Papírová hygiena ve znamení luxusních příměsí i balení

Stále více rozhoduje design a složení

Papírové hygieně vládne toaletní papír. Domácnosti za něj utratí dvě třetiny z celkových prostředků na segment. Protože řeší především cenu, často sahají po akcích, případně privátních značkách.

Podle společnosti GfK mají právě privátní značky v oblasti papírové hygieny zásadní podíl. Těšit se z toho můžou hlavně hypermarkety, které jsou nejdůležitějším nákupním místem pro prodeje. O nákupech ale rozhoduje řada trendů – především design a složení.

Největší oblibě se mezi toaletními papíry těší ten klasický. „Vlhčený toaletní papír je zatím velmi malý segment, zkušenost s ním má přes 10 procent českých domácností,“ říká Hana Paděrová, konzultantka GfK Spotřebitelského panelu. Podle dat společnosti vydají domácnosti při jednom nákupu za toaletní papír téměř 50 korun. Přitom zásadně rozhoduje cena. Zákazníci si jsou ochotni připlatit především za více vrstev. „Stále jsou nejprodávanější dvou- a třívrstvé toaletní papíry v baleních 8 a 10 rolí,“ dodává Martina Červená, manažerka obchodu ve společnosti Moracell.

Lidé příliš nepřebírají. „Celkem 80 procent trhu klasického toaletního papíru tvoří bílý a přírodní toaletní papír, zbytek připadá na barevný toaletní papír, kde mezi nejběžnější barvy patří oranžová a žlutá,“ popisuje Hana Paděrová.

Privátní značky v přesile

„Zatímco na trhu rychloobrátkového zboží celkem mají privátní značky 20% podíl ve výdajích, na trhu papírové hygieny je to podstatně více. Privátní značky jsou nejdůležitější u papírových kapesníčků v balíčcích, kde za ně utrácíme přes 70 % výdajů. Na trhu papírových utěrek utrácíme za privátní značky dvě třetiny z celkových výdajů na kategorii,“ vysvětluje Hana Paděrová. Nejmenší podíl mají privátní značky u klasického toaletního papíru. Ale i tady je to přes 40 % výdajů.

Význam promo akcí je proto nižší než na trhu rychloobrátkového zboží celkem. S jedinou výjimkou – už zmíněným klasickým toaletním papírem. Při jeho nákupu utrácí domácnosti tři pětiny výdajů při akčních nákupech.

Papírová hygiena je o designu

Necelých 20 % na výdajích českých spotřebitelů mají papírové kapesníčky. „Delší dobu se setkáváme na našem trhu se skládanými papírovými kapesníčky v balíčcích. Ty nakupuje 70 % českých domácností a jsou také z hlediska podílu na spotřebitelských výdajích významnější,“ vysvětluje Hana Paděrová s tím, že na rozdíl od zbytku segmentu se prodávají především v diskontech. Podle ní se nákupy tohoto zboží dostanou ke slovu jednou za dva měsíce, lidé přitom za ně při jednom průměrném nákupu utratí 23 korun. „O něco později přišly na náš trh papírové kapesníčky v krabicích. Ty nakupuje polovina českých domácností jednou za čtvrt roku. Jeden průměrný nákup činí 30 Kč,“ popisuje.

Design v tomto segmentu do značné míry rozhoduje a výrobci se tím řídí. Například značka Kleenex nabízí kromě obdélníkového balení také kosmetické kapesníčky v krychlovém a oválném obalu. Rovněž značka Tento má vedle klasického a rodinného balení v boxu řadu Tento Cubic, která obsahuje utěrky v krychlové podobě. Značka nabízí šest designů, z toho jeden určený do dětského pokoje.

Právě podle toho, do jaké místnosti jsou produkty určené, totiž zákazníci vybírají. „Design papírových kapesníčků se čím dál tím více přizpůsobuje individuálním potřebám a přáním našich spotřebitelů,“ uvádí společnost Melitrade, kterou zákazníci znají pod značkou Linteo. Například její řada výrobků Linteo Kids obsahuje papírové minikapesníčky i kapesníky v boxu v různých barevných variantách. „Jsou vhodné pro malé dětské kapsy i do barevného dětského pokojíčku,“ udává ke kapesníkům v krabičce, na které je třeba návod na složení čepice a vlaštovky z papíru.

Design výrobků značky pravidelně obměňují. Linteo v únoru přišlo s novou podobou papírových kapesníků v krabičce, minulé léto se dočkaly obměny obaly na dětskou řadu Linteo Baby i toaletní papíry či kuchyňské utěrky. V posledním roce měnila design i společnost Moracell, a to u dámských vložek, letos pokračovala v podobném duchu také změnou obalů u menstruačních tamponů. Aktuálně má za sebou kompletní redesign všech výrobků Big Soft, které budou postupně přicházet na trh v druhé polovině roku v nových obalech.

Obaly a jejich praktické použití je k přesvědčování o koupi důležité. Podobně smýšlí značka Zewa, její toaletní papíry se mohou pochlubit promyšleným otevíráním. „Například při práci na produktu vhodném pro seniory jsme vyvíjeli obal našeho toaletního papíru ve spolupráci s Meyer-Henschel Institutem v německém Saarbrückenu. A jednou z nejdůležitějších inovací, která je výsledkem této spolupráce, je perforovaná chlopeň určená k odtržení na boční straně obalu, která usnadňuje otevření obalu a snadné vyjímání jedné roličky po druhé,“ hlásí značka.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v letním dvojčísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.