Firmy se obracejí ke cloudům

Doba je na velké ERP systémy moc rychlá. Firmy přecházejí na specializované systémy nabízející dílčí řešení problému, vysvětluje David Reichel, ředitel divize eBusiness společnosti CCV, specialisty na řešení pro elektronickou výměnu dat (EDI).

Podnikové informační systémy jsou neodmyslitelnou součástí byznysu. Jak se měnily v posledních letech?

Největší změny jsou v samotných obchodních modelech ekonomických systémů. Dříve se výrobci ERP systémů rádi na svých webech chlubili tím, že jejich systémy mají vše v jednom, a ještě na míru zákazníkovi. To ale nebylo efektivní.

Podnikání se žene dopředu a jednotlivé části rychle zastarávaly, unikátní úpravy byly nákladné také na údržbu. „Monolitické“ ERP systémy se stávají minulostí. V době snadného propojení pomocí webových služeb totiž těžko konkurují pokročilým specializovaným nadstavbám, které mohou být poskytovány jednoduše formou služby. Proto dominuje trend úspěchu cloudových služeb. Dnes je běžné, že firma používá nějaký účetní systém, vedle něj používá cloudovou službu na zpracování faktur a další službu třeba pro skladové hospodářství.

Co všechno umíte dnes firmám nabídnout?

Lapidárně řečeno, pomáháme jim digitalizovat doklady, účetnictví. Víme, že tohle pálí mraky firem a stále více a více se jich o to začíná zajímat a sbírají odvahu s tím něco dělat. My jim nabízíme jednoduché řešení, jistotu prošlapané cesty a ověřené postupy včetně poradenství. Každý měsíc přeneseme mezi firmami miliony elektronických dokladů a tento objem stále roste. Našimi klienty jsou jak firmy, které patří k největším vystavovatelům faktur, tak malé společnosti. Musíme – a umíme se přizpůsobit všem.

Takže je čas přestat se bát změny a zbavit se papírových dokladů?

Ano. Na evropské úrovni navíc dochází k harmonizaci formátů i legislativy k posílení implementace elektronické fakturace do účetní praxe. Stále více do firem přichází originály dokladů v elektronické podobě, o to problematičtější se stává dvojkolejnost s papírovými formáty. Je logické, že práce s elektronickými doklady nepatří mezi silné vlastnosti ekonomických systémů, jejich přidaná hodnota je v něčem jiném.

I proto jsme partnery stovky takových systémů, kterým dodáváme nejenom elektronickou výměnu dat (EDI) jako službu, ale také další užitečné nástroje pro automatizaci příjmu a zpracování dokladů bez nároků na obsluhu a bez ohledu na to, v jakém formátu do firmy přichází, až po archivaci. Nejen pro účetní tak představujeme pomocníky, kteří jim přinášejí jedno řešení pro celý proces zpracování faktur a dalších dokladů. V tom je naše nabídka unikátní. A protože náš Orion děláme jako službu, je snadno dostupný pro firmy všech velikostí (principy SaaS, či chcete-li cloudu).

Nabízíte řešení pro řetězce i nezávislé obchodní sítě. Která řešení a produkty jsou nejvíce žádány?

Obecně EDI zavádějí odběratelé, kteří se zbavují zastaralých procesů, postavených obvykle na manuální práci s doklady. Chtějí jednoduše zpřesnit, zrychlit a zpřehlednit klíčové procesy pro obchod, jako jsou nákup, prodej nebo fakturace a logistika – avizování dodávek, rychlejší a přesnější příjem zboží. Konkrétní řešení a procesy se pak liší podle toho, jak je daný segment adaptibilní na využití standardů a jaké jsou aktuální priority a také možnosti či omezení toho kterého odběratele.

Stále platí, že EDI je zajímavé všude tam, kde je pravidelný obchodní vztah a s ním související výměna dokladů mezi odběrateli a jejich dodavateli. Úmyslně uvádím množné číslo, neboť čím je v daném prostředí podobných odběratelů více a čím více mají dodavatelů, tím je EDI komunikace smysluplnější.

Byť firmy v daném oboru často z principu musí fungovat podobně, tak jsou přirozeně v různém stavu svého vývoje, a proto je trápí různé věci. Takže pokud má někdo zastaralý informační systém, má problém odbavovat expedici a má nepořádek ve skladu, tak má logicky ještě jiné priority. Zatímco firma, která má moderní a funkční systémy, už hledá, jak vyladit procesy a jak je automatizovat.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 11.2018…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.