Chytré spotřebiče pro chytrou domácnost

Trh s technickým spotřebním zbožím zaznamenal v České republice za poslední čtvrtletí roku 2017 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku nárůst o necelých 7 %.

Na pozitivním vývoji se podílely téměř všechny sektory s výjimkou fota (PH). Pozitivní meziroční růst byl tradičně nejvíce ovlivněn telekomunikacemi (TC) a sektory malých domácích spotřebičů (SDA) a velkých domácích spotřebičů (MDA), vyplývá ze studie GfK TEMAX společnosti GfK.

V kategorii TV přijímačů pokračuje posun poptávky směrem k větším úhlopříčkám a technologiím s vyšší kvalitou obrazu, což se odrazilo také na růstu průměrné ceny TV. Podobně jako v předchozím čtvrtletí zaznamenaly dvouciferný růst prodejů všechny sledované audio kategorie, mezi nimi pak zejména domácí audiosystémy s připojením, přenosné reproduktory a náhlavní soupravy s Bluetooth připojením.

Negativně se vyvíjel trh TV přijímačů s prohnutou obrazovkou. Také došlo k pokračovaní propadu prodeje set-top-boxů ve dvouciferném tempu a pokles prodejů video přehrávačů na úrovni 8 %.

Pozitivním trendem byla rostoucí váha kompaktních fotoaparátů s výměnným objektivem. Naopak negativně pokračoval dvouciferný pokles poptávky po kompaktech s pevným objektivem.

Trhu malých domácích spotřebičů vévodí kávovary

Všechny produktové skupiny velkých domácích spotřebičů jsou meziročně v pozitivním nárůstu. Nejdynamičtější kategorií byly sušičky prádla s více než 20% nárůstem následované myčkami s meziročním přírůstkem o více než 10 %. Nicméně u sušiček prádla pokračoval lehký meziroční pokles průměrné ceny u této kategorie.

Pozitivní trend byl zaznamenán u kategorie kávovarů. Kávovary, zejména díky velkému nárůstu prodejů plně automatických přístrojů, se staly nejdynamičtěji rostoucí kategorií na českém trhu malých domácích spotřebičů.

Nejvíce rostoucím měsícem v roce oproti předcházejícímu roku byl listopad, a to díky zvyšující se oblibě Black Friday.

Stolní mixéry a smoothie už nevykazují tak výrazný růst jako v minulém roce. V posledních měsících dokonce tato kategorie klesá, což se nepříznivě odrazilo na celkovém vývoji produktové skupiny kuchyňských robotů a mixérů.

Roste poptávka po chytrých telefonech s větší uhlopříčkou

Kategorie informačních technologií zaznamenala mírný pozitivní vývoj za poslední kvartál 2017. Na tomto pozitivním vývoji se podílel nárůst průměrné ceny u všech kategorií. Nejvíce průměrná cena rostla u tabletů a přenosných počítačů, a to téměř o 10 %.

Negativně se vyvíjel trh tabletů s pokračujícím meziročním poklesem objemu.

Pozitivní trendem byla rostoucí poptávka po chytrých telefonech s větší uhlopříčkou. Kladný vývoj byl zaznamenán u vývoje cenové hladiny chytrých telefonů. Naopak negativní vývoj byl zaznamenán u klesajícího tržního podílu Single SIM chytrých telefonů.

V pozitivních trendech pokračoval sektor inkoustových tiskáren, kde došlo k meziročnímu růst objemu prodeje inkoustových tiskáren o více než 20 %. Nicméně meziroční nárůst zaznamenala i multifunkční inkoustová zařízení.

V hodnotě i objemu naopak klesaly prodeje laserových zařízení v obou hlavních kategoriích.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 4.2018…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.