Svět cukrovinek plný fantazie

Sladkosti mohou experimentovat, ale musí především chutnat.

Nějaký výrobek ze sladkého sortimentu kupuje téměř každá česká domácnost. U čokolád sice stále vede mléčná, ale obliba „tmavé“ čokolády, zejména u dospělých, postupně roste. Zvyšuje se zájem o kvalitu, což dává prostor pro nové produkty a nápady. A jak ukázal i letošní ISM, těch je ve sladkém sortimentu opravdu hodně.

Od 29. ledna do 1. února se v Kolíně nad Rýnem již po 47. konal ISM, největší veletrh sladkostí a snacků, který opět představil trendy a nové výrobky. „Koupím si to, co mi chutná!“ – je hlavním mottem zprávy Spolkového ministerstva zemědělství a výživy. Sladkosti a snacky musejí spotřebitelkám a spotřebitelům chutnat, jinak není šance, že si je někdo koupí. Chutě jsou přirozeně různé, a proto byla i paleta výrobků předváděných na ISM velmi široká.

Sladkosti nabízejí nápaditost a hravost

Rozmanité chutě jsou vlastní všem segmentům. Výrobci čokolád nabízejí stále nové varianty tabulkových čokolád, tyčinek i pralinek. Varianty se solí, karamelem, s praženými oříšky nebo semínky slibují nové chuťové zážitky. Za neobvyklou lze označit kompozici, kdy výrobce propojil chuť ginu a toniku do tmavých čokoládových tyčinek.

Čokolády ze všech konců světa, kde se pěstuje kakao, nabízejí typickou chuť a vůni jednotlivých druhů kakaa. Nabízené pralinky jsou velmi nápadité, jednou ve tvaru sushi, jindy jako malé banánky, se vzorkem divokých zvířat nebo jako malé lesklé kuličky. Výrobci čokolád zvýrazňují kontrast mezi jemnou čokoládovou hmotou a křupavými prvky.

Výrobci čokoládových produktů se snaží o dodržování tradiční kvality. Vedle označení, že se jedná o bioprodukty, lze na baleních často najít např. také certifikáty, že se jedná o fair zpracované kakao.

Ve sladkých výrobcích se lze setkat s uzenou příchutí nebo se slanými produkty zabalenými do čokolády a ozdobenými kousky sušených jahod. Mnoho těchto produktů je určeno pro vegany a celiaky.

Veganské výrobky je možné najít i v dalších kategoriích. Např. u pečiva – ručně vyráběných sušenek bez lepku – ovocných žvýkaček, bonbonů, čokolád a čokoládových pomazánek.

Často se používají různé druhy cukru, přičemž s oblibou se využívá stevie, tj. přírodní sladidlo bez kalorií. Sladí se také xylitem, který se používá zejména do krémů z vlašských, lískových a burských oříšků.

Repertoár při výrobě sladkostí a snacků je široký a plný fantazie, jak ukazuje několik příkladů:

  • čokoládový řetěz/náhrdelník dobře vypadá i chutná;
  • ovocné žvýkačky – pěkně vypadají a chutnají po ovoci;
  • hry z čokolády – od rulety až po puzzle;
  • z pestrého stolního ohňostroje prší vaflové tyčinky;
  • čokoládová pizza s křupavými oříšky.

Zvláštností jsou „černé sušenky“. Neposkytují útěchu a nejsou nositeli příznivého řízení osudu. Na rozdíl od sušenek, které nosí štěstí, je jejich poselství „hrubé, čestné a přímé“, jak uvádí výrobce z Hamburku. Sušenky černé jako smola jsou určeny spotřebitelům, kteří nic neberou příliš vážně a mají smysl pro humor.

Sladkosti v biokvalitě jako běžná součást sortimentu

Tržní podíl bioproduktů na celkovém obratu potravin se v Německu pohybuje mezi 4-5 %. Biosladkosti a křupavé bioprodukty představují kolem 2 % obratu. U pečiva je podíl poněkud vyšší. Pro tento rok očekává Spolkový svaz německého průmyslu sladkostí (BDSI) výsledky na podobné úrovni jako za rok 2016. Obě skupiny výrobků patří ke standardu, stejně jako káva, čaj, kakao nebo snídaňové cereálie. I v prodejnách jsou často požadovány bioprodukty v sortimentu těchto výrobků.

Certifikace je ve stejné míře stanovena podle trhu původu a cíle. Kromě loga pro biocertifikaci Evropské unie se často vyskytují loga dokládající další certifikace, např. fair trade. Mezi bioprodukty je značný podíl výrobků pro vegetariány a vegany.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v březnovém čísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.