bramborami se navíc v porovnání s loňskem mírně zmenšila na necelých 23 tisíc hektarů.

Statistici v tuzemsku pak v polovině října svůj předchozí odhad korigovali a uvedli, že očekávají skoro pětinový (19,1 %) pokles sklizně. Český bramborářský svaz je ještě pesimističtější. Ve srovnání s loňskem počítá přibližně se čtvrtinovým poklesem sklizně, v absolutním vyjádření o 175 tis. tun.

V první polovině října se brambory v tuzemsku vykupovaly za průměrnou cenu 4,50 Kč za kilogram, po Novém roce by to mohlo být až sedm korun.

„Letošní odhadovaná úroda brambor je třetí nejnižší v historii sledování. Méně brambor se sklidilo jen v letech 2013 a 2015,“ uvedla Dagmar Lhotská z odboru statistiky zemědělství ČSÚ.

Pokud jde o úrodu raných brambor, které se sklízejí do konce června, letos byla velmi příznivá. Sklidilo se jich 26 tis. tun, tj. o 61 % víc než loni. Suché a horké počasí v průběhu vegetace se ale podepsalo na poklesu výnosů konzumních brambor a brambor na výrobu škrobu s pozdějším termínem sklizně. Jejich úroda je meziročně skoro o pětinu nižší. Podle odhadu se těchto brambor sklidí 497 tis. tun. Sadbových brambor se sklidí 57 tis. tun, tedy o 9 % méně než loni, oznámil ČSÚ. Kolem 72 % produkce připadá na kraje Vysočina, Středočeský a Jihočeský, sdělil ve zprávě Český statistický úřad.

Loni se brambory v ČR pěstovaly na 29 433 ha, přičemž v zemědělském sektoru zaujímaly plochy 23 418 ha a v sektoru domácností 6 015 ha. Sklizeno bylo celkem 819 712 tun brambor, z toho 37 053 tun brambor raných, 719 651 tun brambor ostatních a 63 008 tun sadbových.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 11.2018…

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.