Komerční článek

Jak voní Vánoce? Vonný marketing nenápadně oslovuje vaše emoce

Existuje několik způsobů, jak čichovým buňkám navodit atmosféru zimního období a Vánoc. A ovlivnit tak například nákupní chování zákazníků přímo v obchodu.

Aroma exotického koření, ovoce a čerstvě napečeného cukroví vonícího vanilkou a skořicí vytváří zcela specifickou vůni domácí pohody, která je v tomto období roku tolik žádaná.

Tyto tzv. komfortní vůně vytváří pocit bezpečí a domácího prostředí.

„Pokud se zákazníci v obchodě díky příjemné vůni zdrží o pár minut déle, šance, že v obchodě utratí více peněz, se přirozeně zvyšují“, vysvětluje Michaela Krištofová Hanusová, manažerka rozvoje Voňavého loga, které se právě vonným marketingem zabývá.

Pro provonění jakkoliv velkých prostor platí, že to lze dělat zcela nenápadně a také zdravotně nezávadně, tedy s použitím čistých esenciálních olejů v manuálních či automatických rozprašovačích pro menší prostory, anebo lze oleje a molekuly pohlcující zápach rozptýlit až kilometr čtvereční daleko pomocí vzduchotechniky.

Kterými vůněmi vonný marketing oslovuje vaše emoce před Vánoci? Jsou to především vůně vanilky, skořice a pomeranče, badyánu, ale také vůní populárních pochutin, a to vůni jablečného koláče, hořkých mandlí a čerstvě upečených domácích sušenek. „S vůněmi pochutin se báječně doplňuje aroma čerstvě upražené kávy. Kavárny a čerpací stanice používající tento trik mají obyčejně vysoké prodeje kávy,“ dodává Michaela Krištofová Hanusová.

Různé vůně na nás můžou mít různé účinky a lze je samozřejmě aplikovat během celého roku.

Pravidla vůní a emocí:

bezpečí, nostalgie – dětský pudr, čerstvě upečené sušenky, vanilka

ostražitost, zvýšení pozornosti – máta peprná a citrusové vůně

relaxace – levandule, vanilka, heřmánek, zelený čaj

čistota a svěžest– jasmín, y-lang y-lang, růže, anýz, skořice a máta

zvětšení prostoru – jablko, svěží vůně mořského vánku

pocit luxusu, navození nákupní atmosféry – santalové dřevo, jantar, parfémové vůně

kreativita – lotosový květ, mošus, jasmín, pepř, šeřík, růžové dřevo a mandarinka

 

spring-air_sestava3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.