Obaly na dehydrované potraviny

Dehydrované produkty najdeme v plastových vaničkách, lepenkových skládačkách, sáčcích i konzervách

Akcelerovaný životní styl zvýšil poptávku po hotových jídlech, předpřipravených polotovarech a dehydrované a instantní stravě, kterou je spotřebitel schopen připravit velice jednoduše s minimalizovanými časovými náklady.

Jiný pohled na instantní potraviny mají jejich běžní konzumenti v domácnostech a jiný vyznavači exotického cestování a outdoorových aktivit.

Druhá skupina vedle kaloricky výživné a vyvážené stravy od tohoto způsobu stravování často očekává i větší benefity od obalu. Při cestování je každý ušetřený gram či kilogram dobrý, a právě na tento požadavek reagují i mnozí výrobci těchto potravin a jejich dodavatelé – producenti obalů.

Mezi nejznámější dehydrované potraviny na našem trhu tohoto typu patří Travellunch od firmy Simpert Reiter. Obaly na tyto potraviny obsahují silnou hliníkovou folii, protože obal zde neslouží pouze jako ochrana produktu, ale zároveň slouží i jako nádobí, ve kterém se jídlo připravuje a také konzumuje. Další důležitou technologií používanou při plnění potraviny do obalu je způsob balení.

Sušená směs bez konzervantů různé chutě, složení i nutriční hodnoty je balena v ochranné atmosféře a společně díky materiálovému složení obalu vydrží potravina bez nutnosti skladování v lednici či mrazáku i několik let. Simpert Reiter, která je na trhu od roku 1928, má s balením potravin, které nabízí pod značkou Travellunch dlouholeté zkušenosti.

Díky použití speciální technologie při výrobě, tyto pokrmy neztrácejí nic na své chuti ani nutričních hodnotách a jsou plnohodnotným jídlem, které zvláště na cestách plně zasytí a dodají potřebnou energii.

Grab and go – balení pro případ nouze

Ke globálním leaderům na trhu s trvanlivými potravinami patří americká společnost Legacy Premium. Dovozce S-Gear na našem trhu již před časem nabídl vysoce kvalitní „ready made“ potraviny uložené do plastových obalů s odnosnou rukojetí. Potraviny jsou zpracovány pomocí nejmodernější technologie, vakuově mrazem dehydrované a následně balené v ultra lehkých dusíkem plněných obalech.

Kontejnerový obal v případě nouzových podmínek nemusí sloužit jenom pro vlastní potraviny, ale i pro další činnosti (transport vody, odpadků atd.). Celkově lze zhodnotit balení typu Grab and Go (Popadni a jdi) jako perfektní variantu pro případy nouze a nebezpečí. Zabalené potraviny vydrží 25 let bez nutnosti rotace. Kontejner navíc bez problémů odnesou i malé děti díky jeho nízké hmotnosti. 8kg balení může obsahovat např. 60 porcí plnohodnotného dehydrovaného jídla (průměr 370 kalorií v jedné porci).

Sušené maso nemusí být jen v konzervě

Jednu z nejvyšších trvanlivostí spolu s vhodnou tepelnou úpravou poskytují potravinám plechové konzervy. S dehydrovanými produkty se však můžeme setkat i v podobě dalších typů obalů – plastových vaniček, lepenkových skládaček či s nejčastější variantou v podobě sáčku. Z důvodu zvýšené bariéry jsou často tyto sáčky kompozitní (složené z více vrstev, které jsou mechanicky neodseparovatelné).

V sáčcích zdaleka nekončí jen typické produkty typu polévka, dehydrovaná omáčka s těstovinami, granule či instantní nápoje. K velmi populárním a designově velice průrazným patří značka Indiana Beef – Jerky. Každé balení s typicky šedo černo červenou grafikou obsahuje absorbér kyslíku, který zachovává chuť a aroma bez jakékoli negativní kontaminace po celou dobu trvanlivosti produktu.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v prosincovém čísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.